' προβολή ντοκιμαντέρ - Πείνα

Α’ προβολή ντοκιμαντέρ – Πείνα & Μαύρη αγορά στο Κ*ΒΟΞ

Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Α’ προβολή ντοκιμαντέρ – Πείνα&Μαύρη αγορά – 80 χρόνια Αθήνα απελευθερωμένη – Σάββατο 12 Οκτωβρίου στις 19:00 στο Κ*ΒΟΞ.

«Σε κάθε γωνιά βουίζουν τα χωνιά (…). Ανεβασμένοι στ’ αυτοκίνητα ρίχνουν οι ΕΑΜίτες τα συνθήματα που τ’ αρπάζει με μια φωνή ο κόσμος και τα κάνει βουή και σάλπισμα για να φτάσουν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας: Κανένα άσυλο στους προδότες! Λευτεριά- Λαοκρατία!» (Ριζοσπάστης, 13 Οκτωβρίου 1944).

Την Πέμπτη στις 12 Οκτωβρίου 1944 κι ενώ τα γερμανικά στρατεύματα δεν προλαβαίνουν να εγκαταλείψουν την Αθήνα, ο λαός πλημμυρίζει τους δρόμους πανηγυρίζοντας την απελευθέρωσή του από τον βιαιότερο φασιστικό ζυγό που βίωσε μετά από τρεισήμισι χρόνια πείνας, φόβου, τρομοκρατίας, βασανιστηρίων κι εκτελέσεων. Χιλιάδες αντιφασίστες με σημαίες, χωνιά, λάβαρα του ΚΚΕ και πανό του ΕΑΜ φωνάζουν συνθήματα, τραγουδάνε και διαδηλώνουν ελεύθεροι πια, με τους μαυραγορίτες και τους συνεργάτες των ναζί να λουφάζουν, δυστυχώς όχι για πολύ, μιας και η βρετανική παρέμβαση, ο επαναξοπλισμός των Ταγμάτων Ασφαλείας και η ήττα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά, δίνει θάρρος και στον χειρότερο δωσίλογο.
Με την αρχή της εμφύλιας σύρραξης και την επικράτηση της αστικής τάξης, εκείνη η ιστορική μέρα όπου η πρωτεύουσα γνώρισε μία από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις της, σέρνεται στη λήθη για δεκαετίες.

Ακριβώς 80 χρόνια μετά, το Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024 στις 19.00 το Κ* Βοξ τιμά εκείνη τη μεγάλη αντιφασιστική μέρα και τους χιλιάδες που έδωσαν το αίμα τους για τη Λευτεριά με την προβολή του νέου ντοκιμαντέρ των istories4050 της σειράς 40 faces of the 40s που αφορά εκείνη την περίοδο με θέμα την πείνα, την καθημερινότητα των πολιτών, τους σαλταδόρους και τη μαύρη αγορά.
32 μάρτυρες θυμούνται σ΄ αυτό το έργο όχι μόνο τα πτώματα στους δρόμους αλλά και πώς έχασαν δικούς τους ανθρώπους από την πείνα και τις κακουχίες και πώς ξεπούλαγαν το βιός τους στους μαυραγορίτες για ένα κομμάτι ψωμί, στη μεγαλύτερη κοινωνικοπολιτική και ανθρωπιστική κρίση που έζησε αυτός ο τόπος στη νεότερη Ιστορία του.

Music by Egoera

Διάρκεια: 1h 13m

Οι istories4050 δημιουργούν diy ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου με αναφορά τη δεκαετία 1940 ~ 1950 με βάση το αρχείο τους που αποτελείται από συνεντεύξεις σύνολο άνω των 100 ωρών από ανθρώπους που έζησαν εκείνη την εποχή.

Από τις δεκάδες μαρτυρίες που πάρθηκαν από το 2014 έως το 2019 επιλέχθηκαν οι 40 για να στελεχώσουν μια σειρά από έργα σε 4 ενότητες (Ελληνοϊταλικός πόλεμος – Κατοχή – Δεκεμβριανά – Εμφύλιος πόλεμος) με τίτλο “40 faces of the 40s” (40 πρόσωπα από τη δεκαετία του ’40).

Όποιος/α φορέας, χώρος, ομάδα, συλλογικότητα επιθυμεί να τα προβάλλει χωρίς αντίτιμο ας επικοινωνήσει στο istories4050@gmail.com

https://istories4050.wordpress.com/the-docume…

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ