Ανατολικός Τομέας Ρουβίκωνα - Μοίρασμα

Ανατολικός Τομέας Ρουβίκωνα – Μοίρασμα κειμένων/ενημέρωση

Πέμπτη, 4 Απριλίου, 2024

Ανατολικός Τομέας Ρουβίκωνα – Μοίρασμα κειμένων / ενημέρωση στου Ζωγράφου, για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις σχολείων της περιοχής.

Κανείς και καμία δεν αμφιβάλλει για την εγκληματική κατάσταση ολοένα και περισσότερων σχολικών υποδομών της χώρας. Οροφές που καταρρέουν, καγγελόπορτες που αποκολλώνται, σοβάδες και παράθυρα που πέφτουν πάνω σε εργαζόμενους, δομικά υλικά που σωριάζονται σε ερείπια με την πρώτη βροχή, καυστήρες που εκρήγνυνται σκοτώνοντας παιδιά, πυρκαγιές εν μέσω μαθηματων που στέλνουν στο νοσοκομείο μαθητές και καθηγητές είναι κάποια από τα πολυάριθμα περιστατικά της προηγούμενης και της τρέχουσας σχολικής χρονιάς. Στο δήμο Ζωγράφου μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχουν καταγραφεί αρκετά παρόμοια περιστατικά σε σχολικές δομές κάθε βαθμίδας, ορισμένα από τα οποία κατέληξαν σε τραυματισμούς εκπαιδευτικών.

Η πιο πρόσφατη περίπτωση είναι αυτή του σχολικού συγκροτήματος του 5ου και 6ου Δημοτικού σχολείου Ζωγράφου που εδώ και αρκετούς μήνες έχει κριθεί εν μέρει ακατάλληλο και επικίνδυνο, χωρίς να διευκρινίζεται η έκταση του προβλήματος. Συγκεκριμένα, το τεχνικό δελτίο επεσήμαινε τα προβλήματα στατικότητας του κτηρίου 3 από τον Ιούλιο (δεν πληροί τις προδιαγραφές της στάθμης επιτελεστικότητας του πεδίου Β1), παρότι πρωτοκολλήθηκε μόλις το Δεκέμβριο… Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο δεν επεξηγήθηκε ποιό ακριβώς είναι το πρόβλημα του κτηρίου, όπως καταγγέλει ο Α’ Σύλλογος Αθηνών που ζητάει αντίγραφο της τεχνικής μελέτης, και ο χρόνος αποκατάστασης του προβλήματος τοποθετήθηκε αόριστα στο μέλλον αντί να υπάρξει άμεση κινητοποίηση για τα απαραίτητα έργα. Εν τέλει, το σχολείο αφού έκλεισε για τρεις μέρες, αποφασίστηκε να επαναλειτουργήσει με βάρδιες πρωί και απόγευμα σε ακατάλληλες αίθουσες και υπόγεια χωρίς παράθυρα, πίνακες, απολύμανση και επαρκή φωτισμό. Οι σύλλογοι γονέων του σχολείου κρατώντας πανό «Με ‘πάμε κι όπου βγει’ δε γίνεται παιδεία» απορρίπτουν τις προκλητικές “λύσεις” της τηλεκπαίδευσης και της επαναλειτουργίας με βάρδιες, που πέραν των προβλημάτων που δημιουργούν στους ίδιους παραβιάζουν και τα ωράρια των εκπαιδευτικών. Η δημοτική αρχή δηλώνει πλέον λόγω των πιέσεων ότι θα αναζητήσει άλλες αίθουσες για να αποκαταστήσει την πρωινή λειτουργία.

Η κοινωνική βάση έχει καταλάβει τι της στοιχίζει το μοντέλο πολίτη “πάμε κι όπου βγει”. Οι κυβερνώντες το γνώριζαν ανέκαθεν χωρίς όμως να τους νοιάζει. Θα τους νοιάξει όταν έρθουν αντιμέτωποι με την άρνησή μας να συμφιλιωθούμε με την ανευθυνότητά τους και να γίνουμε λάστιχο για να μπορούν να αγνοούν τα προβλήματα που αυτή γεννάει. Θα τους νοιάξει όταν συναντήσουν την ανυποχώρητη αντίδραση στην απαίτηση τους να ρισκάρουμε τις ζωές μας και τη συλλογική οργή απέναντι στο θράσος τους.

Την συνεχιζόμενη υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου δεν θα την καταφέρουν αναίμακτα. Και τα θύματά της δε ξαναείμαστε εμείς.

Άμεση αποκατάσταση των κτηριακών υποδομών του Δήμου Ζωγράφου.

Ανατολικός Τομέας Ρουβίκωνα

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ