Εγκαίνια αντιφασιστικού στεκιού Δίστομο

Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, 2014

Ενημέρωση για την έναρξη λειτουργίας του αντιφασιστικού – αντιεξουσιαστικού στεκιού “Δίστομο” στον Αγ. Παντελεήμονα

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε τη λειτουργία του το αντιφασιστικό – αντιεξουσιαστικό στέκι Δίστομο στην οδό Αλκιβιάδου 81 στη πλατεία του Άγιου Παντελεήμονα με στόχο να αποτελέσει πόλο συσπείρωσης κι αντίστασης σε μια γειτονιά που κατοικείτε ως επί το πλείστον από ανθρώπους εργαζόμενους, μισθωτούς και μεροκαματιάρηδες, Έλληνες κι αλλοδαπούς, με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα από τη κρίση και τη φασιστική απειλή να αιωρείται πάνω από τα κεφάλια όλων.


Μια από τις πολλές ψευτιές των νεοφασιστών είναι πως η γειτονιά τους ανήκει. Η αλήθεια που είδαμε εμείς είναι ότι η γειτονιά τους φοβάται, όπως φοβάται την αστυνομία, την εφορεία τους τραπεζίτες την τρόικα και το άδηλο μέλλον όλοι αυτοί που επιφυλάσσουν σε όλους μας αν μείνουμε άπραγοι και απαθείς.

Ανοίξαμε λοιπόν και όταν δώσαμε το στίγμα της παρουσίας μας λέγοντας ποίοι είμαστε και τι θέλουμε, είδαμε χαμόγελα ανακούφισης και ακούσαμε κουβέντες ενθαρρυντικές. Μοιράσαμε τα κείμενα μας, κολλήσαμε τις αφίσες μας και πιάσαμε συζήτηση με τους κατοίκους τους μαγαζάτορες και τους θαμώνες της πλατείας.

Τα προβλήματα και οι ανησυχίες μας κοινές σε μεγάλο βαθμό. Ανεργία ή κακοπληρωμένη δουλειά, για τους νέους, σχολεία – κλουβιά για τα παιδιά και κάθε λογής προβλήματά, οικονομικά και άλλα, συνθέτουν για όλους μια ζοφερή καθημερινότητα.

Η γειτονιά του Αγ. Παντελεήμονα λοιπόν, είναι σαν κάθε γειτονιά που ζουν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και φοιτητές, μετανάστες και ντόπιοι.

Ο χώρος που επιλέξαμε για το στέκι στην οδό Αλκιβιάδου 81 ήταν παλιότερα βιοτεχνία που έφτιαχνε πουκάμισα, όπου εργάτες δούλευαν για ένα κομμάτι ψωμί μέσα στο χνούδι απ’ τα υφάσματα και την υγρασία. Εμείς αυτόν το χώρο τον καθαρίσαμε και τώρα είμαστε στη διαδικασία να τον στολίσουμε και να τον γεμίσουμε με βιβλία και μουσικές.

Αρκετοί από εμάς ζούμε εδώ ή σε κοντινές περιοχές και στόχος μας είναι να έχουμε μια διαφορετική επιλογή στη γειτονιά μας, πέρα απ’ τη καφετερία τη ταβέρνα ή το σουβλατζίδικο.

Να έχουμε έναν χώρο δικό μας που θα περνάμε το χρόνο μας δημιουργικά, να κουβεντιάζουμε, να διαβάζουμε, να βλέπουμε ταινίες να ακούμε η και να παίζουμε μουσική και να οραματιζόμαστε ένα κόσμο ισότητας, δημιουργίας, αλληλοσεβασμού κι αξιοπρέπειας. Ένα κόσμο που θα εργάζεται κανείς για να ζει κι όχι για να επιβιώνει. Ένα κόσμο, που δε θα ξεχωρίζει τους ανθρώπους για αυτό που έχουν η για το χρώμα που έχει το δέρμα τους, αλλά για αυτό που είναι.

 Καλούμε λοιπόν όλους και όλες τους κατοίκους της γειτονιάς και των γύρω περιοχών να έρθουν να τα πούμε από κοντά, να γνωριστούμε, να φτιάξουμε το χώρο ώστε να ταιριάζει στην αισθητική μας και να διαμορφώσουμε από κοινού το πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων του στεκιού.

 

Για αρχή το στέκι είναι ανοιχτό κάθε

Τρίτη και Πέμπτη από τις 7μμ έως τις 9μμ

 

 

αντιφασιστικό – αντιεξουσιαστικό στέκι “Δίστομο”

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ