Παρέμβαση στα Jumbo Παγκρατίου

Σάββατο, 19 Ιανουαρίου, 2019

Το κάτεργο που λέγεται JUMBO απασχολεί συχνά πυκνά την επικαιρότητα. Κακόγουστες διαφημίσεις, εκνευριστικά τραγουδάκια, φανταχτερά σκουπίδια με τιμή 1 ευρώ, οι προκλητικές δηλώσεις του πατριάρχη του Ομίλου JUMBO, Απόστολου Βακάκη, είναι τα θέματα που κατά κανόνα απασχολούν τα ελληνικά ΜΜΕ σχετικά με τα Jumbo.

Αντίθετα, ελάχιστη είναι η δημοσιότητα που περισσεύει για τις δεκάδες πλέον καταγγελίες των εργαζομένων που έρχονται στο φως κυριολεκτικά συνέχεια τα τελευταία χρόνια. Καταγγελίες για απλήρωτες υπερωρίες, ωράρια που την περίοδο των γιορτών «ξεχειλώνουν», πλήρης απασχόληση με σύμβαση και αμοιβές μερικής απασχόλησης, απαγόρευση χρήσης καθίσματος για τους ταμίες, απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων εν ώρα εργασίας, απαγόρευση ελεύθερης κίνησης στο διάλειμμα το οποίο συχνά στερείται από τους εργαζόμενους με διάφορες προφάσεις, είναι μερικές μόνο από τις δεκάδες καταγγελίες που θα βρει κανείς τα τελευταία χρόνια. Καταγγελίες οι οποίες πυκνώνουν λίγες ημέρες μετά τις γιορτές, όταν και απολύονται κατά εκατοντάδες κάθε χρόνο, ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι «μιας χρήσης» τους οποίους επιστρατεύει ο Απόστολος Βακάκης για 200 ευρώ το μήνα. Το ότι όλο αυτό γίνεται πλέον και νομότυπα έχει πάψει να είναι άξιο σχολιασμού: οι θρυλούμενοι έλεγχοι του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο ακόμα ψάχνουν να δουν αν έγιναν παραβάσεις.

Οι αριθμοί που δημοσιεύονται στους ισολογισμούς της εταιρίας, είναι συντριπτικοί. Πίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2015, τα JUMBO ήταν ήδη ένα διαβόητο κάτεργο για το οποίο υπήρχε πληθώρα καταγγελιών. Από τότε μέχρι σήμερα τα JUMBO έχουν συνολικά πωλήσεις πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια και λογιστικά κέρδη περίπου μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Από αυτά, ένα καλό κομμάτι κατέληξε στο κράτος με τους πάσης φύσης φόρους, οι οποίοι σημειωτέον, δεν ξεπερνούν το 25%. Ο ιδρυτής, μεγαλομέτοχος και μεγάλο αφεντικό της εταιρείας, Απόστολος Βακάκης, έβγαλε γύρω στα 100 εκατομμύρια και οι υπόλοιποι μεγαλομέτοχοι μοίρασαν πάνω από 200 εκατομμύρια. Επιπλέον, περί τα 40 εκατομμύρια ξοδεύτηκαν για τις μνημειωδώς κακόγουστες διαφημίσεις των σκουπιδιών που πουλιούνται στα JUMBO και πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ κάνανε κάνανε πλουσιότερους τους κηφήνες της διοίκησης κατά 1-2 εκατομμύρια τον καθένα. Στους λίγους εκατοντάδες τμηματάρχες και υπεύθυνους κατέληξαν με διάφορες μορφές μισθών, παροχών και μπόνους πάνω από 20 εκατομμύρια ευρώ για τα 4 αυτά χρόνια.

Το ίδιο αυτό διάστημα πέρασαν από τα JUMBO χιλιάδες εργαζόμενοι των 200 και των 300 ευρώ το μήνα, εργαζόμενοι μιας χρήσης που έμειναν εκεί από λίγες εβδομάδες ως λίγους μήνες. Οι εργαζόμενοι αυτοί κόστισαν στην εταιρία λίγο πάνω από αυτά που κόστισε η διαφήμιση και περίπου τα μισά από αυτά που τσέπωσε το αφεντικό, Απόστολος Βακάκης.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει η πιο αισχρή από τις αισχρές πρακτικές της εταιρίας: ένα απροσδιόριστο ποσό των κερδών, δαπανάται στους ρουφιάνους. Ανθρώπους που πληρώνονται για να παριστάνουν τους πελάτες και δουλειά τους είναι να σουλατσάρουν στους διαδρόμους, να γεμίζουν τα καρότσια τους, να πληρώνουν στο ταμείο με χρήματα της εταιρείας και γενικά να παρατηρούν, να καταγράφουν και να αναφέρουν ό,τι είδανε.

Όχι λοιπόν, για τον αξιότιμο κ. Jumbo η κρίση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ευκαιρία για να ξεζουμίσει κι άλλο τους εργαζομένους του και να πατήσει πιο σκληρά στο λαρύγγι όποιον πέφτει στην ανάγκη του. Από τη μια είναι ο Βακάκης και οι υπόλοιποι του σιναφιού –διευθυντές, το ΔΣ, διαφημιστές, αρχιλογιστές και δικηγόροι που πλουτίζουν κατά εκατομμύρια. Πλουτίζουν πουλώντας σκουπίδια που θα χαλάσουν μετά από λίγες χρήσεις, αντικείμενα ευτελούς αξίας έναντι χαμηλού τιμήματος. Από κοντά και οι πάσης φύσης καριερίστες λακέδες και οι ρουφιάνοι τους.

Στη μέση βρίσκεται το κοινό στο οποίο απευθύνονται τα JUMBO. Άλλοι λόγω άγνοιας, άλλοι λόγω ανάγκης, αλλά οι πιο πολλοί λόγω αδιαφορίας, είναι αμέτρητοι αυτοί που αγοράζοντας ευτελή μπιχλιμπίδια πλουτίζουν το Βακάκη και τους φίλους του. Προτρέπουμε τον κόσμο να κάνει το αυτονόητο και να σταματήσει να αγοράζει από τα JUMBO. Ελπίζουμε ότι θα γίνονται κάθε μέρα και περισσότεροι αυτοί που κάνουν μποϋκοτάζ στο κάτεργο αυτό.

Από την άλλη είμαστε εμείς, ο κόσμος της εργασίας, αυτός που σφίγγει τα δόντια να βγει το οχτάωρο και η υπερωρία, αυτή που γυρνώντας στο σπίτι της σέρνει τα πόδια από την κούραση. Για όσο οι εργαζόμενοι απλά υπομένουν και ανέχονται, αυτές οι καταστάσεις όχι μόνο θα διαιωνίζονται αλλά θα συνεχίσουν να χειροτερεύουν. Ο Απόστολος Βακάκης δεν παραλείπει να μας υπενθυμίζει συχνά-πυκνά τις απόψεις του για την πλουσιοπάροχη ζωή που ζει η πλέμπα και το πόσο επείγει να σφίξουμε το ζωνάρι. Η λύση περνάει μέσα από τη συλλογικοποίηση και την αυτοοργάνωση και οι εργαζόμενοι στα JUMBO και στα κάθε JUMBO πρέπει να καταλάβουν ότι μόνο μέσα από την οργάνωσή τους σε σωματεία βάσης θα καταφέρουν να βελτιώσουν την εργασία και τις ζωές τους.

ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΛΕΜΜΕΝΑ

[arve url=”//www.liveleak.com/e/sMmRO_1547914422″ /]

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ