Επίθεση στα γραφεία της Teleperformance

Παρασκευή, 1 Μαΐου, 2020

Πρώτη Μαΐου 1886.

90.000 άτομα συγκεντρώνονται στο Σικάγο να διαδηλώσουν κατά των άθλιων συνθηκών εργασίας. Περίπου ενάμιση αιώνα μετά τα δικαιώματα που οι άνθρωποι της τάξης μας κέρδισαν μέσω σφοδρών συγκρούσεων και με το αίμα τους, καταπατώνται από αφεντικά και μεγαλοεπενδυτές που νομίζουν πως ο κόσμος τους ανήκει.

Μεγάλες εταιρείες υποβιβάζουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια αντιμετωπίζοντας τους εργαζόμενους ως αναλώσιμους. Από τα σούπερ μάρκετ της γειτονιάς μέχρι τις μεγάλες πολυεθνικές τα εργατικά δικαιώματα θάβονται κάτω από αχρείες συμπεριφορές, τρομοκρατία με άθλιες συμβάσεις, κατώτατους μισθούς, απλήρωτες υπερωρίες, υποχρεωτικές άδειες άνευ αποδοχών και άλλα ευφάνταστα που πάσης φύσεως αφεντικά σκαρφίζονται στο βωμό της αισχροκέρδειας.

Και ενώ όλα αυτά μετατρέπουν εργασιακούς χώρους σε σύγχρονα κάτεργα, ο κορονοϊός ήρθε για να μας θυμίσει ότι οι καταστάσεις δυσχεραίνουν ολοένα περισσότερο. Ο κοινωνικός αποκλεισμός φαίνεται να έχει δώσει το ελεύθερο στα αφεντικά να εκμεταλλεύονται υπαλλήλους χωρίς συνέπειες. Η αυλαία έχει πέσει και στα παρασκήνια οι τσιφλικάδες των εταιρειών μαστιγώνουν την αρκούδα για να χορέψει. Φυσικά, θα ήταν αφελές εκ μέρους μας να πιστέψουμε ότι οι εργατικές κατακτήσεις πέθαναν από τον κορονοϊό, αφού και πριν, οι ίδιες συνθήκες γαλέρας επικρατούσαν στις περισσότερες μεγαλοεταιρείες και ομίλους.

Πρωτοστάτης στο όργιο καταπάτησης εργατικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, εν μέσω πανδημίας, είναι η Teleperformance Greece. Ο πολυεθνικός όμιλος, με έσοδα ύψους 5.355 δις, εξυπηρετεί γαλλικά συμφέροντα και στην Ελλάδα απασχολεί πάνω από 8.500 άτομα. Οι καταγγελίες για την εν λόγω εταιρεία υπάρχουν από το 2011 για την άθλια συμπεριφορά του Διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Τριαντάφυλλου Αλεξόπουλου. Με υπαλλήλους, μετανάστες και μη, που προσλαμβάνονται μέσω εταιρειών παροχής ανθρωπίνου δυναμικού, όπως η ISS, η Randstad και η Select, ο κύριος Αλεξόπουλος με τη συγκατάθεση του κυρίου Γιάννη Τουρκομάνη, ιδρυτή της εταιρείας, αντιμετώπιζαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τους εργαζομένους τους σαν μάσκες μιας χρήσης. Τους ανανεώνουν τις συμβάσεις μέσω των 3 προαναφερθεισών εταιρειών με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μην μπορούν να συμπληρώσουν το απαραίτητο 18μηνο για να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, κρατώντας όλο το προσωπικό σε κατάσταση επισφάλειας και διαρκούς φόβου. Ειδικά για τους μετανάστες που απασχολεί η εταιρεία τα πράγματα είναι χειρότερα, αφού αν δε συμμορφωθούν στις κραυγές του κάθε επιστάτη που τους επιβλέπει ή αν δεν ανταπεξέλθουν στην πίεση και ακραία εντατικοποίηση που υφίστανται, οι συμβάσεις τους δε θα ανανεωθούν πράγμα που θα έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν να ανανεώσουν τις άδειες παραμονής τους καθώς η Teleperformance ελέγχει τις διαδικασίες έκδοσης τους.

Και ενώ οι εργαζόμενοι παλεύουν να τα βγάλουν πέρα, τα αφεντικά της Teleperformance, οι Αλεξόπουλος και Τουρκομάνης είδαν τον κορονοϊό σα μια ευκαιρία διαφήμισης. Συγκεκριμένα, ενημέρωσαν όλους τους εργαζομένους ότι η εταιρεία τους θα συγκροτούσε τηλεφωνικό δίκτυο, βασισμένο εξολοκλήρου σε εργαζόμενους-εθελοντές που θα στήριζε τον ΕΟΔΥ στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με το νέο ιό. Αποφάσισαν δηλαδή, ότι ανειδίκευτο προσωπικό, μετά το πέρας της βάρδιας του, για τουλάχιστον 3 ώρες, θα έδινε οδηγίες ζωής & θανάτου σε άτομα που πιθανώς να νοσούν. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που στα γραφεία της Teleperformance δεν έχουν πάρει τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και την αποτροπή μετάδοσης του ιού. Οι ιδιοι οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει ότι οι συνεχίζουν να δουλεύουν στοιβαγμένοι, χωρίς να μπορουν να τηρήσουν αποστάσεις, χωρίς παροχή μέσων ατομικής προστασίας και χωρίς αλλαγές στα ωράρια τους προκειμένου να μη συνωστίζονται.

Το τελευταίο επίτευγμα των τσιφλικάδων της Teleperformance αφορά τους υπαλλήλους που μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, από τους οποίους απαίτησαν να βάλουν κάμερα στον υπολογιστή τους και να την ανοίγουν καθ όλη την διάρκεια της εργασίας τους για να διασφαλιστεί ότι τα προσωπικά δεδομένα των πελατών δεν υποκλέπτονται, και όλα αυτά ενώ οι εργαζόμενοι έχουν κλειδώσει σε κάποια ντουλάπα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους, γιατί αποτελούν ενόχληση και απόσπαση. Η φαρσοκωμωδία των Τουρκομάνη και Αλεξόπουλου όμως δε σταματάει εδώ, αφού, θέλουν οι εκπρόσωποι της εταιρείας να έχουν το δικαίωμα να μπουκάρουν για έλεγχο στα σπίτια των εργαζομένων για να είναι σίγουροι ότι δουλεύουν.

Και όλα αυτά υπό συνθήκες πρωτοφανείς. Όσο οι μεγαλοκαρχαρίες της Teleperformance και το σινάφι τους, προσπαθούν να κάνουν πραγματικότητα τις οργουελικές φαντασιώσεις τους, εξαχρειώνοντας τους εργαζόμενους, ο Μητσοτάκης ζητάει από το λαό να το υπομείνει με ευλάβεια και να βάλει πλάτες. Όπως είπαμε και σε προηγούμενο μας κείμενο όμως, όταν το κράτος μας λέει ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη την επόμενη μέρα» αίμα εργαζόμενων μυρίζει.

Για αυτό και εμείς θα σταθούμε απέναντι στον καθένα που ονειρεύεται το μέσο εργαζόμενο να φτύνει αίμα για το δικό του συμφέρον. Δε θα υπομείνουμε απλήρωτες ώρες εργασίας, τρομοκρατικές συμβάσεις, ούτε το βούρδουλα της κάθε εργοδοτικής εξουσίας. Οι αυθαιρεσίες σε βάρος της ζωής και της αξιοπρέπειας των εργατών έχουν και θα έχουν συνέπειες. Θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟ

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ