Παρέμβαση στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή

Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2023

Μέσα στην περιρρέουσα απόγνωση των ημερών, στην ΕΡΤ ανέλαβαν να μας παρηγορήσουν αναδεικνύοντας τη θετική πλευρά της καταστροφής. «Το μόνο ευτύχημα θα μπορούσε να πει κάποιος – γιατί ακόμα δεν έχει έρθει η επόμενη μέρα να δούμε το μέγεθος της καταστροφής και των περιουσιών και του φυσικού πλούτου – το μόνο ευχάριστο, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε θρηνήσει ανθρώπινη ζωή πέρα από αυτούς τους ταλαίπωρους δώδεκ.., δεκαοκτώ ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στο δάσος της Δαδιάς», δήλωσε η δημοσιογράφος του καναλιού Αλεξάνδρα Δουβαρά το μεσημέρι της Τετάρτης στις 23 Αυγούστου, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της φωτιάς στον Έβρο. Για να κατανοήσει, βέβαια, κανείς τι δουλειά έχει η λεξη “ευτύχημα” και “ευχάριστο” εδώ, για να συλλάβει το νόημα της φράσης “ανθρώπινη ζωή πέρα από”, θα πρέπει να είναι πνευματικός απόγονος του Μένγκελε, γι’ αυτό και γρήγορα ξεσήκωσε αντιδράσεις σε διαδικτυακά σχόλια. Καταφεύγοντας σε μια μητσοτακικού τύπου συγνώμη, η Δουβαρά, αφού επιτέθηκε στους επικριτές της, κορύφωσε τις παραδοξολογίες υποστηρίζοντας ότι “κάθε καλόπιστος τηλεθεατής” κατάλαβε τι εννοούσε. Εννοούσε, λέει, ότι ως εκ θαύματος δεν κάηκαν άνθρωποι μέσα στα σπίτια τους κι ότι πέρα από την τραγωδία στο δάσος της Δαδιάς, δεν θρηνήσαμε “ΑΛΛΕΣ ζωές”. Γιατί, ως γνωστόν, έτσι παρουσιάζονται οι ανθρώπινες τραγωδίες, αγαλλιάζοντας για όσους δεν πέθαναν. Αν είναι δυνατόν, λέει, να πιστεύουμε ότι διαχωρίζει τις ζωές. Με την ίδια διατύπωση θα σχολίαζε η πεπειραμένη δημοσιογράφος την απανθράκωση δεκαοκτώ Ελλήνων; Ή τουριστών; Είναι, βέβαια, λεπτές οι ισορροπίες όταν προσπαθείς να λοβοτομήσεις τον τηλεθεατή λέγοντας ταυτόχρονα ότι η ανθρώπινη ζωή προέχει – μπας και την αποσυνδέσεις από τον οικολογικό όλεθρο – αλλά οι συγκεκριμένες ζωές που χάθηκαν δεν ήταν… απ’ τις ΑΛΛΕΣ.

Η αποστέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας από ομάδες ανθρώπων προκειμένου να απενοχοποιηθεί η δουλεία, οι δολοφονίες, οι πόλεμοι και οι γενοκτονίες σε βάρος τους είναι μια ιστορικά δοκιμασμένη τακτική που βασίζεται σε μια λογική αντιστροφή. Στιγματίζει τα θύματα, δαιμονοποιώντας έτσι τους ανθρώπους αυτούς την ώρα που εξοντώνονται. Η απανθρωποποίηση τους ακολουθεί νεκρούς ή ζωντανούς. Εν προκειμένω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όσο ζουν είναι “λάθρο”, “εισβολείς”, “πράκτορες”, “τζιχαντιστές”, “φορείς ασθενειών” και, εσχάτως, “εμπρηστές” και “κομμάτια”, ενώ υφίστανται απαγωγές και πογκρόμ. Όταν δολοφονούνται είναι αριθμοί χωρίς ονόματα ή, στην καλύτερη, είναι κάποιοι “ταλαίπωροι” στις παρυφές της ανθρώπινης υπόστασης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλωστε, μέσα στο μισανθρωπικό ρεσιτάλ παραλογισμού του στη Βουλή στις 31.08, κακοποιώντας και μετά θάνατον τα θύματα της πολιτικής του, είπε ότι οι νεκροί της Δαδιάς δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί κι ότι θα προσλάβει συνοριοφύλακες, συνδέοντας τις πυρκαγιές με τις διαδρομές προσφύγων και μεταναστών. Πατώντας ήδη πάνω σε ένα σωρό χιλιάδων νεκρών, υπόσχεται κι άλλους.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τι περιέχουν τα μαθήματα οντολογίας και ηθικής φιλοσοφίας που προσπαθεί να μας διδάξει η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα: “άνθρωποι είμαστε εμείς και όποιος μας συμφέρει”, τουτέστιν οι ψηφοφόροι μας και τα πωρωμένα φασισταριά που κάνουν τη βρώμικη δουλειά. Άνθρωποι είναι οι κάτοχοι περιουσίας, οι νοικοκύρηδες που έχουν σπίτια κι οι απόγονοι του Μεγαλέξαντρου, όχι ο κάθε ανέστιος και “παράτυπος μετανάστης”, όπως ξεκίνησαν να τους χαρακτηρίζουν τα κανάλια απαξιώνοντας με το γνωστό τρόπο το θάνατό τους. Δεν αμφιβάλλουμε ότι η κυβέρνηση μέσα από τα φερέφωνα της έτσι βλέπει όλες και όλους μας, ως περίπου ανθρώπους, πολύ χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα, ακόμα κι αν δε μας το λέει κατάμουτρα. Μας το λέει η επικοινωνιακή διαχείριση των θανάτων μας σε νοσοκομεία, τρένα, χώρους εργασίας, πυρκαγιές, πλημμύρες. Κι έτσι θέλει να βλέπουμε ο ένας τον άλλο. Ιδίως τον απόκληρο, τον ξένο, τον φανταστικό εχθρό. Το μόνο ευτύχημα, λοιπόν, είναι ότι δεν έχουμε σκοπό να γίνουμε καλόπιστοι τηλεθεατές ούτε πολίτες κανενός συστήματος εξουσίας. Το μόνο ευχάριστο είναι ότι αναγνωρίζουμε ποιοί είναι οι εχθροί μας. Ανάμεσα στις τάξεις μας και οι ζωντανοί και οι δολοφονημένοι είμαστε παρόντες και παρούσες και μαζί κυοφορούμε την ανατροπή σας.

Εμείς θρηνούμε απώλειες ζωών – ΕΡΤ και Δουβαρά φωνή των φασιστών

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ