Παρέμβαση του Νότιου Τομέα Ρουβίκωνα στα γραφεία της εταιρείας Ballian Techniki, για την εργοδοτική δολοφονία 40χρονου οικοδόμου στη Μάνδρα

Πέμπτη, 31 Αυγούστου, 2023

Παρέμβαση του Νότιου Τομέα Ρουβίκωνα στα γραφεία της τεχνικής-κατασκευαστικής εταιρείας Ballian Techniki στην Καλλιθέα, για την εργοδοτική δολοφονία 40χρονου οικοδόμου στη Μάνδρα.
«Έπεσε από μεγάλο ύψος ενώ τοποθετούσε πάνελ»
«Έπεσε από σκαλωσιά και έμεινε στο τόπο»
«Ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια εργασιών σε ναυπηγείο»
«Έπεσε από μεγάλο ύψος και τραυματίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες»
«Άτυχος άνδρας εργάτης λατομείου, καταπλακώθηκε από πέτρα»
Αυτοί οι τίτλοι του τρόμου είναι καθεστώς στους χώρους δουλειάς. Όσοι δουλεύουν στα εργοτάξια θα το επιβεβαιώσουν.
Άρθρα για εργοδοτικά εγκλήματα, περνάνε στην καθημερινή ροή της επικαιρότητας σαν μια ακόμα είδηση ανάμεσα στις πολλές. Εργάτες ανειδίκευτοι, χαμηλά αμειβόμενοι και συνήθως ανασφάλιστοι που εργάζονται σε επικίνδυνες θέσεις με εξαντλητικά ωράρια, είναι η πλειοψηφία των θυμάτων σε οικοδομές, λατομεία, γέφυρες και ναυπηγεία. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2023, μετράμε 49 νεκρούς, ενώ τα ατυχήματα είναι πολλαπλάσια, με αρκετά από αυτά να έχουν συντριπτικές επιπτώσεις για την υγεία και αρτιμέλεια των εργαζομένων. Μέχρι τον Ιούνιο, φτάσαμε τους 85 νεκρούς. Ένας από αυτούς είναι ο 40χρονος εργάτης που σκοτώθηκε την Παρασκευή 25 Αυγούστου σε εργοτάξιο στη Μάνδρα: «Έπεσε από μεγάλο ύψος ενώ τοποθετούσε πάνελ». Σύμφωνα με την εταιρεία δεν υπάρχει εικόνα του πώς έγινε το δυστύχημα, αλλά στ’ αλήθεια υπάρχει κάποιος που να απορεί και να μην καταλαβαίνει τι μπορεί να συνέβη; Άσχετα με τις επιμέρους ιδιομορφίες του κάθε θανατηφόρου περιστατικού, η ρίζα του προβλήματος δεν είναι άλλη από την εγκληματική αδιαφορία των εργοδοτών, τους ελλιπέστατους ελέγχους για μέτρα ασφαλείας, την κακή συντήρηση των μηχανημάτων έργου και των υποδομών. Η αδιαφορία των από πάνω πληρώνεται με το αίμα των εργατών, των ανθρώπων που ζουν για ένα μεροκάματο και όχι για υπερκέρδη, των δικών μας, των ανθρώπων της τάξης μας.
Με ένα ΣΕΠΕ υποστελεχωμένο που δεν επαρκεί για τακτικούς ελέγχους, με περικοπές σε ΜΑΠ γιατί κοστίζουν, οι χώροι εργασίας έχουν γίνει θυσιαστήρια και θα συνεχίσουν να είναι.
Οι εργασίες στο εργοτάξιο έπαυσαν, ώσπου να κριθεί το πεδίο ασφαλές για να συνεχιστούν. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν επισημανθεί επικίνδυνα σημεία από τους φορείς ελέγχου αλλά δεν φάνηκε να αλλάζει κάτι. Μετά τον 40χρονο θα ακολουθήσουν κι άλλοι. Το μόνο που λείπει να συμπληρωθεί είναι η ημερομηνία και η ώρα.
Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τους μαζικούς αγώνες. Οι ζωές μας μετράνε.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΚΡΟΥ
ΚΑΜΙΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΗ
Νότιος Τομέας Ρουβίκωνα

 

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ