Παρέμβαση στα γραφεία του ομίλου ΙΕΚ Κορέλκο, στον Νέο Κόσμο

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, 2023

Παρέμβαση στα γραφεία του ομίλου ΙΕΚ Κορέλκο, στον Νέο Κόσμο
Πρόσφατα έφτασε σε εμάς μια καταγγελία εκπαιδευτή σεμιναρίων δερματοστιξίας (tattoo) του ΙΙΕΚ Κορέλκο. Ο άνθρωπος αυτός μας κατέθεσε ότι δούλευε επί δύο μήνες απλήρωτος αλλά και χρεωμένος αφού αναγκαζόταν να πληρώνει από τη τσέπη του λεφτά για τα υλικά του. Αφότου έφυγε, δεν είχε καμία ανταπόκριση στις συνεχείς προσπάθειές του για επικοινωνία. Οι εργοδότες του κρύβονται πίσω από τα τηλέφωνα μέχρι και σήμερα.
Το Ιδιωτικό ΙΕΚ Κορέλκο είναι μια κερδοσκοπική επιχείρηση που παρέχει υπηρεσίες εκπαιδευτικού χαρακτήρα και υπόσχεται στους σπουδαστές του άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Η πολιτική που ακολουθεί ο όμιλος για να αυξάνει τα κέρδη του είναι το να αφήνει τους υπαλλήλους του απλήρωτους και ανασφάλιστους και να χρεώνει το δημόσιο με εκατομμύρια. Στο παρελθόν τους είχαν τσακώσει οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους για απάτη κακουργηματικού βαθμού και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για πάνω από δεκαετία οι ιδιοκτήτες του Κορέλκο, άνοιγαν εταιρείες μαϊμού βάζοντας ως μπροστινούς ανθρώπους φτωχούς και ηλικιωμένους και τις «πτώχευαν» όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν τις οφειλές τους. Μέσω αυτών των εταιρειών νοίκιαζαν εργαζόμενους και με το κόλπο της πτώχευσης ξέφευγαν από τις ασφαλιστικές εισφορές και άλλου τύπου οφειλές.
Η οικογένεια Κορέλλα, ιδιοκτήτες και μέλη του ΔΣ του ομίλου, και πιο συγκεκριμένα ο Χρήστος Κορέλλας (του Δημητρίου), το έχουν σύστημα να αφήνουν απλήρωτους εκπαιδευτές αλλά και διοικητικό προσωπικό όπως γραμματείς και καθαριστές. Είναι μια τακτική που διαχρονικά εφαρμόζουν για να αποκομίζουν κέρδη πάνω στις πλάτες των εκπαιδευτών, των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Αυτό δεν το λέμε εμείς, το λένε οι δεκάδες καταγγελίες που έχει δεχθεί το ΣΕΠΕ από απλήρωτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Το λένε τα πρόστιμα και οι αποφάσεις δικαστηρίων που υπάρχουν σε βάρος τους. Τα αφεντικά συνήθως έτσι κάνουν, δεν μας κάνει κάποια έκπληξη. Έχουν μάθει να έχουν το πάνω χέρι στις σχέσεις με τους υπαλλήλους τους και να τους βάζουν να παρακαλάνε για τα λεφτά τους. Σχεδόν σαν να τους κάνουν τη χάρη που τους πήραν για δουλειά. Με την απόλυτη στήριξη απο το κράτος όλα τα χρόνια και ανεξαρτήτως κυβερνήσεων, οι επιχειρηματίες εργοδότες στο ένα κομμάτι ψωμί που μας δίνουν θέλουν να μας κάνουν επαίτες. Βρίσκουν τον τρόπο να κάνουν τις απατεωνιές τους και να μην έχουν συνέπειες. Οι ιδιοκτήτες του Κορέλκο κάνουν ο, τι θέλουν και κανείς δεν τους ελέγχει. Ανακοινώσεις σωματείων και μεμονωμένες καταγγελίες ατόμων αναφέρουν πληθώρα παραβάσεων: ετεροχρονισμένη υπογραφή συμβάσεων εργασίας, μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, μισθών και δώρων, μείωση ωρομισθίων. Πριν 13 περίπου χρόνια ήρθε στη δημοσιότητα κείμενο μιας πρώην εργαζόμενης στην εκπαιδευτική κατασκήνωση του ομίλου, το οποίο έλεγε ότι στην κατασκήνωση εργάζονταν ως ομαδάρχες παιδιά ανήλικα και εννοείται απλήρωτα και ανασφάλιστα. Πέρα από το γεγονός της ακραίας εκμετάλλευσης, έδειξαν πόσο επικίνδυνοι είναι αφήνοντας την ευθύνη των παιδιών της κατασκήνωσης σε… παιδιά.
Η σπόνσορας των ιδιωτικών κολλεγίων και πρώην υπουργός παιδείας Ν. Κεραμέως έφερε μπόλικο χρήμα στα ταμεία των ΙΙΕΚ. Το σύστημα εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές που εφάρμοσε άφησε εκτός, χιλιάδες μαθητές, με αποτέλεσμα να στραφούν στους ιδιώτες της εκπαίδευσης. Η εξομοίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΙΕΚ και ΑΕΙ ήταν δώρο του υπουργείου παιδείας στους επιχειρηματίες, το οποίο πληρώνουμε πανάκριβα όλοι εμείς και ακόμα περισσότερο οι σπουδαστές. Αυτή η κάστα επιχειρηματιών των ΙΙΕΚ, επωφελήθηκε και από την ανάγκη και την οικονομική αδυναμία πολλών οικογενειών. Μη μπορώντας ένα σπίτι να αντέξει τα έξοδα σπουδών σε άλλη πόλη, είχε ως μόνη επιλογή να κρατήσει το παιδί κοντά στο σπίτι, στέλνοντας το σε κάποια ιδιωτική σχολή. Τα πανάκριβα ενοίκια στα φοιτητόσπιτα και η ακρίβεια σε προϊόντα και υπηρεσίες, συνθήκες που για τους περισσότερους/ες από μάς είναι μη βιώσιμες, για κάποιους είναι ευκαιρία για πελατεία και πλουτισμό. Το σχέδιο για τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης προχωράει σταθερά. Η παιδεία υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς και στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Με είκοσι εκατομμύρια χρέος στο δημόσιο, ο «όμιλος» Κορέλκο όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει αλλά διεκδικεί και μεγάλο κομμάτι της πίτας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Οι έμποροι της μεταλυκειακής παιδείας και κατάρτισης συνεργάζονται με το κράτος και τους επενδυτές που με τη σειρά τους μυρίζονται χρήμα στη μπίζνα με τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια. Έχουν έσοδα εκατομμυρίων πάνω στη πλάτη μας και ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια θα δούμε να κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος ακόμα και σε τριτοβάθμιο επίπεδο.
Εμείς βρισκόμαστε στο πλευρό του εργαζόμενου που παλεύει να πάρει τους δουλεμένους μισθούς του, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε στην οικογένεια Κορέλλα ότι οι εκπαιδευτές δεν είναι μόνοι τους. Για όσους μας θέλουν με σκυμμένο κεφάλι, μόνους, αβοήθητους στην ανάγκη τους, για όσους μας αναγκάζουν να παρακαλάμε για τους μισθούς μας , για όσους νομίζουν ότι μπορούν να μας κοροϊδεύουν την ίδια στιγμή που οι ίδιοι θησαυρίζουν, εμείς λέμε πίσσα και πούπουλα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ ΤΩΝ ΙΙΕΚ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ ΤΟΥΣ
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ/ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ
Εργατικός Τομέας Ρουβίκωνα
Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ