Μαζική συγκέντρωση έξω από το

Μαζική συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ»

Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2024

Μαζική συγκέντρωση έξω από το Γενικό Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ» ενάντια στην υποβάθμιση και απαξίωση του ΕΣΥ.

*Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης έγιναν προσαγωγές μελών μας, οι οποίοι όμως στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η υγεία θα έπρεπε να είναι και να παραμείνει ένα δημόσιο και δωρεάν αγαθό. Ωστόσο, στον νεοφιλελευθερισμό όλα κινούνται με βάση το κέρδος. Ακόμα και η ίδια η ζωή. Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει βαλθεί για να τα καλά να αποδείξει πόσο βαθιά νεοφιλελεύθερο κόμμα είναι, υπονομεύοντας ακόμα και τον τομέα της υγείας. Η συνταγή είναι γνωστή: υποβάθμιση του δημοσίου ώστε να εισχωρήσουν ιδιώτες οι οποίοι θα επιβάλλουν τους δικούς τους όρους και κανόνες. Ξεπούλημα και ιδιωτικοποίηση ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς. Δεν είναι καθόλου τυχαία βέβαια και η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για τη θέση του υπουργού υγείας ο οποίος μέχρι το 2014 δήλωνε περήφανα πως έκλεισε πέντε νοσοκομεία, ενώ άφησε όλα τα υπόλοιπα να υπολειτουργούν και το προσωπικό απλήρωτο. Το έργο που άφησε τότε στη μέση, έρχεται να το συνεχίσει μια δεκαετία αργότερα ώστε να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε.

Τα δύο μεγαλύτερα αντικαρκινικά νοσοκομεία Άγιος Σάββας και Μεταξά βρίσκονται υπό κατάρρευση χωρίς επαρκές ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, με κλειστές κλίνες και μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Τα κενά που υπάρχουν καλύπτονται κακήν κακώς με συμβασιούχους, ιδιώτες είναι υπεύθυνοι για τα απογευματινά ιατρεία, ενώ εργολάβοι έχουν αναλάβει τη διαχείριση της καθαριότητας και της σίτισης. Με λίγα λόγια, ακόμα ένα δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε τσιφλίκι ιδιωτικών συμφερόντων και είναι εύκολο να φανταστούμε που θα οδηγήσει όλο αυτό στο άμεσο μέλλον. Όποιος δεν έχει, θα πεθαίνει. Έτσι απλά.

Το τελευταίο χτύπημα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής υποβάθμισης του δημοσίου συστήματος υγείας, ήταν το τέλος των τακτικών χειρουργείων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού. Ο λόγος είναι η υποστελέχωση και αυτού του νοσοκομείου καθώς τα κενά είναι πάρα πολλά και οι εναπομείναντες ιατροί έχουν πολλαπλασιάσει τις εφημερίες τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και κάπως έτσι ανοίγει ο δρόμος για την εισχώρηση και άλλων ιδιωτών στο δημόσιο.

Η ΝΔ επισημαίνει πως οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται για την φοροελάφρυνση των πολιτών. Η ΝΔ κοροϊδεύει στα μούτρα αυτούς τους πολίτες οι οποίοι εργάζονταν μια ζωή ώστε να έχουν δωρεάν υγεία και τώρα είναι αναγκασμένοι να την πληρώσουν διπλά. Η σταδιακή και μεθοδευμένη κατάρρευση του δημόσιου τομέα αποτελεί πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε κηφήνα που επιθυμεί να παρασιτίσει εις βάρος της κοινωνικής βάσης.

Χρέος μας να σταθούμε ανάχωμα ώστε να συνεχίσει να είναι δημόσιο και δωρεάν ό,τι πιο σημαντικό, η υγεία.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ