70 χρόνια ΝΑΤΟ, 70 χρόνια εγκλήματα – Καλέσματα σε δράσεις

Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2019

Ενάντια στον τον μιλιταρισμό, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό…

Υπάρχει ένας παγκόσμιος χωροφύλακας. Μια πολιτικοστρατιωτική συμμαχία που δουλειά της είναι να διατηρήσει, με κάθε μέσο και κόστος την τάξη πραγμάτων που συμφέρει την ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη στον κόσμο, τις ΗΠΑ. Δεν χωράει σε μια ανακοίνωση ούτε ένα μικρό μέρος από τα εγκλήματα και τα δεινά που μπορούν να πιστωθούν σε αυτόν τον μηχανισμό. Πολλά από αυτά τα έχουμε ζήσει και εδώ, σε αυτό το οικόπεδο του παγκόσμιου χάρτη που ζούμε. Να μιλήσουμε για την Χούντα; Για την Κύπρο; Για τις εσωτερικές επεμβάσεις;

Η διακυβέρνηση Σύριζα ανάμεσα στις άλλες «επιτυχίες» της είχε και αυτήν: επισκεύασε με αριστερά υλικά την εικόνα του ΝΑΤΟ και του Αμερικάνικού ιμπεριαλισμού. Οι ίδιοι άνθρωποι που πριν λίγα χρόνια ύψωναν γροθιές έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, σήμερα προωθούν την ατζέντα των «στρατηγικών συμμαχιών της Ελλάδας», της «ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής», ένα νέο «ανήκωμεν εις την Δύσιν» στη δημοτική γλώσσα και με προοδευτικό προφίλ. Δεν μας κάνει εντύπωση. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και για την ΕΕ, την τρόικα, τα μνημόνια. Είναι εντελώς κατανοητό όσο και αναμενόμενο για κάθε καθεστωτική δύναμη, για κάθε πολιτική που κοιτάει την κοινωνική βάση από τα πάνω και ζητάει αναθέσεις και εξουσία, να ξεπουλήσει τα πάντα όταν έρθει στα πράγματα. Η συνέχεια του κράτους είναι αδιαπραγμάτευτη… Το θέμα μας όμως δεν είναι ούτε ο Σύριζα, ούτε η εξωραισμένη εικόνα του ΝΑΤΟ στη συστημική προπαγάνδα. Το πρόβλημα είναι η σημερινή πραγματικότητα στη γειτονιά μας. Την ώρα που η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έχουν δικαιολογημένα μονοπωλήσει την προσοχή των καταπιεσμένων, οι ιμπεριαλιστικές συγκρούσεις και η καθοριστική αλλαγή του γεωπολιτικού πεδίου απειλούν να ανατινάξουν τα πάντα σε όλη την περιοχή. Πίσω από τα χαμόγελα των διεθνών συναντήσεων κορυφής κρύβεται η πολεμική προετοιμασία για τον έλεγχο των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, των εμπορικών οδών απο την Ασία, τα κέντρα βάρους ανάμεσα στις ανταγωνιστικές δυνάμεις ενός νέου πολυπολικού κόσμου. Την ώρα που μιλάμε, ναυτικές πολεμικές δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω απο τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, πολεμικές ασκήσεις με ρεαλιστικά σενάρια διεξάγονται, σύνορα και ονομασίες κρατών αλλάζουν στα Βαλκάνια, για να μην μιλήσουμε για το Συριακό μέτωπο και την βόρεια Αφρική. Και πίσω από τους στρατούς, μερικά από τα μεγαλύτερα καπιταλιστικά συμφέροντα της Δύσης ετοιμάζονται να αρμέξουν τεράστιους πόρους από τους λαούς της περιοχής και δεν θα διστάσουν μπροστά σε τίποτα.

Η Ελλάδα, με πλήρη ευθύνη του Σύριζα, βρίσκεται στο κέντρο αυτού του κυκλώνα. Ενα μίνι ΝΑΤΟ, τοπικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, σχηματοποιείται με την σύμπραξη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου και με την στήριξη της Σ.Αραβίας και των μοναρχιών του Κόλπου. Ο άξονας αυτός οργανώνεται και σχεδιάζει βάσει των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που σοβούν στην περιοχή με σκοπό να υπερτερήσει ο αμερικάνικος, πρωτίστως του ρωσικού αλλά και των υπολοίπων. Το Ελληνικό κράτος πρόθυμα δέχεται το ρόλο του χωροφύλακα πλάι στο Ισραήλ του απαρτχάιντ επί των Παλαιστινίων και την Αίγυπτο του δικτάτορα Σίσι. Το κράτος επιχειρεί μια εθνική αφήγηση καχέκτυπο μεν της περιόδου «Ελλάδα, Αμερική των Βαλκανίων», αλλά πολύ πιο επικίδυνη αφού αυτή την φορά οι ανταγωνισμοί είναι πολύ πιο γενικευμένοι και με πολύ μεγαλύτερα έπαθλα. Η επιταγή «ισχυρή Ελλάδα με αναβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» θα πληρωθεί ξανά και μετρητοίς. Κι όχι μόνο με μια οικονομική κρίση αλλά πιθανόν με αίμα. Αίμα των προλετάριων. Με καταστροφές που θα πληρώσουμε όλοι/ες που βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού. Τα πιόνια έχουν στηθεί. Ακροδεξιές κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πολλαπλασιάζονται. Ο εθνικισμός δηλητηριάζει την κοινωνική βάση, και τα όσα μας έδειξε η υπόθεση με το Μακεδονικό αυτό το δηλητήριο είναι και εδώ και είναι επικίδυνο. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αντανακλώνται στη βάση και επιχειρούν να την χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο στις επιδιώξεις τους. Αλλά και το εθνικιστικό ρεύμα τροφοδοτεί τις καθεστωτικές δυνάμεις που επενδύουν στην σύγκρουση.

Στεκόμαστε απέναντι σε μια επερχόμενη δυστοπία, μια από τις πολλές τέτοιες δυστοπίες που προκαλεί ο ιμπεριαλισμός, ο μιλιταρισμός, εν τέλει ο πόλεμος. Με αφορμή τα «γενέθλια» του μεγαλύτερου διεθνούς παράγοντα σε αυτό το «παιχνίδι», του ΝΑΤΟ, βγαίνουμε στον δρόμο. Το κάλεσμά μας, δεν απευθύνεται στο Ελληνικό κράτος νουθετώντας το να αλλάξει στάση. Απευθύνεται στους/στις εργαζόμενους/ες, στην εργατική τάξη και είναι ένα κάλεσμα επαγρύπνησης αλλά και συναγερμού. Δεν πρέπει να μας αποκοιμίσουν οι κυβερνητικές πομφόλυγες για μια δήθεν «επωφελή συμμαχία με τους ισχυρούς». Δεν υπάρχει κανένας λόγος περηφάνειας που η Ελληνική αεροπορία, με εντολή ΝΑΤΟ θα εποπτεύει τα μισά Βαλκάνια. Είδαμε που μας οδήγησε η προηγούμενη «ισχυρή Ελλάδα», μην αμφιβάλλουμε πως με τούτη οι συνέπειες θα είναι ακόμα χειρότερες. Να μην αφήσουμε το εθνικιστικό δηλητήριο να μας στρέψει απέναντι σε όμοιους μας στα γειτονικά οικόπεδα του χάρτη της ανατολικής μεσογείου και των Βαλκανίων. Οικόπεδα που έχουν βάλει στο μάτι πανίσχυρες εταιρείες όσο και πανίχυρα κράτη. Να βγούμε στον δρόμο και τώρα και αύριο, όσο τα πλάνα των κυρίαρχων ξεδιπλώνονται εις βάρος μας, και να επιβάλουμε την απεμπλοκή από τους πολεμικούς σχεδιασμούς. Να πετάξουμε έξω τα φίδια που εξαπλώνουν το εθνικό μίσος και να αναζητήσουμε τους συμμάχους μας στους ανθρώπους τις τάξης μας όπου κι αν ζουν. Βγαίνουμε στο δρόμο λοιπόν με αφορμή τα 70 χρόνια του ΝΑΤΟ. Πρώτα πάμε στο υπουργείο Εξωτερικών για να πούμε στο Ελληνικό κράτος ότι ξέρουμε τί κάνει, τί σχεδιάζει εις βάρος καταπιεζόμενων και εκμεταλλευόμενων. Στην συνέχεια, πορευόμαστε προς την Αμερικανική πρεσβεία για να στοχοποιήσουμε την ηγεσία του πολεμικού συνασπισμού που συμμετέχει το ελληνικό κράτος και τέλος στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ελλάδα στις 13/4/2019. Καλούμε την κοινωνική βάση, τους/τις εργαζόμενους/ες, τους προλετάριους να στηρίξουν τις δράσεις μας, να λάβουν και να μεταδώσουν το μήνυμα και να ετοιμαστούν για τους αγώνες που έρχονται.

30/3 13:00, Συγκέντρωση στο Υπουργείο Εξωτερικών

6/4 13:00, Πλ. Κλαυθμώνος, Μπλοκ Αναρχικής Ομοσπονδίας, Πορεία προς την πρεσβεία των ΗΠΑ

13/4, Πανελλαδικές παρεμβάσεις σε εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ