Παρέμβαση στη Cerved Property Services στους Αμπελόκηπους

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2023

Η Cerved Property Services (CPS), είναι μία από τις μεγαλύτερες Real Estate εταιρίες σε Ελλάδα και Ευρώπη η οποία κερδοσκοπεί παρέχοντας υπηρεσίες διαχείρισης πιστώσεων και διαχείρισης κατασχεμένων περιουσιών, σε συνεργασία με τις τράπεζες. Με άλλα λόγια είναι μία από τις πολλές συμμορίες τέτοιου τύπου που έχουν ξεφυτρώσει στην αγορά ακινήτων και επενδύουν στην πώληση ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Η Eurobank εν προκειμένω θέλοντας να πετάξει από πάνω της τον βραχνά των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έβαλε ενδιάμεσο να κάνει τη βρώμικη δουλειά και πλέον διαθέτει τα κατασχεμένα ακίνητα της μέσω της Cerved Property Services.

Ένα παράδειγμα «δραστηριοποίησης» της CPS είχε δημοσιευτεί τον περασμένο Μάιο. Σύμφωνα με καταγγελία της Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών μια οικογένεια με προβλήματα υγείας, διώχτηκε από το σπίτι λόγω αδυναμίας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου στη Eurobank. Ο όρος που έθεσε η CPS προκειμένου να συνεχίσει η οικογένεια να μένει στο σπίτι, ήταν η υπογραφή μηναίου μισθώματος με ενοίκιο αρχικά 1.500 ευρώ που στη συνέχεια το «έριξε» στα 1.000. Το έργο δεν είναι καινούργιο και δεν μας εκπλήσσει. Οι τράπεζες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των ανθρώπων για στέγη, συνάπτουν μαζί τους τοκογλυφικές συμφωνίες-δάνεια, η αποπληρωμή των οποίων είναι πρακτικά αδύνατη, το χρέος γίνεται δυσβάσταχτο, αρπάζουν το ακίνητο επειδή «κοκκίνισε το δάνειο» και μετά τι; Οι φτωχοί άνθρωποι διώκονται από τα σπίτια τους και βρίσκονται όχι μεταφορικά, αλλά κυριολεκτικά στο δρόμο. Η τράπεζα η οποία αρχικά έδωσε το δάνειο, έχει αποχωρήσει ευγενικά από το σκηνικό και αναλαμβάνει ο ενδιάμεσος που προσέλαβε να συνεχίσει τους εκβιασμούς και τον πλειστηριασμό. Αφού πάρει στην κυριότητά του το ακίνητο και αποκτήσει πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά στοιχεία του ατόμου υπό διωγμό, έχει μετά το δικαίωμα να το υποχρεώσει να γίνει ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι, πάλι υπό τη μόνιμη απειλή της έξωσης, αυτό δεν αλλάζει. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι αν υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή τριών συνεχόμενων μισθωμάτων η σύμβαση καταγγέλλεται και ο πλειστηριασμός επανεκκινείται.

Πρώτα τοκογλυφία μετά έξωση και πλειστηριασμός ή… «Δεύτερη ευκαιρία». Αυτή η κοροϊδία ψηφίστηκε το 2020 από την κυβέρνηση ΝΔ, φίλη των τραπεζών και των επενδυτών, με τον προκλητικό τίτλο «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας» ή αλλιώς «Πτωχευτικός Κώδικας». Το νομοσχέδιο ορίζει την πτώχευση φυσικού προσώπου όταν αυτό αδυνατεί να πληρώσει τα χρέη του. Δεν αφορά μόνο πρώτη κατοικία αλλά ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας του και παραχώρηση τυχόν εισοδημάτων που μπορεί να έχει κάποιος, όπως πχ μισθό/σύνταξη, στα χέρια των αρπακτικών. Όλες οι κυβερνήσεις προσυπέγραψαν τον πτωχευτικό κώδικα και ο διαρκής στόχος πίσω από αυτό είναι η προστασία των τραπεζών και η προσέλκυση επενδυτών.

Μέχρι και πριν την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου, η πτώχευση φυσικού προσώπου αποτελούσε την έσχατη λύση για έναν οφειλέτη όταν οι προσπάθειες του να ανακάμψει από οικονομική δυσπραγία δεν είχαν αποτέλεσμα. Πλέον πτώχευση δεν σημαίνει το τέλος της διαδρομής. Σημαίνει την εκκίνηση μιας νέας εφιαλτικής πραγματικότητας για τον ήδη αδύναμο, που γίνεται έρμαιο στις ορέξεις των τραπεζών, των εισπρακτικών, funds, servicers, εκτιμητών, εταιρειών Real Estate, όλων αυτών των κοινών απατεώνων με τις ευφάνταστες ονομασίες. Είναι εξοπλισμένοι με όλα τα απαραίτητα νομικά εργαλεία που χρειάζονται, όλα ψηφισμένα από τις κυβερνήσεις, όλα δρομολογημένα και νοικοκυρεμένα. Βάφτισαν τη λεηλασία και το καθεστώς εξαίρεσης, δεύτερη ευκαιρία, και μας λένε ότι μας κάνουν και τη χάρη.

Χρησιμοποιώντας αυτήν ακριβώς τη ληστρική διάταξη η CPS, ως κομμάτι μιας αλυσίδας που τρομοκρατεί, εκβιάζει και στο τέλος ξεσπιτώνει ανθρώπους, διπλασιάζει τους τζίρους της κάθε χρόνο. Τρώει από μια πίτα 87 δισεκατομμυρίων ευρώ από ιδιωτικές οφειλές και 700 χιλιάδων ακινήτων υπό πλειστηριασμό, πολλά εκ των οποίων είναι κύριες και μοναδικές κατοικίες φτωχών ανθρώπων. Η περαιτέρω εξαθλίωση και εκδίωξη ανθρώπων από τα σπίτια τους είναι το αντικείμενο της δουλειάς τους. Τρέφονται από αυτό, τρέφονται από εμάς. Στην ολομέτωπη επίθεση που δεχόμαστε βάζουμε ανάχωμα την αλληλεγγύη και τη δράση μας.

Η ΣΤΕΓΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ

 

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ