Α.ΣΥ.Ν.Φ. / ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ / ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ: Παρεμβαση στα ΑΒ Βασιλόπουλος στη Νέα Χαλκηδόνα

Παρασκευή, 6 Ιουλίου, 2018

Την Πέμπτη 14/6, στο κατάστημα ‘ΑΒ Βασιλόπουλος’ επί της οδού Αμερικής στην Πάτρα, ο 56χρονος  Στάθης Καραγεωργόπουλος έχασε τη ζωή του ενώ εκτελούσε εργασίες καθαρισμού σε οροφή δωματίων συντήρησης εμπορευμάτων. H επιλογή της εταιρείας ‘ΑΒ Βασιλόπουλος’ να μη ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων της αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η οροφή στην οποία στεκόταν ο εργαζόμενος, ήταν παντελώς ακατάλληλη, για να αντέξει το βάρος οποιουδήποτε ανθρώπου.

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό, κι ενώ ο εργαζόμενος, αφού είχε πέσει από την οροφή- ύψους 3,5 μέτρων, κείτονταν νεκρός στο πάτωμα, η διεύθυνση του καταστήματος συνέχισε κανονικά τη λειτουργία του για 2 ώρες ακόμα μέχρι να μεταφερθεί το πτώμα του νεκρού, σαν να μην συνέβη τίποτα προκειμένου να διασφαλίσει το κέρδος της. Στο ισοζύγιο, ανάμεσα σε κέρδος και ανθρώπινης ζωής η ΑΒ επιλέγει το πρώτο, δείχνοντας ότι οι εργαζόμενοί της αποτελούν αναλώσιμο προϊόν. Την επόμενη  μέρα δε,  το κατάστημα έκλεισε μόλις για 2 ώρες ώστε να παρευρεθούν οι συνάδελφοί του στην κηδεία, αποδεικνύοντας πως η βαρβαρότητα της εργοδοσίας δεν έχει πάτο. Επιπλέον, η διεύθυνση του ΑΒ, προσπάθησε να απεμπλακεί από το περιστατικό, αποποιούμενη των ευθυνών της, υποστηρίζοντας πως ο θάνατος του εργαζομένου επήλθε λόγω  ανακοπής καρδιάς, ενώ σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, ο θάνατος του οφείλεται σε κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από την πτώση.

Δυστυχώς αυτό το περιστατικό έρχεται να προστεθεί στη μακρά λίστα εργατικών ατυχημάτων, εκεί όπου το κεφάλαιο και οι εργάτες συναντιούνται από την αντίθετη όψη του ίδιου νομίσματος. Είναι αμέτρητες οι φορές που η εργοδοσία έχει εκμεταλλευτεί την ανάγκη των εργαζομένων  και εξευτελίζοντας τις ήδη ταπεινωτικές συνθήκες εργασίας (απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη κατά κόρον εργασία, απουσία μέτρων ασφαλείας  και συχνότατες υβριστικές συμπεριφορές). Συνθήκες εξοντωτικές, που στόχο έχουν στην εξαθλίωση της εργατικής τάξης, με το μικρότερο κόστος για τα αφεντικά. Η κατάληξη, αυτής της “λογικής” του κεφαλαίου, είναι χρόνια τώρα γνωστή, και για ακόμη μια φορά τραγική…

Στον εργασιακό μεσαίωνα που  επιβάλλουν οι μικροί και μεγάλοι «αφέντες» δεν θα μείνουμε αμέτοχοι.  Όσο η τάξη μας θα δέχεται επίθεση θα είμαστε εκεί  να την υπερασπιστούμε και να αντεπιτεθούμε για τα δίκαια συμφέροντά της, ανοίγοντας τον δρόμο της  αυτοοργάνωσης των εργατών, της διεκδίκησης των δεδουλευμένων και  του ευρύτερου κοινωνικού-ταξικού αγώνα, μέχρι την ολοκληρωτική χειραφέτηση της εργατικής τάξης.

Ως στοιχειώδη ένδειξη διαμαρτυρίας , πραγματοποιούμε τον παρών αποκλεισμό, του καταστήματος ΑΒ Βασιλόπουλος, στην περιοχή της Χαλκηδόνας.

  • ΤΗΡΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
  • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΕΝ ΘΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΑΝ ΔΟΥΛΟΙ

ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ  ΔΟΥΛΕΙΑΣ

Κόκκινη Γραμμή

Αναρχική Συλλογικότητα Νέας Φιλαδέλφειας- Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας-Σύντροφοι/ισσες (

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ