Επιχειρούμενη κακουργηματική δίωξη στον Ρουβίκωνα επειδή πλήρωσε εγγυήσεις!

Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, 2023

Επιχειρούμενη κακουργηματική δίωξη στον Ρουβίκωνα επειδή πλήρωσε εγγυήσεις!

Όπως λέει ένα παλιό ρητό «είδηση δεν είναι αν σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά αν άνθρωπος δαγκώσει σκύλο». Στην περίπτωσή μας είδηση δεν είναι όταν αναρχικοί κατηγορούν το κράτος για διαφθορά, αλλά όταν το κράτος μας κατηγορεί για μαύρο χρήμα. Συγκεκριμένα, στις 7/10/2022 κλήθηκε άτομο, φίλη της οργάνωσής μας, στα πλαίσια ποινικής ανάκρισης για «νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες»… Τι έχει συμβεί:

Στις 21 Μαΐου του 2019 ο Ρουβίκωνας προβαίνει σε επίθεση με μπογιές στη Βουλή σε ένδειξη αλληλεγγύης στον απεργό πείνας Δ. Κουφοντίνα. Ένα μέλος μας συλλαμβάνεται και κατηγορείται για το κακούργημα της «φθοράς μνημείου μεγάλης πολιτιστικής αξίας» (μπογιές στον εξωτερικό τοίχο του κοινοβουλίου…). Περνάει ανακριτή και αφήνεται ελεύθερος με εξοντωτικούς περιοριστικούς όρους, που ανάμεσά τους είναι η καταβολή εγγύησης 30 χιλιάδων ευρώ. Λίγες μέρες μετά, και δεύτερο μέλος μας, ο Γ.Κ. βρίσκεται υπό τις ίδιες συνθήκες και πρέπει να πληρωθούν άλλες 30 χιλιάδες ευρώ.

Ο Ρουβίκωνας ξεκινάει μια καμπάνια συλλογής χρημάτων, ώστε τα μέλη μας να μην προφυλακιστούν. Μια καμπάνια δημόσια, ανοιχτή, διεθνή, που προβλήθηκε και στηρίχθηκε από χιλιάδες κόσμο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Και για άλλη μια φορά η αλληλεγγύη εκφράστηκε και τα χρήματα μαζεύτηκαν. Επιταγή 30.000 ευρώ κατατέθηκε στην ανακρίτρια, από τον τραπεζικό λογαριασμό μιας φίλης της οργάνωσης ως εγγύηση, δεσμευμένη έως την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι σύντροφοί μας δε μπήκαν φυλακή. Και κάπου εκεί θα έπρεπε να έχει τελειώσει όλο αυτό.

Αλλά συνεχίστηκε. Με ένα κακογραμμένο ανώνυμο σημείωμα, χειρόγραφο, που έφτασε στην εισαγγελεία από άγνωστο αποστολέα. Το σημείωμα αναρωτιόταν πως βρέθηκαν τα χρήματα που δόθηκαν ως εγγύηση και στοχοποιούσε τον σύντροφο Γ.Κ.

Οι αρχές με βάση αποκλειστικά και μόνο αυτό το σημείωμα κάλεσαν στις 22/11/2019 το άτομο που μας διευκόλυνε, στη διεύθυνση οικονομικής αστυνομίας, για να δώσει πληροφορίες για την προέλευση του ποσού της επιταγής που δόθηκε ως εγγύηση. Η ίδια είπε τα γεγονότα όπως είχαν συμβεί. Ό,τι δηλαδή της δόθηκε το ποσό από μέλος μας, εκ μέρους του Ρουβίκωνα και εκείνη το κατέθεσε. Παράλληλα, ένα χρόνο μετά, τον Οκτώβρη του 20 της επιβλήθηκε πρόστιμο 17 χιλιάδων ευρώ, από την εφορία αυτή τη φορά. Και ακόμα δύο χρόνια μετά, τον Οκτώβρη του 22, κλήθηκε εκ νέου να καταθέσει. Η κατάθεση πήρε αναβολή και τώρα περιμένουμε…

Μια αναμφίβολα προκλητική δράση μας, στην κορυφή των καθεστωτικών συμβολισμών, τη Βουλή, έφερε μια πολύπλευρη κρατική απάντηση με ενότητα και συνέχεια, σε εξουσίες και κυβερνήσεις.

Επι Σύριζα ανακαλύφθηκε ο ελιγμός της μετατροπής της Βουλής σε «πολιτιστικό μνημείο», όπως η Ακρόπολη, για να καταφέρει το κράτος να μας φορτώσει κακούργημα για πρώτη και τελευταία έως τώρα φορά. Επι Σύριζα ζητήθηκαν τεράστια ποσά σε εγγυήσεις, από εργαζόμενους με μικρά εισοδήματα, εγγυήσεις μεγαλύτερες από όσες ζητούνται σε απατεώνες μεγαλοεπιχειρηματίες…

Επι ΝΔ πάλι κινητοποιήθηκαν άλλοι κρατικοί κύκλοι, με έμφαση στην παραοικονομία και τη διαφθορά, όπως η διεύθυνση οικονομικής αστυνομίας και η εφορία. Στόχος και πάλι να μας φορτώσουν κακουργηματικές κατηγορίες για άλλου τύπου αδίκημα στην ίδια υπόθεση.

Κάθε κόμμα έχει το δικό του στυλ καταστολής που σε βάθος χρόνου αλληλοσυμπληρώνονται, όλα αυτά όμως έχουν οδηγήσει σε μια επικίνδυνη κατάσταση στην οποία μέλη μας και αληλλέγγυοι, απειλούνται να πάνε φυλακή δύο φορές για την ίδια υπόθεση. Μία για τις μπογιές στη Βουλή και άλλη μία γιατί μάζεψαν τα χρήματα της εγγύησης. Και δε μπορεί να υποτιμηθεί επίσης, πως αθροιστικά πρέπει να μαζέψουμε 77000 ευρώ υπό την απειλή φυλακής και προστίμων και να τα δώσουμε στο κράτος.

Βέβαια, το πόσο μεγάλο είναι αυτό το ποσό εξαρτάται από το ποια είναι η κοινωνική σου θέση. Για τους διώκτες μας, για το κράτος και το κεφάλαιο, ένα τέτοιο ποσο ισούται με ένα τριήμερο της πρωθυπουργικής κουστωδίας για ξεκούραση, με μίζα για ένα ελικόπτερο του στρατού, ή τις χρηματιστηριακές χασούρες ενός επιτυχημένου επενδυτή μια κακή μέρα.

Για εργαζόμενους στην κοινωνική βάση αυτά είναι τεράστια ποσά. Και δεν βγαίνουν, όπως άριστα γνώριζαν οι δικαστικές αρχές που τα όρισαν, από το μεροκάματο.

Εμείς όμως έχουμε την αλληλεγγύη. Μια αλληλεγγύη που προσπερνάει κατά πολύ τον κινηματικό κύκλο και απευθύνεται σε όλη τη βάση, τους δικούς μας ανθρώπους, την τάξη μας. Κι εκεί οι πολλοί βάζουν από λίγα. Η συλλογική συνείδηση αλληλεγγύης είναι πάντα στόχος από τη μεριά του κράτους, κι ο πειραματισμός τους πάνω μας αφορά πολύ περισσότερους από εμάς.

Γιατί χωρίς αμφιβολία, πανω στον Ρουβίκωνα το κράτος δοκιμάζει καινούρια όπλα. Υπέρογκες εγγυήσεις έχουμε ξαναδεί. Τα κακογραμμένα ανώνυμα σημειώματα έχουν χρησιμοποιηθεί κι άλλες φορές ενάντια σε αγωνιστές. Αυτό που δεν έχει ξαναγίνει είναι να απειλούνται με κακούργημα αυτοί που πληρώνουν τις εγγυήσεις. Και ειδικά όταν τα χρήματα συλλέγονται ανοιχτά και δημόσια.

Εκτιμούμε πως η πιθανότητα του «οικονομικού πολέμου» σε κινήματα και οργανώσεις, παράλληλα με την ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και την προσπάθεια ταύτισής της με τις πρακτικές της κρατικής διαφθοράς, συνιστούν έναν ύπουλο πολιτικό, όσο και πρακτικό, κίνδυνο για τον κόσμο του αγώνα.

Κίνδυνο που πρακτικά επιχειρεί να φυλακίζει διαμέσου της πλαγίας οδού, αφού εμποδίζει τους διωκόμενους να μην προφυλακιστούν χωρίς να χρειάζεται το κράτος να πάρει το πολιτικό βάρος της απόφασης για φυλακή. Και που αν τελικά οι διωκώμενοι μαζέψουν την εγγύηση και δε φυλακιστούν, απειλούνται με νέα φυλάκιση ακριβώς επειδή μάζεψαν το ποσό. Ποσό που δεν πρέπει να ξεχνάμε, όρισε το κράτος, ζήτάει το κράτος και πηγαίνει στο κράτος…

Κίνδυνο που πολιτικά επιχειρεί να λερώσει την αντίσταση, σε ένα ιδιότυπο «όλοι ίδιοι είμαστε». Η προπαγάνδα του «μαζί τα φάγαμε» υλοποιείται ξανα με τίτλο «μαύρο χρήμα ο Ρουβίκωνας» και προφανή απεύθυνση στις κρίσιμες μάζες απολίτικων θεατών των καθεστωτικών ΜΜΕ που η ΝΔ μάλλον θεωρεί εξ ορισμού λοβοτομημένες.

Σε κάθε περίπτωση το κράτος, το συγκεκριμένο κράτος, με τις συγκεκριμένες δυνάμεις, πρόσωπα, συνήθειες και φήμη, θα πρέπει να ζυγίσει το πόσο γελοίο φαίνεται να κατηγορεί τον Ρουβίκωνα για κάτι τέτοιο. Είναι μια προσβλητική για τη νοημοσύνη όλης της κοινωνικής βάσης, ενέργεια. Και πολλές φορές κάτι τέτοια «μικρά» πειράζουν συνειδήσεις και εκνευρίζουν σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Εμείς συνεχίζουμε να προχωράμε και να αντιμετωπίζουμε τις επιθέσεις εναντίον μας μία προς μία.

Είμαστε μέρος ενός μεγάλου νέφους αλληλεγγύης μέσα στην κοινωνική βάση, αλληλεγγύη που εκφράζεται πολιτικά, οικονομικά και στον δρόμο, κι αυτό είναι ένα δικό της όπλο που η εξουσία καλά κάνει και φοβάται.

Όλο το κίνημα οφείλει να είναι έτοιμο να αντιπαλέψει κάθε ελιγμό της καταστολής σε μια τέτοια περίοδο κρίσης. Κάθε διεύρυνση του οπλοστασίου του. Οι νόμοι είναι έτσι φτιαγμένοι ώστε πρακτικά να επιτρέπουν τα πάντα σε αυτούς που τους γράφουν. Το μόνο εσωτερικό όριο του κράτους στην αχρειότητα είναι η φαντασία του.

Τον τελευταίο λόγο όμως, όπως πάντα, θα τον έχει η κοινωνική βάση και σε αυτήν απευθυνόμαστε. Αρέσει ή όχι στο καθεστώς, όταν η βάση αποφασίσει να θέσει όρια, το καθεστώς θα σκύψει το κεφάλι.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ