Παρέμβαση στο καφέ “Liberta” στο Αιγάλεω για τον σεξιστή ιδιοκτήτη Ahmed Mansour

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 2023

Ο Ahmed Mansour είναι ιδιοκτήτης του καφέ «LIBERTA» στο Αιγάλεω και έχει προβεί σε παραβιαστικές πράξεις και σεξιστικό λόγο απέναντι σε ανήλικες κοπέλες -σερβιτόρες του μαγαζιού ή φίλες τους-, ενώ ανάγκαζε τις εργαζόμενες να δουλεύουν χωρίς σύμβαση, ένσημα ή οποιοδήποτε άλλο εργασιακό δικαίωμα.
Η θέση εξουσίας του Αχμέντ ή Μάνου είναι διττή: Πρόκειται για έναν σεξιστή παραβιαστικό εργοδότη.
Ως προς το πρώτο σκέλος, γνωρίζουμε για τις ανά καιρούς σεξιστικές συμπεριφορές του σε πρώην σερβιτόρες και φίλες τους. Ειδικότερα, πίεζε ανήλικες εργαζόμενες να «του φέρνουν στο μαγαζί φίλες τους» (επίσης ανήλικες) τάχα για δουλειά ώστε στη συνέχεια να προβεί σε σεξιστικά σχόλια στα κορίτσια σχετικά με το ντύσιμο ή τα σώματά τους. Επίσης, προσέγγιζε τις φίλες των εργαζομένων που τύγχανε να πίνουν καφέ στο μαγαζί με δήθεν «φιλικό» τρόπο, κι εκμεταλλευόμενος τόσο τη νεαρή ηλικία των κοριτσιών και την προσωπική σχέση τους με κάποια σερβιτόρα, όσο και το δικό του πλεονέκτημα ως άντρας μαγαζάτορας, καλλιεργούσε ένα κλίμα δήθεν οικειότητας, ώστε να προβεί στη συνέχεια σε άσεμνους χαρακτηρισμούς, χειρονομίες, άβολα σχόλια σεξουαλικού περιεχομένου, προσωπικές ερωτήσεις για τη σεξουαλική ζωή των κοριτσιών κ.ά.
Παρότι γνωρίζουμε ειδικές λεπτομέρειες των αφηγήσεων των κοριτσιών σχετικά με τις ατάκες, τα αρρωστημένα «παιχνίδια» και τις παραβιαστικές χειρονομίες του εν λόγω σκουπιδιού, επιλέγουμε να μην τις παραθέσουμε στο κείμενο καθώς δε θα αυξήσουν ή μειώσουν τη σαπίλα και τη χυδαιότητα αυτού του σεξιστικού υποκειμένου, παρα μόνο θα φέρουν ίσως σε δυσμενέστερη θέση τα άλλα άτομα που ο Ahmed Mansour έχει απλώσει κατά καιρούς τα βρωμόχερά ή το βρωμόστομά του.
Ακόμη, ως αφεντικό επιβάλει οι εργαζόμενες του μαγαζιού του ανά τα χρόνια να είναι ανήλικα κορίτσια και για έναν ακόμα λόγο: μπορεί πιο εύκολα να χειριστεί και να «πείσει» να δουλέψουν χωρίς σύμβαση, δώρα, επιδόματα, ασφάλιση ή οποιοδήποτε άλλο εργασιακό δικαίωμα πέρα από ένα μαύρο μεροκάματο πείνας. Ένα καθεστώς καθόλου ασυνήθιστο στο χώρο της εστίασης, που ο ίδιος βρίσκει πρόσφορο έδαφος να αναπαράγει μέσα από τη θέση εξουσίας του ως αφεντικό απέναντι σε δεκαεφτάχρονες σερβιτόρες.
Εμείς ως φεμινιστικός τομέας, στεκόμαστε μαζί με κάθε κορίτσι ή άτομο που έχει δεχτεί παραβιαστικές ή κακοποιητικές συμπεριφορές και ενθαρρύνουμε τόσο τη δημοσιοποίηση ανάλογων ιστοριών από τους εργασιακούς χώρους και τα μέσα μεταφοράς μέχρι οποιοδήποτε δημόσιο ή τω ιδιωτικό τόπο όσο και την αντισεξιστική δράση ώστε να εξοστρακίζονται άτομα σαν τον Ahmed Mansour.
Σήμερα, λοιπόν, πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο κάτεργο “LIBERTA” του Ahmed Mansour, όπου βρήκαμε τον ίδιο, ως το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ενάντια σε τέτοιου είδους πατριαρχικά σκουπίδια που εκμεταλλεύονται την εξουσία που τους δίνει το φύλο και η ταξική τους θέση προκειμένου να προβαίνουν σε παρενοχλήσεις.
ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΦΟΒΟ – ΟΙ ΣΕΞΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΚΑΝΕΝΟΣ ΝΑ ΜΗ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ – ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΘΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα
Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ