Παρέμβαση στα My Market Αιγάλεω

Τρίτη, 26 Μαρτίου, 2019

Με τη ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ του Παντελή Παντελιάδη, ασχοληθήκαμε πρώτη φορά τον Μάη του 2017. Ο λόγος ήταν η τότε καταγγελία έγκυου εργαζομένης για τη μη ανανέωση της σύμβασης εργασίας της, λόγω της εγκυμοσύνης της, αφού όπως την είχαν ενημερώσει θα έπρεπε να στείλει εκ νέου βιογραφικό μετά τη λήξη της κύησης και ίσως να είχε και πάλι δουλειά.

Σχεδόν δύο χρόνια μετά, στις αρχές του μήνα, κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο επιστολή της περιφερειακής διευθύντριας καταστημάτων My Market προς τους εργαζόμενους, με την οποία γίνεται ξεκάθαρο πως τα αυτονόητα και τα κεκτημένα στα εργασιακά, έχουν ήδη καταργηθεί. Όχι λόγω της οικονομικής κρίσης -αυτό είναι απλά η αφορμή- αλλά επειδή αυτές είναι οι πρακτικές που ακολουθούν οι επιχειρήσεις και το κράτος που τους κάνει πλάτες. Αυτό που θέλουν είναι να μας διαλύσουν, και σωματικά εξαιτίας της φύσης της εργασίας ή του απάνθρωπου ωραρίου, αλλά και πνευματικά/ψυχολογικά, αφού απαιτούν απο εμάς να γινόμαστε «κάποιοι άλλοι» οταν δουλεύουμε, να ζούμε με την ιδέα οτι ανάμεσά μας όταν δουλεύουμε κυκλοφορούν ρουφιάνοι, να φοράμε πλαστικά χαμόγελα, να συμπεριφερόμαστε όπως διατάζει η εργοδοσία, αλλα πανω απ’όλα να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε δουλειά και ενα μισθό πείνας που μας δίνουν, θέλοντας να εκμηδενίσουν την αξιοπρέπειά μας εξαγοράζοντας τη συναίνεση μας. Να ενημερώσουμε την περιφερειακή διευθύντρια, κι όλο το συρφετό των αφεντικών των My Market οτι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν κοστολογείται.

Αμέσως μετά την έκταση που πήρε το θέμα στα αστικά ΜΜΕ, η εταιρία χρησιμοποίησε δύο υψηλά στελέχη της, την περιφερειακή διευθύντρια που απολύθηκε και τον γενικό διευθυντη λειτουργίας που παραιτήθηκε, προκειμένου να ξεπλύνει το όνομα της και να διαχωρίσει την εταιρική γραμμή απο το «μεμονωμένο περιστατικό». Ακόμη και ο ίδιος ο Παντελιάδης φρόντισε να ζητήσει γραπτώς απο τους υπαλλήλους να κάνουν γνωστό το όποιο πρόβλημα συμπεριφοράς προκύψει κατα τη διάρκεια της δουλειάς, θέλοντας να βρεθεί «πιο κοντά» με τους υπαλλήλους του. Κανένα αφεντικό δε βάζει τον εαυτό του στο ίδιο επίπεδο με κανένα εργαζόμενο. Παρ’ όλες τις κινήσεις απελπισίας να σώσουν ο,τι σώζεται επικοινωνιακά, το θέμα δεν αποσιωπήθηκε και λόγω αυτού ακολούθησαν η παραίτηση του γενικού διευθυντή, η επιστολή υπαλλήλου προς τους συναδέλφους του στην οποία περιγράφονται οι – γνωστές στους υψηλά ιστάμενους- άθλιες συνθήκες εργασίας, καθώς και οι κακές κριτικές των εργαζομένων της εταιρείας σε σελίδα εύρεσης εργασίας που λειτουργούν ως προειδοποιήσεις για τους επόμενους. Αξίζει να σημειωθεί πως όταν μέλος μας αναφέρθηκε στο θέμα, ζητώντας την απόλυση της περιφερειακής διευθύντριας, αυτό που διαβάσαμε για άλλη μία φορά ήταν η αγαπημένη έκφραση κάποιων «ο Ρουβίκωνας απειλεί».

Έχουμε πει και έχουμε γράψει επανειλημμένα ότι οι ευθύνες έχουν ονόματα και τα ονόματα έχουν διευθύνσεις. Ας γνωρίζει ο κάθε «υπεύθυνος» και ο κάθε «κ. Διευθυντής» ότι η κάθε αυθαιρεσία θα βρίσκει την απάντηση που της αρμόζει. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ούτε ρομπότ ούτε αντικείμενα και όποιος ξεχνάει αυτό το πολύ απλό γεγονός θα μας βρίσκει απέναντί του. Όντας κομμάτι κι εμείς της κοινωνικής βάσης, βιώνουμε από πρώτο χέρι καθημερινά την εντατικοποίηση της εργασίας και το ξεχείλωμα των ζωών μας. Από αυτή τη θέση, ως ίσοι προς ίσους, έχουμε να πούμε σε όλους τους εργαζόμενους τόσο στα Μy Market, όσο και στα υπόλοιπα κάτεργα ότι ο δρόμος ανοίγει προχωρώντας και περνάει μέσα από την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη.

Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Να έχουμε ενεργή κοινωνική συμμετοχή και να γίνουμε εμείς ο μοχλός καταστροφής της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Οταν οι καταπιεσμένοι αντιληφθούν τη δύναμη που έχουν και πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, συμμετέχοντας σε σωματεία βάσης ή δημιουργώντας νέα αυτόνομα εργαλεία αγώνα, τότε και μόνο τότε θα αρχίσει η ζυγαριά να γέρνει προς τη δική μας πλευρά.

ΔΕ ΧΡΩΣΤΑΜΕ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ, ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ