Παρέμβαση στο σπίτι του υπουργού επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, 2021

Καθημερινά στα ΜΜΕ παρελαύνουν λαμόγια διαφόρων φυραμάτων, επαγγελματίες πολιτικοί, λούμπεν φιλελεύθεροι κυβερνητικοί παράγοντες, επιχειρηματίες, επενδυτές, διαπλεκόμενοι τεχνοκράτες και golden boys, όλοι με ένα σημείο κοινό: Είναι τσιμπούρια πάνω στο σώμα της κοινωνικής βάσης και πάντα με κάποιο τρόπο διαπλέκονται με το κράτος. Οι περισσότεροι συγκεντρώνουν στο άτομο τους μία ή περισσότερες από τις παραπάνω ιδιότητες, ο λόγος όμως σήμερα γίνεται για έναν διαπλεκόμενο πολιτικό πίσω από τον πρωθυπουργό, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κυβερνητικής συμμορίας, τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Είναι ο λεγόμενος «σκιώδης πρωθυπουργός», είναι το πλυντήριο για τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης, όπως ορίζουν άλλωστε τα καθήκοντα του υπουργού Επικρατείας. Το πλούσιο βιογραφικό του Γεραπετρίτη είναι μια μερίδα από τα ίδια, ό,τι συναντάμε κάθε φορά ψάχοντας πληροφορίες για το ποιόν των πολιτικών διαχειριστών της χώρας. Ακαδημαϊκή πορεία περιωπής, βαθιά διαπλοκή με το κράτος, εκλεκτικές συγγένειες, ισχυρές πλάτες, λεφτά και ένας σωστός γάμος.

Η σύζυγος του υπουργού επικρατείας, Αλεξάνδρα Γουρζή, είναι επίσης δικηγόρος και επικεφαλής της νομικής εκπροσώπησης της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας). Ο πεθερός του υπουργού επικρατείας, Μιχαήλ Γουρζής, είναι εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και γενικότερα από το 2002 είναι ανώτατο Διοικητικό Στέλεχος και εκτελεστικό μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των εταιρειών ΤΕΡΝΑ ΑΕ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ΑΕ. Η συνέχεια είναι ευκόλως εννοούμενη: Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει. Η κυβέρνηση νομοθετεί σχετικά για να παρακάμπτονται τα εμπόδια (περιβαλλοντικά, κοινωνικοοικονομικά, κλπ) και η ΡΑΕ δίνει τις άδειες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, γνωμοδοτώντας και εγκρίνοντας την τοποθέτηση αιολικών πάρκων από εταιρείες όπως η ΤΕΡΝΑ, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ. Με άλλα λόγια η κόρη αδειοδοτεί έργα εταιρείας στην οποία αντιπρόεδρος είναι ο πατέρας της και το δρόμο τον ανοίγει ο Γεραπετρίτης απομακρύνοντας όποιο νομοθετικό ή γραφειοκρατικό κώλυμα.

Λόγω της θέσης του ως υπουργός Επικρατείας, ο Γ. Γεραπετρίτης αναγκαστικά εκτίθεται στη δημόσια σφαίρα και τους τελευταίους μήνες έχει δείξει σε όλους το αποκρουστικό του πρόσωπο με σωρεία δηλώσεων. Σύμφωνα λοιπόν με τον ίδιο, για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού ευθύνεται η διενέργεια μεγάλου αριθμού τεστ και όχι η παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση. Με την ίδια ανεκδιήγητη λογική παλιότερα δήλωνε ότι “αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε και περισσότερους θανάτους”, ενώ δε βλέπει κανένα πρόβλημα στο να υπάρχει αναμονή 25-30 ώρες για μία κλίνη ΜΕΘ. Επίσης, θεωρεί τους ανεμβολίαστους των σωμάτων ασφαλείας αναντικατάστατους, σε αντίθεση με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, οι οποίοι κατά τον ίδιο και την κυβέρνηση που υπηρετεί, προφανώς είναι αναλώσιμοι.

Παρόλο που το όνομα του εχει ακουστεί πρόσφατα στην δημόσια σφαίρα λόγω των εξοργιστικών δηλώσεων του, η εμπλοκή του σε βρωμοδουλειές ξεκινάει πολλά χρόνια πριν. Το 2010 αντιμετώπισε κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα για αδικήματα σχετικά με την υπόθεση Siemens που είχαν σαν αποτέλεσμα τη διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος. Όντας υπόδικος ακόμα, τοποθετήθηκε ως Ειδικός Γραμματέας της κυβέρνησης ΓΑΠ. Στη συνέχεια, απαλλάχτηκε με βούλευμα –με άγνωστη την επίσημη αιτιολογία της απαλλαγής- και εξαιρέθηκε από τις κατηγορίες με πρόταση εισαγγελέα. Παράλληλα, εκτελώντας καθήκοντα νομικού, έκλεινε δουλειές μεταξύ ημετέρων και εισέπραττε υπέρογκες αμοιβές. Ένα από τα ηχηρότερα παραδείγματα διαπλοκής αποτελεί η περίπτωση της «VASACO ΑΕ, εταιρεία κατασκευών και εκμεταλλεύσεων». Ο Γ. Γεραπετρίτης εκτελούσε σε αυτή χρέη νομικού συμβούλου όταν επιχείρησε να σηκώσει παράνομα ξενοδοχειακή μονάδα εντός του αρχαιολογικού χώρου της Αθήνας, κάτι που απορρίφθηκε από το ΣτΕ μετά από κινητοποίηση των κατοίκων. Για την υπόθεση αυτή συνυπεύθυνοι είναι κι άλλοι υπουργοί της ΝΔ, Γεωργιάδης, Μενδώνη και ο τότε υπ. Περιβάλλοντος Χατζηδάκης.

Όποια πέτρα κι αν σηκώσουμε, από κάτω έχει βρωμιά. Ξέρουμε πολύ καλά ότι σε ένα σύστημα σάπιο ευδοκιμούν τύποι σαν αυτόν. Οι ρόλοι είναι μοιρασμένοι και πάντα θα βρίσκονται οι κατάλληλοι άνθρωποι στις κατάλληλες θέσεις με τις κατάλληλες γνωριμίες για να τους αναλάβουν. Οι «άνθρωποι-κλειδιά» βρίσκονται πάντα ψηλά στην ταξική πυραμίδα, τοποθετούνται σε νευραλγικές θέσεις από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, είναι αυτοί που πάνε με τους ισχυρούς, είναι διακομματικοί εντολοδόχοι, δεν έχουν καμία ιδεολογική ταυτότητα, ενεργούν υπηρετώντας τα συμφέροντα αυτών που γλείφουν, διαχειρίζονται και τζογάρουν δημόσιο χρήμα εις βάρος των πολιτών και δεν λογοδοτούν σε κανέναν παρα μόνο στα αφεντικά τους.  Εμείς βρισκόμαστε φύσει και θέσει απέναντι σε κάθε τέτοιο πολιτικό απατεώνα και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις. Οσο η αστική δημοκρατία θα τους αθωώνει, τόσο εμείς θα τους δείχνουμε και θα τους εκθέτουμε.

 

ΔΕΝ ΘΑ ΚΟΙΜΑΣΤΕ ΗΣΥΧΟΙ

ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ

ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ