ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου, 2024

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΕ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΗΝΥΣΗΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΡΟΠΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΗΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ ΤΟΥ

Ο νέος ποινικός κώδικας είναι εδώ. Δεν εκπλησσόμαστε· τα δείγματα του κράτους δικαίου που είναι “ισχυρότερο από ποτέ” τα είχαμε δει προ πολλού, απλώς τώρα έχουν τυπική νομιμοποίηση που κάποιοι νομίζουν ότι θα μας πτοήσει. Οι ίδιοι που έχουν την ευθύνη για δεκάδες χιλιάδες θανάτους — των ασθενών εκτός ΜΕΘ επί πανδημίας, των προσφύγων εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, των δολοφονημένων στο κρατικό έγκλημα των Τεμπών — παραδίδουν μαθήματα νομιμότητας και ήθους προσπαθώντας να μας πείσουν οτι τα πλημμελήματα είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ όσο νομίζουμε και αποτελούν το κατεξοχήν πρόβλημα της κοινωνίας. Οι μόνοι που μπορούν να πείσουν είναι οι ήδη αποπροσανατολισμένοι ψηφοφόροι τους που θεωρούν τους εαυτούς τους νομοταγείς και φιλήσυχους πολίτες εκτός κινδύνου, ακόμα κι αν προβαίνουν σε σειρά καθημερινών πλημμελημάτων όλη τους τη ζωή. Η κραυγαλέα αντιστροφή που επιχειρούν να επιβάλλουν ως αίσθημα δικαίου είναι μνημείο γελοιότητας και θράσους το οποίο θα ορίζει αδίστακτα τις ζωές μας. Τα συστημικά κανάλια θα φροντίσουν για το ξέπλυμα μοιράζοντας ασταμάτητα άπλετο σανό για να νομιμοποιήσουν την ανάποδη όψη των πραγμάτων.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, από τα αμέτρητα που μπορούμε να φέρουμε, είναι η εξέλιξη στην υπόθεση τράφικινγκ της Ηλιούπολης. Εν όψει της δίκης του θύματος της Ηλιούπολης, τα μίντια δεν έχουν ενοχληθεί καθόλου από την μήνυση που άσκησε στο θύμα τράφικινγκ ο καταδικασμένος αστυνομικός μαστροπός του. Μάλλον αγανακτούν βουβά, όπως προτρέπουν τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών οι θύτες τους εδώ και ένα χρόνο. Έτσι θα μας συνηθίσουν πλέον. Το προετοιμάζουν αργά και μεθοδικά τόσα χρόνια άλλωστε. Οι παιδοβιαστές και οι μαστροποί θα σεργιανίζουν ελεύθεροι, οι δολοφόνοι του κράτους θα κυβερνάνε ανενόχλητοι, οι εφοπλιστές θα αυξάνουν τα κέρδη τους, τα δικαστήρια θα ξεπλένουν την κρατική ασυδοσία, οι μισθοί θα φτάνουν για να μη λιμοκτονήσουμε εντελώς, ο καιρός θα παραμένει αίθριος και όσοι/ες ασυμμόρφωτοι διαμαρτύρονται γι’ αυτά με επικίνδυνα πανό και παρεμβάσεις, καθώς και οι στυγνοί παραβάτες του νόμου που μαστίζουν με τα πλημμελήματα τους τις ζωές μας, θα απομακρυνθούν επιτέλους από την τίμια αυτή κοινωνία. Το άλογο της νεοφιλελεύθερης δημοκρατίας δεν ανέχεται άλλες ενοχλητικές αλογόμυγες.
Ο θαυμαστός καινούριος κόσμος της κυβέρνησης Μητσοτάκη υλοποιείται βήμα βήμα. Μόνο που δεν διάβασαν καλά το μάθημα τους, και έτσι δεν έχουν εμπεδώσει ότι οι “νοσηρές μειοψηφίες” είναι πιο ανθεκτικές και επικίνδυνες για τα σχέδια τους απ’ όσο θα ήθελαν. Πόσο μάλλον όταν ως τέτοιες νοούνται αγρότες, εργάτες, φοιτητές και όλη η κοινωνική βάση. Η μόνη νοσηρή μειοψηφία είναι το κράτος και το κεφάλαιο. Όταν προσπαθείς να στερήσεις τα πάντα από όσους και όσες εξουσιάζεις, δεν τους μένει πια τίποτα να χάσουν. Και θα έπρεπε να αναλογιστείς μήπως η ωρολογιακή βόμβα που δημιούργησες σβήσει μια ωραία μέρα το διεστραμμένο χαμόγελο που περιφέρεις, εκεί που νιώθεις στο απόγειο της δύναμής σου.
ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ, ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ
Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ