Παρέμβαση στο γηροκομείο Βόλου για έξωση ανέργου

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2019

Την περασμένη εβδομάδα ο Ν.Τ, ένας άνεργος, πετάχτηκε στο δρόμο μαζί με την κόρη του 8 ετών και την ηλικιωμένη μητέρα του, μετά απο απόφαση του ΔΣ του γηροκομείου Βόλου. Απο το 2016 η διαμονή του στο ακίνητο επιδοτούνταν απο ένα πρόγραμμα του υπουργείου εργασίας έως τον Φεβρουάριο του 2019 που έληξε, λόγω της μη ανανέωσης του συμβολαίου μίσθωσης απο το γηροκομείο με το πρόσχημα οτι βρέθηκε αγοραστής για το εν λόγω ακίνητο.

Από την λήξη του επιδόματος ενοικίου μέχρι σήμερα, όπως είναι αναμενόμενο για έναν άνεργο που ζεί με τα ψίχουλα του ΚΕΑ που παίρνει απο το κράτος, μεγαλώνει μόνος του ένα παιδί και παράλληλα έχει υπο την ευθύνη του την φροντίδα μιας ηλικιωμένης γυναίκας, δεν μπόρεσε να καταβάλει τα ενοίκια στο γηροκομείο για το διαμέρισμα που του παραχωρούσε.

Το “κοινωφελές ίδρυμα”, του ανακοίνωσε οτι προχωράει σε έξωση του ίδιου και της οικογένειάς του κατηγορώντας τον μάλιστα οτι τα ελάχιστα χρήματα που λαμβάνει σε μηνιαία βάση ο Ν.Τ για να καλύψει τις βασικές ανάγκες της οικογένειάς του, πήγαιναν σε άλλες ανάγκες (sic) και όχι στην καταβολή των μισθωμάτων.

Είναι τραγική ειρωνεία οτι το ίδιο το σύστημα που σε εξαθλιώνει, σου ζητάει και τα ρέστα για το πώς έφτασες εκεί σπρώχνοντάς σε, ακόμα βαθύτερα στο κοινωνικό περιθώριο. Η διαταγή πληρωμής που έχει εκδοθεί σε βάρος του 33χρονου είναι ύψους 1.378 ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προσαυξήσεων. Το ακίνητο το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Ν.Τ ήταν μέρος της μεγάλης ακίνητης περιουσίας του γηροκομείου Βόλου, κληροδότημα απο κάποιον ή κάποια που το άφησε για να βοηθούνται άνθρωποι που έχουν ανάγκη, και όχι για να το εκμεταλλεύεται η διοίκηση του γηροκομείου με σκοπό το κέρδος.

Ο πρόεδρος του ΔΣ του γηροκομείου που κίνησε τη διαδικασία της έξωσης είναι ο Παύλος Πάνος και βρίσκεται στην θέση αυτή απο το 2014 μέχρι σήμερα. Διαχειρίζεται μια πολύ μεγάλη περιουσία προερχόμενη απο τις συντάξεις των διαβιούντων, απο επιχορηγήσεις και δωρεές ακίνητης περιουσίας την οποία το ίδρυμα εκποιεί παράτυπα και κατα το δοκούν και χωρίς να γίνεται διαφανής οικονομικός έλεγχος.

Συμφωνα με ενυπόγραφες καταγγελίες σε βάρος του, η ταμίας του ΔΣ Κατερίνα Πάππα εγείρει ζητήματα διαχείρισης αλλα και ηθικής τάξης που χρήζουν διερεύνησης, αναφέρεται ακόμα σε παράνομες οικονομικές συναλλαγές, την ίδια στιγμή που άλλα δημοσιεύματα μιλάνε για μειώσεις μισθών και μη καταβολή δεδουλευμένων στους εργαζόμενους του γηροκομείου. Σύμφωνα με άρθρα απο τοπικά ειδησεογραφικά μέσα το ίδρυμα υπολειτουργούσε με μόλις δύο νοσηλέυτριες και εθελοντές φροντιστές, ενω απο λεγόμενα του ίδιου του Πάνου οι διαβιούντες στο ίδρυμα έχουν διπλασιαστεί στον αριθμό.

Το πώς και το πότε τα χάλασαν στη μοιρασιά τα λαμόγια του ΔΣ ή τα πολιτικά επικοινωνιακά παιχνιδάκια μεταξύ επιχειρηματιών, πρώην και νύν προέδρων, και αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης του Βόλου, δεν είναι αντικείμενο αυτής της ανάληψης ευθύνης. Εμεις για πολλοστή φορά θα πούμε οτι στο τέλος την πληρώνουν οι ταξικά αδύναμοι, οι πληβείοι, οι άνθρωποι της κοινωνικής βάσης.

Ο Ν.Τ κλήθηκε να δουλέψει στο ίδρυμα για δύο μήνες χωρίς όμως να διευκρινίζεται απο πλευράς του ιδρύματος αν θα γινόταν πρόσληψη ή θα εργαζόταν στο Γηροκομείο για να συμψηφιστούν οι οφειλές του. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Ν.Τ η εργασία του αμοίφθηκε έναντι πινακίου φακής, η ελάχιστη αυτή αμοιβή κατασχέθηκε απο την τράπεζα έναντι οφειλών που είχε και ταυτόχρονα απειλήθηκε οτι αν δεν αποπληρώσει στο ακέραιο τα μισθώματα που όφειλε απο τον Φεβρουάριο του 2019 και μετά, η διαδικασία της έξωσης θα προχωρούσε άμεσα, όπως και έγινε αφου εδώ και μια περίπου εβδομάδα ο Ν.Τ μαζί με την οικογένειά του βρίσκονται στο δρόμο.

Κατα τα λεγόμενα του προέδρου του ΔΣ, Πάνου, σε δημόσια δήλωση του σε τοπικο καθεστωτικό κανάλι, ῾ο Ν.Τ δεν πληρώνει τα ενοίκια που οφείλει, καθώς χρησιμοποιεί τα χρήματα που λαμβάνει απο το κράτος για δικό του λόγο, για να μεγαλώσει το παιδάκι του, δεν με ενδιαφέρει ο λόγος, εμένα προσωπικά῾.

Ο Πάνος απο τη θέση ισχύος του προέδρου του γηροκοκομείου αποφασίζει και διατάζει τον εκτοπισμό μιας ανήμπορης οικογένειας με το πρόσχημα οτι βρέθηκε αγοραστής για το ακίνητο και την δικαιολογία της “εξυγείανσης” των οικονομικών του ιδρύματος, δεν υπολόγισε όμως οτι στο πλευρό του ανθρώπου αυτού, όπως και κάθε άλλου ανθρώπου που βρίσκεται σε ανάγκη υπάρχει ένα ζωντανό κομμάτι αντίστασης και αλληλεγγύης που μάχεται ενάντια στην αλαζονεία και στα συμφέροντα των αφεντικών. Οι νόμοι της προσφοράς και της ζήτησης και το κυνικό δόγμα οτι τα πάντα είναι αριθμοί και λογιστική, είναι επίθεση στην καθημερινή μας ζωή και δεν θα το επιτρέψουμε.

Μερικές απο τις πολλές μορφές οικονομικής τρομοκρατίας του κεφαλαίου και του κράτους απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες είναι οι κομμένες συντάξεις και μισθοί, η επιβολή αβάσταχτης φορολογίας, η ανεργία, οι απειλές των εισπρακτικών, οι εξώσεις και οι πλειστηριασμοί σπιτιών. Αυτο το περιστατικό είναι ένα ακόμα ανάμεσα σε σωρούς άλλων, λίγο πολύ διαφορετικών αφηγήσεων γύρω απο το ίδιο επίδικο : Ζούμε σε ένα σύστημα που χτίζει σπίτια και αφήνει ανθρώπους χωρίς στέγη. Η στέγαση δεν είναι ελεημοσύνη, δεν είναι εμπόρευμα για συσσώρευση πλούτου, είναι κοινωνικό δικαίωμα χωρίς εξαιρούμενους/ες και αποτελεί συλλογική διεκδίκηση για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Προειδοποιούμε προέδρους, διευθυντές, και πάσης φύσεως φερέφωνά τους, οτι οι επιθέσεις στην τάξη μας είναι επιθέσεις σε κάθε έναν και κάθε μία μας ξεχωριστά, και ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ.

Ελευθεριακή πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Υ.Γ απο Ρουβίκωνα:

Ο αγώνας μας είναι πολύπλευρος και αφορά όλα τα μέτωπα του κοινωνικού πολέμου. Από τα πιο προβεβλημένα έως τα πιο «αγνωστα». Ξέρουμε πόσο μακρυά μπορούν να φτάσουν οι δυνάμεις μας σήμερα. Ξέρουμε πως είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ακόμα αποσπασματικές μάχες οπισθοφυλακής Χωρίς την μαζική συμμετοχή της βάσης, χωρίς ένα συγκροτημένο επαναστατικό σχέδιο ξέρουμε πως τελικά θα εγκλωβιστούμε σε αυτό το στάδιο.

Δεν θα κάτσουμε όμως με σταυρώμένα χέρια. Απευθυνόμαστε ξανά, μετά απο δύο χρόνια, στην βάση και την καλούμε να ανταποκριθεί σε κάλεσμα οργάνωσης και συγκρότησης. Την καλούμε να έρθει κοντά μας.

Στις 3 και 4 Νοέμβρη ο Ρουβίκωνας πραγματοποιεί ένα διήμερο ανοιχτής απεύθυνσης στους ανθρώπους της τάξης μας. Ενα κάλεσμα διαλόγου, οργάνωσης, συγκρότησης. Ενα πεδίο που θα ξεδιπλώσουμε την ιστορία και το σχέδιο μας και θα το θέσουμε προ των ευθυνών του. Οι καιροί αλλάζουν, τα παλιά διλήμματα επανέρχονται με σφοδρότητα, κάθε καταπιεσμένος/η, φτωχός/η, αδικημένος/η πρέπει να πάρει αποφάσεις. Τον καλούμε στις 3-4/11 το απόγευμα, στο θέατρο «Εμπρός» (Ρήγα Παλαμήδου 2 – Ψυρρή) να έρθει, να ακούσει, να μιλήσει και τελικά να αποφασίσει.

Κανουμε το δεύτερο βήμα μπροστά. Ούτε βήμα πίσω.

Τόλμη, τόλμη, περισσότερη τόλμη!

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ