Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο σπίτ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο σπίτι του Υπουργού Παιδείας

Πέμπτη, 7 Μαρτίου, 2024

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο σπίτι του Υπουργού Παιδείας Κ. Πιερρακάκη, στο Μενίδι.

Γιατί δημόσια, αποκλειστικά και μόνο, πανεπιστήμια και όχι ιδιωτικά; Γιατί σύσσωμοι φοιτητές και φοιτήτριες και όλος ο προοδευτικός κόσμος αντιδρούν και κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια; Πρόκειται για ιδεοληψία ή για μια θέση και στάση που βασίζεται στην κοινή λογική για το πώς θα πρέπει να επιτελούνται βασικές λειτουργίες της κοινωνίας και να προσφέρονται βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως η παιδεία; Γιατί, λοιπόν, όλες αυτές οι φωνές αντίδρασης;

Η απάντηση πλέον είναι μία.

Γιατί δεν θέλουμε να φτάσουμε ως κοινωνική βάση συνολικά, στο σημείο να πληρώνουμε ακόμα και για τον αέρα που αναπνέουμε. Ξεκάθαρα και κοφτά.

Και ο αέρας που αναπνέουμε καθημερινά αποτελείται από βασικά και αυτονόητα στοιχεία. Υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, στέγη. Όλα αυτά δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία εδώ και πέντε χρόνια περίπου έχει βαλθεί να μαγαρίσει. Και τώρα επιτίθεται και ετοιμάζει να ρίξει τη χαριστική βολή στο τελευταίο κάστρο δημόσιας εκπαίδευσης, το Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Νομίζουμε πως δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να επικαλούμαστε πια το αστικό δίκαιο και το σύνταγμα. Θα είχε κάποιο νόημα, αν όλο αυτό το διάστημα σύσσωμος ο νομικός κόσμος, δικηγόροι, συνταγματολόγοι, βρίσκονταν στα κάγκελα για τον απλούστατο λόγο ότι με το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραβιάζεται ένα άρθρο του συντάγματος, το άρθρο 16. Θα είχε κάποιο νόημα αν πραγματικά ο λόγος του αστικού δικαίου και η φωνή της λογικής θα έβλαπταν ή θα έκαναν το αυτί της κυβέρνησης να ιδρώσει. Δεν ιδρώνει όμως.

Κάνουν ό,τι θέλουν, όποτε το θέλουν, όπως θέλουν, επειδή το θέλουν.

Κάτι που είδαμε να αποτυπώνεται και στον εκτρωματικό νέο ποινικό κώδικα που ψήφισαν.

Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια έχει και αυτό ξεκάθαρη ιδεολογική και πολιτική στόχευση, με δύο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι η επίθεση στους ίδιους τους. φοιτητές και τις φοιτήτριες. Το πανεπιστήμιο ανέκαθεν ήταν ένας χώρος κοινωνικής ριζοσπαστικοποίησης, όχι μόνο για τα νέα παιδιά που έμπαιναν σε αυτό, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας, κι αυτό είναι κάτι που στην εξουσία ποτέ δεν άρεσε κι ούτε θα της αρέσει ποτέ. Το άλλο σκέλος είναι το οικονομικό, το οικονομικό αλισβερίσι κράτους και κεφαλαίου. Η ΝΔ έχει βαλθεί να μοιράζει διαρκώς λεφτά σε φίλους της, εξασφαλίζοντας και κεφαλαιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο (βλ. ΜΜΕ). Στο άμεσο μέλλον, αν περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα δούμε σίγουρα πολλές ύποπτες, αλλά καθόλα νόμιμες, διαδρομές χρήματος από το κράτος προς το κεφάλαιο και τούμπαλιν. Λεφτά για εξοπλισμούς των νέων ‘’εκπαιδευτικών ιδρυμάτων’’, για την χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων, για εγκαταστάσεις, και πάει λέγοντας. Ενώ εδώ και χρόνια διάφορες κυβερνήσεις κόβουν κονδύλια και χρηματοδοτήσεις από τη δημόσια παιδεία, αφήνοντάς τη αργά και σταθερά να σαπίζει, ξαφνικά θα δούμε την αμέριστη στήριξη του κράτους προς κάποιο νέο ιδιωτικό πανεπιστήμιο με διάφορους τρόπους, με την παράλληλη βέβαια και μαζική είσοδο εργολάβων στα δημόσια πανεπιστήμια. Ό,τι δηλαδή κάνουν εδώ και χρόνια στα δημόσια νοσοκομεία (απολύσεις, υποχρηματοδότηση, εργολαβίες κλπ.).

Αφού θα έχουν φτιάξει ένα καθεστώς δύο ταχυτήτων για την ανώτατη εκπαίδευση, μιας και οι βάσεις εισαγωγής θα ναι κατά πολύ μικρότερες για τα ιδιωτικά προκειμένου να προσελκύσουν ευκολότερα πελατεία από τους πλούσιους φίλους τους, και ο κάθε τυχάρπαστος ιδιώτης θα έχει φτάσει να λυμαίνεται το δημόσιο πανεπιστήμιο, τότε θα ακούσουμε τη λογική ερώτηση της δεξιάς: ‘’Ιδιωτικές σχολές με δίδακτρα έχουμε, στις δημόσιες έχουν μπει τόσοι ιδιώτες, δεν βάζουμε και σε αυτές δίδακτρα να γίνουν όλα ιδιωτικά να τελειώνουμε;’’. Κι άντε βρες εσύ μετά λεφτά να σπουδάσεις το παιδί σου.

Δεν είναι λαϊκισμός αυτό που λέμε. Είναι εικόνα από το μέλλον.

Και έχουμε κάθε λόγο να το πιστεύουμε όταν, όπως φαίνεται, το πρώτο ιδιωτικό πανεπιστήμιο που μάλλον θα ανοίξει στην Ελλάδα θα χει ως βασικό επενδυτή τη CVC Capital Partners. Ένα fund που τα τελευταία χρόνια επελαύνει στην ελληνική αγορά, εξαγοράζοντας σχεδόν τα πάντα, ιδιαίτερα στον τομέα της ιδωτικής υγείας, λειτουργώντας όχι απλά ως επενδυτής, αλλά ως ρυθμιστής ευρύτερων καταστάσεων. Γι’ αυτό και η σχολή που θα ανοίξει όλως περιέργως λέγεται πως θα ναι φαρμακευτική-ιατρική. Ένα fund του οποίου στέλεχος είναι, πάλι όλως περιέργως, η Σοφία Μητσοτάκη, κόρη του πρωθυπουργού.

Και αυτό σημαίνει μονάχα ένα πράγμα. Ότι το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει και να δώσει το έδαφος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες συγκεκριμένων ιδιωτών, ανοίγοντας ένα λαμπρό πεδίο κερδοφορίας για τους τελευταίους και το πολιτικό προσωπικό, καταστρέφοντας έτσι ακόμα περισσότερο το μέλλον της νεολαίας, της κοινωνικής βάσης συνολικότερα, με την παιδεία να μετατρέπεται σε προνόμιο και εμπόρευμα αντί για δημόσιο αγαθό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων.

Αύριο, 8 Μάρτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου και ‘’Ημέρα της Γυναίκας’’, κατεβαίνουμε όλοι και όλες στον δρόμο για να βροντοφωνάξουμε πως η παιδεία είναι αγαθό δημόσιο και δωρεάν, πως όσο κι αν ξεπουλάνε το μέλλον μας υπάλληλοι σαν τον Πιερρακάκη εμείς πάντα θα είμαστε παρόντες και παρούσες στους αγώνες.

Ακόμα κι αν το νομοσχέδιο αυτό περάσει, θα βγούμε πάλι στους δρόμους φωνάζοντας και παλεύοντας για ζωή και ελευθερία, στέλνοντας μήνυμα στην εξουσία πως τίποτα δεν έχει τελειώσει.

ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΑΙΩΝΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο σπίτι

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ