Παρέμβαση στα Market in στην Πατησίων

Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου, 2017

Η αλυσίδα καταστημάτων Market in δραστηριοποιείται στο χώρο του λιανεμπορίου από το 1990 και τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εδραιωθεί καθώς ελέγχει πάνω από 150 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση του τζίρου της καθώς από 146 εκατομμύρια το 2011, μέσα σε 6 χρόνια κατάφερε να αυξήσει τα έσοδα της κατά 56%, φτάνοντας τα 230 εκατομμύρια το 2016.

Όλες αυτές οι εντυπωσιακές επιδόσεις οφείλονται φυσικά στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλλεται στους εργαζομένους καθώς και στα διάφορα τερτίπια μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων που κατά κανόνα αφήνουν χρέη εκατομμυρίων σε εργαζομένους, προμηθευτές και δημόσιο.

Χαρακτηριστική περίπτωση στην οποία εμπλέκεται η εν λόγω αλυσίδα είναι η περίπτωση εξαγοράς της αλυσίδας “Καρυπίδης”. Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι 1400 εργαζόμενοι παρέμεναν απλήρωτοι για πάνω από 15 μήνες, με μία 42χρονη στα Γιαννιτσά να φτάνει στην αυτοκτονία πριν από λίγους μήνες. Σύμφωνα με το νόμο η διάδοχος εταιρεία υποτίθεται ότι θα αναλάμβανε τις υποχρεώσεις της προηγούμενης, στις οποίες συμπεριλαμβάνοταν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, η διασφάλιση των θέσεων εργασίας τους και διάφορες άλλες “δυσάρεστες” λεπτομέρειες οι οποίες τελικά οδήγησαν τις διαπραγματεύσεις σε ναυάγιο.

Η Market In ωστόσο, θέλοντας και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο, προχώρησε σε διάφορες κινήσεις που είχαν σα σκοπό την απόκτηση κάποιων καταστημάτων που θεωρούνταν “φιλέτα”, χωρίς όμως το “βραχνά” των προηγούμενων υποχρεώσεων. Πιο συγκεκριμένα έχει αρχίσει να ανοίγει διάφορα καταστήματα εκεί όπου πριν υπήρχαν καταστήματα της αλυσίδας “Καρυπίδης” χρησιμοποιώντας διάφορα τεχνάσματα για να αποφύγει την επαναπρόσληψη των εργαζομένων σε αυτά.

Τα πρόσφατα γεγονότα στα Γιάννενα ωστόσο δείχνουν τις πραγματικές προθέσεις της εταιρείας. Σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στις 26 του Οκτώβρη και στις 29 του Νοέμβρη, κατα τη διάρκεια απεργιακής περιφρούρησης καταστήματος που βρισκόταν σε επίσχεση εργασίας, η εταιρεία προχώρησε σε μηνύσεις κατά απεργών και συνδικαλιστών, με την αστυνομία να υπακούει πρόθυμα και να επιτίθεται στην περιφρούρηση της απεργίας, τραυματίζοντας αρκετούς και συλλαμβάνοντας 3 στην πρώτη περίπτωση και 12 στη δεύτερη. Λίγες μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια της πανεργατικής απεργίας της 14ης Δεκέμβρη, ακολούθησαν νέες συμπλοκές μεταξύ απεργών και μπράβων αυτή τη φορα, δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο της εταιρείας, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες αρκετοί από τους μπράβους συνδέονται άμεσα με τη Χρυσή Αυγή.

Ο πολύμηνος αγώνας των εργαζομένων συνεχίζεται και διευρύνεται. Για αυτό το λόγο απόφασίσαμε σήμερα να παρέμβουμε σε κεντρικό κατάστημα του Market Ιn δηλώνοντας ότι στεκόμαστε κι εμείς στο πλευρό των εργαζομένων με τις μικρές μας δυνάμεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σταματήσει εδω η επιδεικτική αδιαφορία απέναντι στα δίκαια αιτήματά τους και σε περίπτωση που οι τραμπουκισμοί εναντίον τους συνεχιστούν, θα απαντήσουμε ανάλογα.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ

[arve url=”https://www.youtube.com/watch?v=0xSdR4X2xEo&feature=youtu.be” /]

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ