Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 6/5 11:00 Προπύλαια

Παρασκευή, 30 Απριλίου, 2021

ΝΑ ΚΟΨΟΥΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 8ΩΡΟ

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2021, ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Με το νέο εργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή, πρόκειται να νομοθετηθούν τα εξής:

1. Το αφεντικό μπορεί να απολύει πολύ πιο εύκολα. Και πληρώνοντας μια μικρή αποζημίωση (όταν τελειώσουν τα δικαστήρια που θα του κάνεις) μπορεί και να σε απολύσει ότι ώρα θέλει, όσο παράνομα θέλει.

2. Ο συνδικαλισμός και τα σωματεία χάνουν μεγάλο μέρος της δύναμής τους, εκεί που υπάρχουν ή προσπαθούν να δημιουργηθούν. Ο εργαζόμενος θα μετριέται πρόσωπο με πρόσωπο με το αφεντικό του, όπως το ποντίκι με τη γάτα.

3. Τέρμα οι συλλογικές συμβάσεις, σε όσους ακόμα είχαν, οι απεργίες ποινικοποιούνται. Το ποντίκι θα αντιμετωπίσει τη γάτα και χωρίς δόντια.

4. Θα μπορείς να δουλεύεις τουλάχιστον 10 ώρες τη μέρα, όποτε θέλει το αφεντικό, έως και 6μήνες συνεχόμενα. Μετά θα σου λέει πότε δε σε χρειάζεται και εσύ θα κάθεσαι. Όποτε θέλει, όποτε του έρθει και σίγουρα όταν «θα πάει να μαζέψει τις δικές του ελιές».

Εδώ και μια δεκαετία, νομοσχέδιο μετά από νομοσχέδιο, κυβέρνηση μετά από κυβέρνηση, οι εργατικές κατακτήσεις τεμαχίζονται. Φτάσανε στην καρδιά πλέον και χτυπάνε στα ίσα την πιο σημαντική και συμβολική εργατική κατάκτηση. Το 8ωρο τη μέρα, το 40ωρο εργασίας την εβδομάδα. Αν αυτό το νομοσχέδιο περάσει θα αρχίσει να ετοιμάζεται το επόμενο. Ώσπου να φτάσουμε σε ένα τελικό νομοσχέδιο που θα δίνει τίτλους ιδιοκτησίας μας στα αφεντικά…

Τέτοια νομοσχέδια σημαίνουν μεταφορά πλούτου και πόρων από τη βάση στην κορυφή, από την πλειοψηφία στους λίγους, από τους εργαζόμενους στα αφεντικά τους.

Έχουν μεγάλους κερδισμένους και μεγάλους χαμένους. Εμείς απευθυνόμαστε στους χαμένους και τους λέμε να κάνουν ένα πράγμα: να φανταστούν την καθημερινότητά τους με αυτό το νομοσχέδιο να έχει περάσει. Πως θα είναι το πρόγραμμά τους, η τσέπη τους, οι δυνάμεις τους, η ζωή τους, η δική τους και των παιδιών τους.

Έξι γενιές σχεδόν πίσω, εργάτες πέθαναν σε μάχες ή σε κρεμάλες ακριβώς για τις 8 ώρες δουλειά την ημέρα και τις 40 ώρες την εβδομάδα. Σήμερα αντί να παλεύουμε για λιγότερες ώρες δουλειάς πάμε πίσω βαθιά στο χρόνο.

Όλα αυτά τα «εργατικά νομοσχέδια» είναι η ραχοκοκαλιά της καθεστωτικής πολιτικής. Είναι εκεί που κράτος και κεφάλαιο έχουν σχέδιο και το εφαρμόζουν. Και ξέρουν την κατάλληλη στιγμή. Όταν ο κόσμος φοβάται κάτι εξωτερικό, όταν έχει πήξει από την κλεισούρα, όταν ψάχνει σαν τρελός δουλειά και εισοδήματα.

Αυτές όμως είναι οι συνθήκες και μέσα σε αυτές πρέπει να απαντήσουμε. Δρόμος, μαζικότητα, επιμονή, τόλμη, ό,τι χρειαστεί να γίνει πρέπει να γίνει.

Το νομοσχέδιο πρέπει να πέσει. Όχι απλά να πάρουν πίσω ένα δυο κραυγαλέες ρυθμίσεις, όπως είναι το κόλπο των κυβερνήσεων για να χρυσώσουν το χάπι. Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη πρέπει να πέσει ολόκληρο. Ας είναι η διαδήλωση αυτής της Πρωτομαγιάς η αρχή μιας κλιμάκωσης που θα ταρακουνήσει κράτος και κεφάλαιο..

Διαδήλωση Πρωτομαγιάς 2021 – Όλοι στους δρόμους

Πέμπτη 6 Μάη, 11.00πμ Προπύλαια – Αθήνα

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ