29/10 Δίκη 12 μελών του Ρουβίκωνα για σειρά παρεμβάσεων

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου, 2020

Ακόμα περισσότερη τόλμη!

Στις 29/10/2020 μετά από αναβολή από τον Ιούνη του 2018 πραγματοποιείται η πρώτη «συγκεντρωτική» δίκη μελών του Ρουβίκωνα για σειρά παρεμβάσεων της συλλογικότητας. 12 μέλη μας βρίσκονται κατηγορούμενα για υποθέσεις που αφορούν: παρέμβαση για χρηματισμό γιατρού, παρέμβαση για διακοπές ρεύματος της ΔΕΗ σε νοικοκυριά, παρέμβαση στην κατοικία του γερμανού πρέσβη ως αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, παρέμβαση στην πρεσβεία Σαουδικής Αραβίας κατά του πόλεμου στην Υεμένη, παρέμβαση στα δικαστήρια Λάρισας για την υπόθεση απελευθέρωσης βιαστή Στρατιωτικού, παρέμβαση στην Turkish Airlines ως αλληλεγγύη στον κουρδικό αγώνα, παρέμβαση στο υπουργείο οικονομίας και ανάπτυξης, παρέμβαση στο πεντάγωνο.

Όπως είχαμε γράψει και πριν την αναβληθείσα δίκη αυτής της δίωξης, μια δίωξη που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με κυβέρνηση Σύριζα, πρόκειται για την πρώτη νομική απόπειρα του κράτους να μας χτυπήσει με συνολικές και ενοποιημένες δικογραφίες. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι επιδίωξαν και επιδιώκουν μια πρόβα συνολικής καταστολής της οργάνωσής μας…

Γνωρίζουμε, και το θεωρούμε απολύτως φυσιολογικό, ότι στις προτεραιότητες του κράτους βρίσκεται η στόχευση να ξεμπερδέψει οριστικά με τις μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και είναι χρόνια τώρα που συγκεκριμένες κλίκες του καθεστώτος πιέζουν ώστε αυτό να γίνει με το εργαλείο του αντιτρομοκρατικού νόμου. Γνωρίζουμε ότι η παρούσα κυβέρνηση από αντιπολίτευση κιόλας πίεζε προς τα εκεί και χρησιμοποίησε όλη αυτή την κατασταλτική ρητορική για να συσπειρώσει εκλογικά γύρω της τα ακροδεξιά ακροατήρια που ανάμεσα στα άλλα διψούν και για «αίμα συμμοριτών». Πολλές παράλληλες ανάγκες της εξουσίας έρχεται να καλύψει η απόπειρα της δεξιάς να ισορροπήσει την εκβιασμένη από την κοινωνική βάση καταδίκη της χρυσής αυγής με μια παράλληλη αντίστοιχη δίωξη κατά του Ρουβίκωνα και του ευρύτερου ριζοσπαστικού κινήματος.

Αφού «πούλησαν» το ακροδεξιό κοινό στα ζητήματα της συμφωνίας των Πρεσπών, το μεταναστευτικό και τις έριδες με το Τουρκικό κράτος η ανάγκη «κάτι να του δώσουν» είναι επιτακτική αν θέλει η ΝΔ να διατηρήσει στο μαντρί της ένα κρίσιμο ποσοστό ψηφοφόρων. Παράλληλα, κι ενώ η αποδοχή μεγάλου μέρους των δράσεων και του λόγου μας από κομμάτια της κοινωνικής βάσης δημιουργεί άσχημο για το κράτος προηγούμενο, η ταυτόχρονη έκρηξη των πολλαπλών κρίσεων που χαρακτηρίζουν τη συγκυρία δημιουργεί βάσιμο άγχος στο ευρύτερο σύστημα για τις επικείμενες κοινωνικές αντιστάσεις. Μια τακτική θα ήταν ένα γρήγορο προληπτικό καθάρισμα του κινηματικού πεδίου που θα πάταγε σε μια μεγάλης κλίμακας επικοινωνιακή εκστρατεία με το ξαναζέσταμα της σούπας της «θεωρίας των δύο άκρων». Τέλος να μην υποτιμούμε ιδιαίτερες και ιδιοτελείς στρατηγικές προσώπων και ομαδοποιήσεων στους κυβερνητικούς κύκλους με αλλότριες στοχεύσεις που μπορούν να εξυπηρετηθούν από μιας τέτοιας έκτασης κατασταλτική εκστρατεία.

Είμαστε βέβαιοι ότι το επόμενο διάστημα η προοπτική μιας επίθεσης του κράτους με τέτοια μορφή είναι πιθανή.

Είδαμε πρόσφατα δείγματα με σκευωρίες κατά συντρόφων με «άρωμα τρομοκρατίας», το είδαμε και πριν λίγους μήνες με δικά μας μέλη. Το γεγονός ότι δικογραφίες αυτοκαταστρέφονται από «λάθη» ή καταρρέουν σε εισαγγελικά γραφεία υποδηλώνει τόσο το κατασταλτικό «άγχος» να βρουν πατήματα για μια επίθεση, όσο και την απουσία κοινωνικής συναίνεσης σε αυτό το σχέδιο.

Είμαστε βέβαιοι ότι η αποτροπή των κρατικών σχεδιασμών είναι εξίσου πιθανή.

Η κοινωνική βάση διαμορφώνει τον δικό της διάλογο σε άπειρα πεδία και οι απόψεις, οι στάσεις και οι επιλογές που παλεύουν για ηγεμονία στο εσωτερικό της αντιπροσωπεύουν ένα διαφορετικό φάσμα από αυτό που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε το κράτος, ούτε το κεφάλαιο «τρώνε τον σανό» που πουλάνε τα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Όλα είναι ζητήματα συσχετισμών δύναμης και οι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν έξω από τα δικαστήρια στη δίκη της Χρυσής Αυγής, άνθρωποι που αξιολόγησαν ως καθοριστική πολιτικά τη στιγμή κορύφωσης μιας διαδικασίας χρόνων, είναι μήνυμα για όλους. Το καζάνι ανεβάζει θερμοκρασία. Μπορεί κανείς να το καταλάβει σε πλατείες και δρόμους, στο Internet και σε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις…

Εκεί βρίσκεται το καθήκον μας, εκεί που το καζάνι ανεβάζει θερμοκρασία και αυτονόητα η σχέση μας με αυτό θα καθορίσει και το κατά πόσον το κράτος θα ρισκάρει να χτυπήσει το ριζοσπαστικό κίνημα και πώς. Η κοινωνική βάση είναι ο πολιτικός μας τόπος και ο τόπος που το μέλλον του μας αφορά περισσότερο από οτιδήποτε. Εκεί απευθυνόμαστε.

Και στις συνθήκες στις οποίες βρισκόμαστε, στις προκλήσεις που ανοίγει η πολλαπλή κρίση, η τόλμη είναι η δική μας στρατηγική, αφού οι αναρχικές μας αντιλήψεις επιβάλλουν να είμαστε πρώτοι σε όσα προτείνουμε σε όλους. Τόλμη, περισσότερη τόλμη εκτιμούμε ότι πρέπει να είναι και το νήμα της κινηματικής στρατηγικής στις μέρες που έρχονται.

Τόλμη στον δρόμο. Τόλμη στις δράσεις. Τόλμη στην απεύθυνση. Και σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ανάμεσα στα άλλα εκτιμούμε, η δύναμη της αλληλεγγύης θα πολλαπλασιαστεί και τα κατασταλτικά σχέδια θα δοκιμαστούν σκληρά.

Σε κάθε περίπτωση ο Ρουβίκωνας θα συνεχίσει να προχωράει στα μέτωπά του, και σε ένα από αυτά, τα κρατικά αντίποινα εναντίον του, στις 29 Οκτώβρη θα διεξαχθεί κρίσιμη μάχη. Όπως ειπώθηκε η δίκη αυτή έχει τα χαρακτηριστικά ενός «σκαλοπατιού» που θα διευκολύνει πιθανόν μια ευρύτερη επίθεση και σε εμάς και στο κίνημα.

Κρίνουμε ότι τα επίδικα είναι σημαντικά και με ιστορική σημασία, όπως όλα όσα συμβαίνουν στην συγκυρία. Καλούμε τον κόσμο του αγώνα και όλη την κοινωνική βάση να σταθεί στο πλευρό μας όπως και στο πλευρό κάθε διωκόμενου από το κράτος για την αγωνιστική του παρουσία. Η κρίση φέρνει μια μεγάλη αναμέτρηση ανάμεσα στη βάση και το κράτος, κάθε πλευρά καθορίζει τις θέσεις της. Τα πιο σημαντικά είναι μπροστά μας.

Κάλεσμα αλληλεγγύης στις 29/10, δικαστήρια της Ευελπίδων, στις 11:00

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ