Η κατάθεση παραλήρημα του υπουργού άμυνας Παναγιώτη Καμμένου για την κατάληψη στα γραφεία των ΑΝ.ΕΛ

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2015

Παραθέτουμε δύο καταθέσεις από τη δικογραφία που αφορά την κατάληψη στα γραφεία των ΑΝΕΛ. Η πρώτη είναι του προέδρου του κόμματος Παναγιώτη Καμμένου και η δεύτερη είναι η κατάθεση ιδιωτικού υπαλλήλου ασφαλείας ο οποίος βρισκόταν μέσα στο κτίριο καθ’όλη τη διάρκεια της κατάληψης. Τα συμπεράσματα δικά σας. Θα ακολουθήσει εκτενέστερο κείμενο για τις διώξεις.

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΜΜΕΝΟΥ:

Ρωτήθηκε σχετικά. ΑΠΟΚΡΙΣΗ: “Eίμαι πρόεδρος του πολιτικού κόμματος <<Ανεξάρτητοι Έλληνες>> που εδρεύουν σε γραφεία κτιρίου στην Λ. Συγγρού 196 και Χαροκόπου 2 στην Καλλιθέα. Στο ίδιο κτίριο έχω ιδιοκτησία στον 2ο όροφο. Πρό ολίγων μηνών ενημερώθηκα από την Κρατική Ασφάλεια αλλά και από μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι μέλη της οργάνωσης Ρουβίκωνας σχεδίαζαν να καταλάβουν γραφεία του κινήματος αλλά και το κτίριο της Λ. Συγγρού. Αυτό έγινε αργότερα ευρύτερα γνωστό με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν όλοι οι ενοικιαστές το κτίριο και να ακυρωθεί ενδιαφέρον για την αγορά ή ενοικίαση γραφείων, αποτέλεσμα που έφερε σε δεινή οικονομική θέση εμένα και την οικογένεια μου.
Οι μόνοι όροφοι που λειτουργούν, είναι ο πρώτος που εδρεύει το κίνημα των ΑΝ.ΕΛ και ο τέταρτος όροφος ιδιοκτησίας ασφαλιστικής εταιρείας , όπως και ο έκτος που αποτελεί χώρο προσωπικού γραφείου του πατέρα μου. Παρά τα ισχυρά μέτρα ασφαλείας που έλαβε η ΕΛ.ΑΣ ,οι εργαζόμενοι στο κτίριο , από τότε διακατέχονται από αισθήματα τρόμου και ανασφάλειας, πολλοί δε εθελοντές δεν προσέρχονται πλέον στα γραφεία του κινήματος. Παρότι η Αστυνομία έκανε προσαγωγές για την πρόληψη κατάληψης των γραφείων, τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν την απειλή τους, απώθησαν βίαια τους εν υπηρεσία αστυνομικούς και υπαλλήλους και έθεσαν σε ομηρία για πάνω από δέκα ώρες εργαζόμενους στο κτίριο. Έκαναν βανδαλισμούς και αφού διέρρηξαν την πόρτα πρός τον έκτο όροφο, ελέγχοντας την ταράτσα, σφράγισαν κάθε έξοδο του κτιρίου κρατώντας όμηρους τους πολίτες.
Διακινδυνέυτηκε η ζωή υπαλλήλου, που σε κρίση κλειστοφοβίας ,έφτασε σε σημείο για να σωθεί από την ομηρία, να προσπαθήσει να πηδήξει από το παράθυρο ορόφου. Ευτυχώς την συγκράτησαν τελευταία στιγμή οι υπόλοιποι τελούντες σε ομηρία.
Έχουν διαπραχθεί σοβαρά ποινικά αδικήματα εκ μέρους της συμμορίας που συνέστησαν τα μέλη της οργάνωσης Ρουβίκωνας και έχοντας κάθε νόμιμο δικαίωμα ζητώ την ποινική τους δίωξη επιφυλασσόμενος κάθε αστικής αποζημίωσης. Τα ανωτέρω συμβάντα έλαβαν χώρα περί ώρα 18:30 της 26/10/2015 και έληξαν μετά την επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας την 20:30 περίπου ώρα. Καθοδηγητής της συμμορίας και οργανωτής μετά άλλων είναι ο Γεώργιος Καλαιτζίδης του Μιχαήλ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομηρίας φώναζε και απειλούσε “θα σας κάψουμε ρε πούστηδες ζωντανούς”, αρνούμενος να συνεργαστεί με την αστυνομία ,απειλώντας και προκαλώντας φόβο στους ομήρους. Οι υπόλοιποι προσαχθέντες συμμετείχαν στα αδικήματα.
Μετά την παρέμβαση της αστυνομίας από την πίσω πόρτα του κτιρίου, απελευθερώθηκαν οι όμηροι και επανήλθε η νομή, κατοχή και λειτουργία των γραφείων του κινήματος. Από τη στιγμή που ενημερώθηκα ζήτησα από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον επικεφαλή των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, την άμεση επέμβαση για απελευθέρωση των ομήρων και προστασία του χώρου, ενώ κατέστη αδύνατη η επικοινωνία μου με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, λόγω του ότι το γραφείο της εκείνη την ώρα ήταν κλειστό. Προείχε ξεκάθαρα η προστασία της ανθρώπινης ζωής ,όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.
Επαναλαμβάνω ότι επιθυμώ την ποινική τους δίωξη, επιφυλασσόμενος παντώς νομίμου δικαιώματός μου και είμαι στη διάθεση των αρχών, δηλώνοντας πολιτικός ενάγων. Τίποτα άλλο δεν έχω να προσθέσω.”

ΕΚΘΕΣΗ ΕΝΟΡΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΜΑΡΤΥΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ:

Ρωτήθηκε σχετικά. ΑΠΟΚΡΙΣΗ: ” Είμαι υπάλληλος διαχείρισης του κτιρίου <<Μέγαρο Καμμένου>>,το οποίο βρίσκεται στην Λ.Συγγρού, αρ. 196 και Χαροκόπου 2 στην Καλλιθέα. Σήμερα και από ώρα 13:45 βρισκόμουν στο εν λόγω κτίριο προς εργασία. Περί την 18:35 περίπου, ενώ βρισκόμουν στον πρώτο ημιόροφο, όπου στεγάζεται το γραφείο τύπου του πολιτικού κόμματος << ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ>>, μπήκαν μέσα στον χώρο τρία άτομα, άντρες ,λέγοντας τα εξής:¨Σας παρακαλώ πολύ περάστε έξω.Γίνεται κατάληψη του κτιρίου¨. Να προσθέσω εδώ ότι η πόρτα των γραφείων ήταν ανοιχτή και εκτος από εμένα, μέσα ήταν και ένας υπάλληλος του κόμματος ονόματι ΛΑΒΙΔΑΣ Κωνσταντίνος. Εμείς λοιπόν βγήκαμε έξω και κατεβήκαμε στην είσοδο του ισογείου. Εκεί,αφου ο ΛΑΒΙΔΑΣ αποχώρησε κανονικά από το κτίριο, τα άτομα που είχαν ήδη εισέλθει ,ώντας περίπου είκοσι στον αριθμό ,κατέβασαν το ρολό ασφαλείας της κεντρικής εισόδου, μέσω του τηλεκοντρολ που βρίσκεται εκεί. Επειδή όμως την στιγμή εκείνη κατέβηκε η τελευταία ευρισκόμενη στα γραφεία των <<ΑΝΕΛ>> στον πρώτο όροφο ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ Ειρήνη ,παρακάλεσαν τα άτομα ν’ανοίξουν το ρολό για ν’αποχωρήσει και αυτή, κάτι που συνέβη, όπως το ίδιο έγινε και με άλλους υαλλήλους της ασφαλιστικής εταιρίας <<ΝΝ>>,που βρίσκεται στον τέταρτο όροφο.
Ωστόσο, επείδή μετά από λίγο ήρθε έξω από το κτίριο η αστυνομία, τα άτομα δεν ξανανέβασαν το ρολό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα, κάποιοι άλλοι υπάλληλοι της <<ΝΝ>>, περίπου είκοσι στον αριθμό, να παραμέινουν στον χώρο του ισογείου. Κάποια από τα άτομα, μου απευθύνθηκαν τότε και μου είπαν: ¨Πάμε πάνω να βάλουμε ένα πανό και θα φύγουμε¨. Τέσσερις-πέντε από αυτούς ανέβηκαν στον πρώτο όροφο, δηλαδή στα γραφεία των <<ΑΝ.ΕΛ>>, τα οποία σημειωτέον ήταν ανοικτά, αλλά από εκεί δεν ήταν δυνατόν να κρεμάσουν πανό έξω από τα παράθυρα. Κατέβηκαν, λοιπόν, ξανά στο ισόγειο και μου ζήτησαν να πάμε να τους ανοίξω την πόρτα της ταράτσας,για να κρεμάσουν το πανό από εκεί ,λέγοντας μου ότι δεν θα γίνουν ούτε ζημιές, ούτε παραβίαση κάποιου χώρου. Έτσι,εγώ μαζί με τέσσερα ή πέντε από αυτά τα άτομα ανεβήκαμε στην ταράτσα, τους ξεκλείδωσα την καγκελόπορτα, βγήκαν ,κρέμασαν τα πανό από τα κάγκελα στην πρόσοψη του κτιρίου, που βλέπει στην Λ.Συγγρού και μετά βγήκαν ξανά στο κτίριο. Εγώ κλείδωσα εκ νέου την καγκελόπορτα και κατεβήκαμε όλοι μαζί στο ισόγειο.
Μετά από κάποια ώρα άνοιξαν το ρολό για ν’αποχωρήσουν και οι υπάλληλοι της <<ΝΝ>>που ήταν στο ισόγειο, αλλά εκέινη την ώρα μπήκαν μέσα αστυνομικές δυνάμεις, τους οδήγησαν στο εξωτερικό και το κτίριο τότε, ουσιαστικά, εκκενώθηκε. Μετά και την αποχώρηση των ατόμων ,παρουσία στυνομικών της υπηρεσίας σας, ελέγξαμε όλους τους χώρους που εισήλθαν τα άτομα, δηλαδή στον πρώτο ημιόροφο, στον 1ο όροφο στα γραφεία των <<ΑΝ.ΕΛ>> και στην ταράτσα. Όπως διαπιστώσαμε, δεν υπήρχε καμία φθορά ή αφαίρεση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ούτε μου αναφέρθηκε κάτι τέτοιο από τους υπευθυνους του κόμματος. Το μόνο που υπήρχε ήταν φέιγ-βολάν που στην μία τους πλευρά έγραφαν <<ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>> , και στην άλλη <<ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΝΑΡΧΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>> ,τα οποία είχαν πετάξει τα άτομα. Τελειώνοντας, σας παραδίδω ένα από τα φυλλάδια που πέταξαν, καθώς και τα δύο πανό που κρέμασαν στην ταράτσα. Το ένα γράφει <<ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>> και το άλλο <<ΚΑΜΙΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΝΤΟΠΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ>>, ενώ τονίζω ότι δεν υπέστησα κάποιου είδους βία από τα άτομα, ούτε έγινα μάρτυρας τέτοιου περιστατικού κατά όσων βρέθηκαν εντός του κτιρίου, μαζί με τα άτομα. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο, ούτε επιθυμώ την ποινική δίωξη κάποιου. ”

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ