Κάλεσμα στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Σάββατο 22 Γενάρη 12.00

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου, 2022

Μετά από δυο χρόνια πανδημία, μετά από 23000 νεκρούς και πολύ περισσότερους με μόνιμα προβλήματα υγείας τα πάντα είναι φανερά. Το κράτος και η κυβέρνηση που το ηγεμονεύει δεν αποδείχθηκαν απλά άχρηστοι μηχανισμοί, αλλά με τις συνειδητές τους επιλογές έκαναν το πρόβλημα χειρότερο. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα της πανδημίας ποτέ δεν ήταν πρόβλημα για την εξουσία αλλά ευκαιρία. Ευκαιρία να ταΐσει τους φίλους της καπιταλιστές στο χώρο της υγείας, ευκαιρία μέσω του ελέγχου των ΜΜΕ να κάνει επικοινωνιακή πολιτική για ψηφοθηρία, ευκαιρία να περάσει νέα μέτρα περιστολής εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Η κοινωνική βάση βρίσκεται χωρίς ΜΕΘ, χωρίς πρωτοβάθμια περίθαλψη, με τους/τις , επιμένουμε να το υπενθυμίζουμε, ηρωικούς/ές εργαζόμενους/ες στο ΕΣΥ, να μάχονται κρατώντας όρθιο ένα σύστημα που φυσιολογικά θα έπρεπε να έχει καταρρεύσει. Την ώρα που το κράτος μειώνει τις δαπάνες για την υγεία η κοινωνική βάση πρέπει και να απολογηθεί στο κράτος που ένα μικρό ποσοστό της αρνήθηκε να εμβολιαστεί, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζει τιμωρητικά όσους/ες υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί, βάζοντάς τους σε αναστολή. Την ώρα που αρκούσαν λίγες παραπάνω ΜΕΘ για να μην έχει μείνει εκτός κανένας ασθενής που τις χρειάστηκε (με συνέπεια εκατοντάδες επιπλέον νεκρούς) ή που πρέπει να πληρώνουμε δεκάευρα και πενηντάευρα για τεστ, αυτοί μας μιλάνε ακόμα για ατομική ευθύνη. Την ώρα που μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ σε κάθε κατεύθυνση χρεώνουν 100 ευρώ το μήνα τους ανεμβολίαστους συνταξιούχους των 400 ευρώ/μήνα.

Αλλά η μετάθεση των ευθυνών από το κράτος σε εμάς δε γίνεται μόνη της. Η επίσημη «αντιπολίτευση» στις κρατικές πολιτικές έχει βρεθεί και είναι ένα νέφος, κατά κύριο λόγο ακροδεξιών, γυρολόγων, οπορτουνιστών και κυνηγών δημοσιότητας που από την αρχή της πανδημίας προσπαθούν να μπολιάσουν με ανορθολογισμό την κοινωνική αμηχανία σε τέτοιο πρωτοφανές γεγονός και την αυτονόητη καχυποψία του κόσμου στον εκάστοτε κυρίαρχο λόγο.

Δημιουργείται έτσι ένα τεχνητό δίπολο που αγωνίζεται όμως από κοινού για τον εγκλωβισμό μέρους της βάσης μακριά από τα δικά της συμφέροντα. Μια διπλή καπηλεία πραγματοποιείται: από τη μια το κράτος καπηλεύεται τον επιστημονικό λόγο και τον μετατρέπει σε σφουγγαρίστρα των πιο αυταρχικών επιδιώξεών του, που δεν αφορούν καν την πανδημία, από την άλλη φαιοί και αντιδραστικοί κύκλοι μιλάνε για «ελευθερίες» και πουλάνε «άρνηση» και «αντίσταση».

Μετά από δυο χρόνια πανδημία όμως, τα πάντα είναι φανερά. Και πάνω από όλα τι πρέπει να γίνει για να μη συνεχίσουμε να πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο και να πάψουμε να μετράμε καθημερινά τους νεκρούς που αντιστοιχούν σε έναν εθνικό πόλεμο.

Πρέπει να έχουμε δωρεάν και συνταγογραφούμενα τεστ και κατάλληλες μάσκες για όλους

Πρέπει να έχουμε πιο πυκνά και αξιόπιστα μέσα μαζικής μεταφοράς

Πρέπει να έχουμε λιγότερους μαθητές στις σχολικές τάξεις

Πρέπει να γίνουν νέες ΜΕΘ, να προσληφθεί άμεσα προσωπικό στα νοσοκομεία και να επιταχθούν οι ιδιωτικές κλινικές

Πρέπει να ενεργοποιηθεί κάθε πόρος σε επίπεδο πρωτοβάθμιας υγείας.

Πρέπει να εξασφαλιστούν επαρκείς μέρες πληρωμένης άδειας σε κάθε εργαζόμενο/η που νοσεί

Πρέπει να επιβάλουμε το τέλος της χειραγώγησης των επιστημονικών δεδομένων από το κράτος και τα επικοινωνιακά παιχνίδια γύρω από αυτά με την αλληλοδιαδοχή πλαστής αισιοδοξίας και δόγματος του σοκ.

Πρέπει να στηρίξουμε τους υγειονομικούς όπως μπορούμε. Στα συνδικαλιστικά τους αιτήματα, στην αναγνώριση του έργου τους, στην προστασία τους από το κράτος και την ακροδεξιά.

Τίποτα αυτά δεν πρόκειται να γίνει αν το κράτος δεν πιεστεί. Ας μην έχουμε αυταπάτες, αυτή η κατάσταση με δεκάδες ή εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα μπορεί να συνεχιστεί για καιρό. Αν συμφέρει την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση νέα πρόστιμα και απαγορεύσεις θα έρθουν. Αν δεν κινητοποιηθούμε αν δεν τους πιέσουμε με κάθε τρόπο μπορεί σε λίγο καιρό, όπως πλέον συνηθίσαμε τους 100 νεκρούς τη μέρα να συνηθίσουμε ακόμα περισσότερους.

Στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε τη βάση να πλαισιώσει την αυριανή κινητοποίηση, Σάββατο 22 Ιανουαρίου. Μέρα δράσης για την υγεία και την αξιοπρέπεια, στις 12:00 στο Σύνταγμα και στις πλατείες όλης της Ελλάδας.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ