Κάλεσμα στην αντιφασιστική διαδήλωση 6/11 στις 13:00 πλατεία Βικτωρίας

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου, 2021

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την καταδίκη της χρυσής αυγής κι όμως ακόμα δε μπορούμε να μιλάμε για την ολοκληρωτική νίκη του αντιφασιστικού αγώνα. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια των φασιστών να πατήσουν ξανά στο πεζοδρόμιο, να βγουν ξανά στο δρόμο και τις πλατείες. Βέβαια αυτή η προσπάθεια δε σταμάτησε ποτέ, ούτε επανενεργοποιήθηκε προσφάτως. Από τους “μακεδονομάχους” και τους “προστάτες των συνόρων” στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι τις αντιεμβολιαστικές συγκεντρώσεις και τα πρόσφατα πεσίματα στις πλατείες, αντιλαμβανόμαστε πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

Τα γεγονότα στη Σταυρούπολη και τον Εύοσμο στη Θεσσαλονίκη, σε Νέο Ηράκλειο, Καλλιθέα και Καμίνια στην Αθήνα, δεν γίνονται τυχαία αυτήν την περίοδο, αντιθέτως λαμβάνουν χώρα σε μια εποχή που το κράτος προσπαθεί να αναδιοργανωθεί και να βρει ξανά τα πατήματά του. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα μια πρωτοφανή οικονομική κρίση ως συνέπεια της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας όπου οι φασίστες βρίσκουν έδαφος να πατήσουν, εκμεταλλευόμενοι την αγανάκτηση της κοινωνίας. Το κράτος κάθε φορά, όποτε το κρίνει απαραίτητο, εκμεταλλεύεται τις χρήσιμες εφεδρείες του, τους φασίστες, για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του και να στοχοποιήσει τα κομμάτια εκείνα της κοινωνικής βάσης που βρίσκονται αταλάντευτα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων και όσων οργανώνονται, αμφισβητούν, διεκδικούν. Γι’ αυτό δείχνουν μεγάλη λύσσα και επιτίθενται στους μαθητές και τους φοιτητές που αντιδρούν ενάντια αυταρχικά νομοσχέδια για την Παιδεία, σε αντιφασίστες και αντιφασίστριες που συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη ενάντια στο φασισμό, σε μετανάστες και μετανάστριες που προσπαθούν μέσα σε όλη αυτή τη δυστοπία που ζούμε, να καταφέρουν να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Το κράτος μπαίνει στη μάχη ενάντια στα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας με αναβαθμισμένο οπλοστάσιο υιοθετώντας και το ίδιο προτάγματα και απόψεις της ακροδεξιάς, σε μια προσπάθεια να μην τα χαλάσει με τους ψηφοφόρους του και όσους δεν αντιτίθενται σε αυτό. Από την εκτέλεση του 20χρονου Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα από τους δολοφόνους της Διας, μέχρι τους πνιγμένους μετανάστες και μετανάστριες στα νερά του Αιγαίου και από την ακραία καταστολή με ξύλο, χημικά και συλλήψεις σχεδόν σε κάθε διαδήλωση, μέχρι το στήσιμο σκευωριών εναντίον αγωνιστών στην προσπάθεια εξόντωσής τους, αντιλαμβανόμαστε ποιους θεωρεί το κράτος ως “εσωτερικούς εχθρούς” και με ποιους θέλει να τελειώνει μια και καλή.

Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό δε μπορεί να μην είναι και αγώνας ενάντια στο κράτος και είναι ένας αγώνας που δε θα κερδηθεί ούτε θεσμικά ούτε δικαστικά, αλλά στο πεδίο του αγώνα, στους δρόμους, τις πλατείες, τους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και στις σχολές. Έχουμε την εμπειρία και θα το καταφέρουμε ξανά, να κόψουμε τον αέρα στις προσπάθειες ανασύνταξης του φασισμού και να αποκρούσουμε την επίθεση του κράτους. Ο μαχητικός αγώνας ενάντια σε κράτος και φασισμό θα συνεχιστεί.

Συμμετέχουμε και στηρίζουμε την Αντιφασιστική-Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική διαδήλωση, το Σάββατο 6 Νοέμβρη, στις 13:00 (προσυγκέντρωση πλατεία Βικτωρίας).

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ