Μπαράζ παρεμβάσεων σε πέντε

Μπαράζ παρεμβάσεων σε πέντε πολυεθνικές ενάντια στην ακρίβεια

Σάββατο, 23 Μαρτίου, 2024

Μπαράζ παρεμβάσεων σε πέντε πολυεθνικές ενάντια στην ακρίβεια.

Οι παρεμβάσεις έγιναν στα γραφεία των εταιρειών Colgate Palmolive στον Πειραιά, ΕΛΑΪΣ UNILEVER στην Κηφισιά, Prokter & Gamble στο Μαρούσι, FrieslandCampina στο Μαρούσι και Johnson & Johnson στο Μαρούσι.

Αν ψάξουμε να βρούμε ποιοί είναι υπεύθυνοι για την ακρίβεια, μπορούμε να δείξουμε προς πολλές κατευθύνσεις. Το “φαινόμενο” της καλπάζουσας αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά μας λένε πως είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, από την ενεργειακή κρίση μέχρι τις διεθνείς εξελίξεις, δηλαδή την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Με λίγα λόγια μας παραμυθιάζουν πως φταίει η συγκυρία και όχι οι οικονομικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών και των καπιταλιστικών κυβερνήσεων. Είναι ανωτέρα βία και όχι η αισχροκέρδεια των εταιρειών. Αρκεί να έχει πρόσβαση κάποιος στους τζίρους των πολυεθνικών κολοσσών -μεταξύ των οποίων και ενεργειακών- αλλά και των λιανεμπορικών αλυσίδων, για να αντιληφθεί το προφανές. Η ακρίβεια σε προϊόντα-υπηρεσίες και η επισιτιστική κρίση οφείλονται μεταξύ άλλων και στο γεγονός ότι το αυξημένο ενεργειακό κόστος και το κόστος πρώτων υλών μετακυλίστηκε στον τελικό αγοραστή, δηλαδή στον κόσμο που έχει καταλήξει να ξοδεύει έναν βασικό μισθό για προϊόντα επιβίωσης και λογαριασμούς.

Ένας στους δέκα δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε τα στοιχειώδη. Τα ίδια προϊόντα και υπηρεσίες πωλούνται σε φθηνότερες τιμές σε άλλες αγορές της Ευρώπης. Στο ζοφερό αυτό παρόν η κυβέρνηση κομπορρημονεί για το δήθεν κυνήγι με πρόστιμα που έχει εξαπολύσει εναντίον των πολυεθνικών για τις αυξημένες τιμές. Όσο «μαμούθ» κι αν είναι τα πρόστιμα στην πραγματικότητα πρόκειται για χάδια, γιατί δεν είναι άλλο παρα μια σταγόνα στον ωκεανό των κερδών των εταιρειών αυτών. Πέρα από αυτό, δεν υφίσταται καν πραγματικό θετικό αντίκτυπο στα δημόσια έσοδα καθώς τα ποσά των προστίμων αν εισπραχθούν, αυτό δεν γίνεται άμεσα, λόγω των πολλαπλών ενστάσεων που μπορεί να κάνουν οι εταιρίες. Η προσέγγιση που θα μπορούσε να φέρει επί του πρακτέου αποτέλεσμα θα ήταν η πάταξη της αισχροκέρδειας στην πηγή της και οχι τα επικοινωνιακά σόου του Άδωνι και του Σκρέκα. Αντί για λήψη πραγματικών μέτρων η κυβέρνηση και το κράτος επιτρέπουν στις πολυεθνικές και στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τεντώνουν τα περιθώρια κέρδους τους στις δικές μας πλάτες και γι’ αυτό δεν φταίει κανένας πόλεμος και καμία κλιματική κρίση.

Οι εταιρίες FrieslandCampina, Johnson & Johnson, Procter & Gamble, Unilever, Colgate Palmolive των οποίων τα προϊόντα είναι κυρίως τρόφιμα, καλλυντικά και απορρυπαντικά και έχουν τη μερίδα του λέοντος στις παγκόσμιες αγορές, είναι αυτές μεταξύ και άλλων που ορίζουν τους κανόνες. Αυτά τα πολυεθνικά πολυκλαδικά μονοπώλια επιδιώκουν όλο και μεγαλύτερα κέρδη και με αυτόν τον σκοπό διαμορφώνουν τις τιμολογιακές πολιτικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η ασύστολη αισχροκέρδεια είναι η νέα κανονικότητα. Οι άνθρωποι της τάξης μας, εμείς, έχουμε πρόβλημα επιβίωσης. Οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ προσπαθούν να παρουσιάσουν την ακρίβεια ως γεγονός αναπόφευκτο και αναμενόμενο, είναι όμως φυσικό απότοκο του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και του τρόπου που αυτό λειτουργεί. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απο κανέναν σωτήρα, δεν υπάρχουν σωτήρες και μαγικές λύσεις πέρα απο τη συλλογικοποίηση των αντιστάσεών μας και την έμπρακτη εναντίωση στη λεηλασία των ζωών μας.

Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΒΙΑ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ

Ρουβίκωνας

Μπαράζ παρεμβάσεων σε πέντε Μπαράζ παρεμβάσεων σε πέντε

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ