ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου, 2018

Όπως είναι γνωστό, μιας και συνεχώς το υπενθυμίζουνε καθεστωτικά Μ.Μ.Ε. και κάθε λογής αντιδραστικός κύκλος είτε ακαδημαικός είτε φοιτητικός εδώ και περίπου έναν μήνα επικρατεί μία προσπάθεια φίμωσης των πολιτικών ιδεών ειδικότερα στον χώρο της Φιλοσοφικής μετά την εμφάνιση της “Φοιτητικής Ομάδας Ρουβίκωνα”. Να ενημερώσουμε καταρχάς, αν και υπό συνθήκες όπου δεν θα επικρατούσε ο παραλογισμός δεν θα χρειαζόταν καν αυτή η πρόταση, πως εδώ και αρκετά χρόνια δραστηριοποιούνται σε κατά τόπους σχολές αναρχικές/αντιεξουσιαστικές συλλογικότητες είτε με στέκια είτε με άλλες μορφές καθημερινής παρέμβασης. Αντιλαμβανόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις όπως και η συλλογικότητα μας το πανεπιστήμιο ως έναν ζωτικό χώρο ιδεών και πολιτικής ζύμωσης και όχι ως έναν αποστειρωμένο χώρο μακρυά απ’ ότι αφορά την κοινωνία.

Θα έπρεπε να μας προβληματίζει όλους το γεγονός ότι καλούνε σε λοκ-άουτ ολόκληρη σχολή με αφορμή ένα ρεμπέτικο γλέντι μίας πολιτικής ομάδας και μάλλον είναι η εικόνα από το μέλλον που πρέπει να εμποδίσουμε να έρθει. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, καθώς αποτελεί μία τακτική που ακολουθούν αρκετές πανεπιστημιακές αρχές όπως το λοκ-άουτ στη Νομική Σχολή Αθηνών στις 14/12/2016 λόγω προγραμματισμένης εκδήλωσης για τον Δ. Κουφοντίνα ή όπως το ντελίριο περί τρομοκρατίας και ανομίας για το No Border Camp που έγινε τον Ιούλιο του 2016 στον χώρο του Α.Π.Θ. Όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται για “τρομοκρατικές ομάδες” που βλάπτουν τη λειτουργία του πανεπιστημίου, είναι οι ίδιοι που με τις αποφάσεις τους είτε στο ΕΚΠΑ είτε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και σε οποιοδήποτε άλλο πανεπιστημίο διαλύουν καθημερινά κάθε έννοια δημόσιας και χωρίς ταξικούς φραγμούς εκπαίδευσης. Για τι να πρωτομιλήσουμε; Για το αλογάκι του Χούτου που σερβίρονταν στις λέσχες σίτισης του Δ.Π.Θ.; Για τα σκάνδαλα με το ίδιο πρόσωπο που εμπλέκουνε τον προηγούμενο Πρύτανη του Δ.Π.Θ.; Για τις εργολαβείες του ΕΚΠΑ με μαφιόζους-επιχειρηματίες που δεν πληρώνουν και απειλούν τους εργαζομένους τους ενώ τα τσεπώνουν μια χαρά από το πανεπιστήμιο σε βάρος των φοιτητών; Όλα αυτά δεν αφορούν όμως κανέναν. Δεν αφορούν κανέναν το γεγονός πως για να πας σε μάθημα πρέπει να πληρώσεις αντίτιμο σε λεωφορείο. Δεν βλάπτουν καμία λειτουργία του πανεπιστημίου οι ανεπάρκειες στις λέσχεις σίτισης και στις εστίες ή ακόμα και η πληρωμή για την αγορά συγγραμάτων.

Για όλους αυτούς που ξαφνικά σκίζουν τα ιμάτια τους για “τρομοκράτες” μέσα στα πανεπιστήμια δεν τους είδαμε να λένε κάτι για την οργάνωση που εδώ και πόσα χρόνια λεηλατεί τα πανεπιστήμια και συντηρεί μέχρι και φασίστες στους κόλπους της. Και δεν μιλάμε για άλλους πέρα από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, αυτό το σίχαμα της νεολαίας της Ν.Δ. που ενσαρκώνει ότι πιο χυδαίο υπάρχει στην ελληνική κοινωνία και νεολαία. Γι’ αυτούς ισχύουν κανονικά τα “κονέ” με καθηγητές και κοσμητεία. Γι’ αυτούς δεν υπάρχει κανένα θέμα να φέρνουν μπράβους μέσα σε γενικές συνελεύσεις ούτε να κάνουν παζάρι για νυχτερινά μαγαζιά σε κάθε πόλη. Αυτό φυσικά είναι ανεκτό και πως να μην είναι αφού δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της αγοράς, της κυριαρχίας και τους πολιτικούς κύκλους που εξυπηρετούν οι διοικήσεις αλλά το μοίρασμα κειμένων στον διάδρομο της σχολής “βλάπτει τη λειτουργία του πανεπιστημίου” και συνιστά “τρομοκρατία”. Ρωτάμε λοιπόν και εμείς ποιος ακριβώς είναι ο τρομοκράτης όταν ένας φοιτητής δεν μπορεί να σπουδάσει λόγο του κόστου φοίτησης ή της δουλειάς που πρέπει να βρεί παράλληλα με τα μαθήματα γιατί αλλιώς δεν θα τα βγάλει πέρα;

Ως συλλογικότητα που δραστηριοποιείται και στον χώρο των πανεπιστημιών θεωρούμε πως όλες αυτές οι ενέργειες στρέφονται ενάντια σε οποιονδήποτε αποτελεί μία ριζοσπαστική φωνή μέσα σε αυτούς τους χώρους. Μία φωνή που ορθώνει ανάστημα ενάντια σε κράτος, κεφάλαιο και εξουσία που προσπαθούν με κάθε τρόπο να επιβληθούν παντού. Σήμερα έτυχε να είναι η συγκεκριμένη φοιτητική ομάδα, αύριο μπορεί να είναι ο κάθε ένας και η κάθε μία από όσους/ες αγωνίζονται για ένα ελεύθερο, δημόσιο και κοινωνικό πανεπιστήμιο.

ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

https://www.facebook.com/akkomotinis/

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ