Οταν το παρακράτος αποκάλυψε τον εαυτό του

Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024

Δεν είναι καθόλου καινούριο φρούτο η αποστολή «ανωνυμων» αναφορών στις δικαστικές αρχές για την ενοχοποιήση κατηγορουμένων, ειδικά κοινωνικών αγωνιστών/τριων που το κράτος θέλει να φυλακίσει . Εχουμε δει δεκάδες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Κάποιες φορές μάλιστα έχουν υπάρξει μεχρι και ανώνυμα, χαρακτηριστικά ανορθόγραφα, χειρόγραφα σημειώματα που υποδείκνυαν ενόχους. Σημειώματα που χρησιμοποιήθηκαν σαν το βασικό αποδεικτικό υλικό σε διώξεις. Το ότι πάντα, την ώρα της δίκης, αυτά τα «στοιχεία» καταρρέουν δεν αναιρεί το γεγονός ότι αγωνιστες έχουν φτάσει να σέρνονται χρόνα σε δίκες με την απειλή μέχρι και ισόβιων δεσμών, από κάτι τέτοιες αστειότητες.

Αυτή τη φορά την ίδρωσαν την φανέλα. Την ίδρωσαν τόσο που αυτό που αποκαλύφθηκε, ισως για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα,  είναι ο παρακρατικός μηχανισμός που δρά στο εσωτερικό της επίσημης αστυνομίας και προωθεί τη δική του κατασταλτική ατζέντα, με πολύ συγκεκριμένο ιδεολογικό περιεχόμενο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Για την οργάνωσή μας αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτός ένας προανακριτικός φάκελος εκατοντάδων σελίδων και εκατοντάδων GB οπτικοακουστικού υλικού από τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας, που προσπαθεί να συγκροτήσει κατηγορίες με βάση τον νόμο 187 παράγραφος 3. Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, επιχειρεί να βρει πάτημα ώστε να μας παρουσιάσει σαν μια οργάνωση εγκληματιών που κάνει πλημμελήματα. Για αυτή τη δίωξη έχουμε μιλήσει αρκετές φορές και δεν θα επεκταθούμε περισσότερο εδώ.

Πριν λίγες μέρες η δικηγόρος μας ενημερώθηκε από την αστυνομία ότι έχει προστεθεί και νέο υλικό στο φάκελο μας το οποίο και παρέλαβε. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, το ενδιαφέρον είναι μια ανώνυμη αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου πάγου. (εικόνα 1)

Στην αναφορά αυτή υπάρχει μια ολόκληρη ακροδεξιά αφήγηση για το πόσο επικίνδυνοι τρομοκράτες είμαστε, πόσο καταστρέφουμε την εικόνα της χώρας, πόσο απειλούμε το πολίτευμα και πρακτικά ασκείται κριτική στις αρχές γιατί, αντί να μας έχουν βάλει όλους και όλες στην φυλακή, κάθονται και μας «αγναντεύουν» ενώ εμείς έχουμε φτάσει να χρησιμοποιούμε μέχρι και στρατιωτικές τακτικές μάχης. (εικόνα 2)

Η αναφορα πολιτικά κεντροβαρίζει στην αντιμετώπισή μας από το κράτος. Περιγράφει μια φανταστική αλλα βολική για το νόμο, δομή λειτουργίας της αναρχικής οργάνωσής μας που παραπέμπει σε φασιστική γκρούπα με σκληρη ηγετική ομάδα, τομεάρχες της απολύτου εμπιστοσύνης της, μαύρο χρήμα και υπονοεί μέχρι και πρόσβασή μας σε κρατικά αρχεία για την συλλογή πληροφοριών. (εικόνα 3 και 4)

 

Αφού βγάλει τον απαραίτητο εθνικόφρονα και λογικάριο δεκάρικο, στο τέλος προειδοποιεί, ότι οι ανώνυμοι συντάκτες του θα προσφύγουν εναντίον μας μέχρι και στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια. (εικόνα 5)

Δεν λείπουν επίσης και οι προσωπικές «προσβολές». Με ύφος μπράβων της νύχτας προκαλούν τους «τρομοκράτες» και αμφισβητούν την «τιμή και την υπόληψή τους» (εικόνα 6)

Δεν αμφιβάλουμε ότι στο αρχικό κείμενο θα υπήρχαν και προτάσεις όπως «η κότα», «δεν φοράει παντελόνια» κι «έλα να βγούμε σέντρα» τις οποιες προφανώς, ο νομικός που επιμελήθηκε την αναφορά θα τις έκοψε. Δεν τις εντόπισε όμως όλες κι άφησε μία με τον γραφικό χαρακτήρα του συντάκτη. (εικόνα 7)

Εύκολα θα μπορούσαμε να αποδώσουμε αυτή την υπερπαραγωγή σε διάφορα ακροδεξιά νούμερα, και το θέμα θα τέλειωνε εδώ. Ακόμα κι έτσι απλά να ήταν τα πράγματα, το περιεχόμενο της αναφοράς θα έφτανε πάλι στον εισαγγελέα για την άσκηση κανονικής διωξης εναντίον μας και θα κατέληγε να διαβάζεται στο δικαστήριο.

Δεν είναι όμως τόσο απλά τα πράγματα.

Η αναφορά αυτή περιέχει «στοιχεία» που κανένας ιδιώτης, κανένας παλαβός Ραβίνος Φριζής, κανένας κυκλος κυβερνητικών κομματόσκυλων, καμία φασιστική παλιοπαρέα δεν θα μπορούσε ποτέ να επικαλεστει από μόνος του. (εικόνα 8)

Περιέχει πολλά περισσότερα από ότι θα μπορούσε κανείς να πληροφορηθεί απλά παρακολουθώντας την δημόσια παρουσία μας, παρότι προσπαθεί να πείσει ότι όλα τα στοιχεία τα συνέλεξε από δημόσιες πηγές. Είναι φανερό ότι οι τροφοδότες του είναι αστυνομικοί με υψηλό επίπεδο πρόσβασης σε πληροφορίες που μας αφορούν και σε συνεργασία με νομικούς που προσπαθούν χτίσουν την αιτιολογική βάση ώστε να χαρακτηριστούμε «τρομοκρατική οργάνωση» όπως άλλωστε και οι ίδιοι ομολογούν. Αυτό επιβεβαιώνεται και από το όλο ύφος του κειμένου, και από τον τύπο των ψεμάτων και των αληθειών που λέει για εμάς. «Φωναζει» ότι πρόκειται για  «αγανακτισμένους μπάτσους»,  ακροδεξιάς κατεύθυνσης, που έχουν κουραστεί να τρέχουν για πάρτη μας. (εικόνα 9)

Η φιλοδοξία είναι να αποτελέσει η αναφορά μια ικανή δικογραφία εναντίον μας. Με αυτή τη λογική επιχειρείται και η ταύτισή μας με την χρυσή αυγή σε μια λογική «δύο άκρων που κάνουν τα ίδια». Γρήγορα όμως η ενόχλησή τους για την συνολική αντιφασιστική μας παρουσία ξεχωρίζει Ιδιαίτερη επίληση γίνεται για την παρουσία μας στις κινητοποιήσεις ενάντια στην φασιστική φιέστα στην Νέα Ιωνία τον Οκτώβρη του 23. Παρατηρείστε ότι, όπως κάνει πάντα η φασιστική προπαγάντα, μια συγκέντρωση ναζιστών ονομάζεται “πολίτες” και βρισκόμαστε εμείς κατηγορούμενοι για “ρατσισμό”… (εικόνα 10)

Αν κάτι ξεχωριστό υπάρχει εδώ δεν είναι μόνο ότι οι τυπικοί ανώνυμοι ρουφιάνοι κουράστηκαν πολύ περισσότερο από το να γράψουν έναν ανώνυμο σημείωμα.

Εχουμε ίσως την πρώτη φορά στα σύγχρονα κατασταλτικά χρονικά που αυτοαποκαλύπτεται ένας ολόκληρος χαφέδικος παρακρατικός μηχανισμός μέσα στην ελληνική αστυνομία που αυτονομημένα κάνει την δική του κατασταλτική πολιτική παράλληλα και πιθανόν σε συντονισμό με την επίσημη. Τίποτα δεν εμπόδιζε τους συντάκτες της αναφοράς να εμπλακούν στην επίσημη προανάκριση της αστυνομίας και να δώσουν εκεί όποιες πληροφορίες θεωρούν σημαντικές. Αντ’ αυτού επέλεξαν να πάνε στον Αρειο Πάγο, και εκεί, προσποιούμενοι τους ανώνυμους πολίτες να προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις υπάρχουσες κατηγορίες. Προσπαθούν να μας ζωγραφίσουν σαν τρομοκράτες, μιλάνε για παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων από μέρους μας (αυτοι που λειτουργησεαν το predator και παρακολουθούσαν πολιτικούς αντιπάλους), μιλάνε για μαύρο χρήμα, πράγματα που ΔΕΝ υπάρχουν για την ώρα στην επίσημη δικογραφία.

Κατά μία έννοια υποβόσκει μια κριτική στην επίσημη προανάκριση ότι δεν είναι επαρκώς «σκληρή» κι ότι θα έπρεπε να μας πάνε με τους όρους που πήγαν νομικά τις ένοπλες επαναστατικές οργανώσεις. (εικόνα 11)

Αξίζει όμως να παρατηρήσουμε το εξής: σε αυτή την αναφορά υπάρχουν «στοιχεία» που δεν υπάρχουν στην κανονική δικογραφία, ενώ οι συντάκτες του φαίνεται να αγνοούν «στοιχεία» που υπάρχουν στην δικογραφία

Ξαναλέμε: κύκλοι στην καρδιά της αστυνομίας, κυκλοι με σαφείς σχέσεις με τον φασιστικό συρφετό, έχουν αυτονομηθεί και παίζουν το δικό τους παιχνίδι. Αν αυτό δεν χτυπάει συναγερμό σε κάθε προοδευτικό άτομο τότε τι θα το κάνει;

Άποψη έχουμε αλλά δεν πρόκειται να μπούμε δημόσια σε υποθέσεις για το από ποιους αποτελείται, πως λειτουργεί και τι ευρύτερο σκοπεύει ένας τέτοιος παρακρατικός μηχανισμός. Δεν νομίζουμε ότι φτιάχτηκε για εμάς και είναι πολύ εύλογο να θεωρήσουμε ότι αποτελεί την πηγή πολλών από τις «ανώνυμες πληροφορίες» τα προηγούμενα χρόνια, που έστειλαν τόσο κόσμο σε δικαστική ομηρεία.

Όπως και να έχει, θα επαναλάβουμε και στους παρακρατικους, ό,τι είπαμε και στους κρατικούς, ό,τι είπαμε στα αφεντικά και των δύο:

Ξέρουμε τις συνέπειες του απελευθερωτικού αγώνα. Είμαστε πρόθυμοι να σηκώσουμε κάθε γάντι, να δώσουμε κάθε μάχη, να αντιμετωπίσουμε κάθε εχθρό. Αγωνιζόμαστε για πλήρη ελευθερία, πλήρη δικαιοσύνη και πλήρη ισότητα και δεν υπάρχει καμία περίπτωση, καμία κρατική δίωξη  και καμία παρακρατική πρόκληση να μας βγάλει από το μονοπάτι που βαδίζουμε.

Ξερουμε πως ο πολυπλόκαμος εχθρός μας στην πραγματικότητα αποτελεί έναν ενιαίο οργανισμό. Το κράτος και το κεφάλαιο

Αργά ή γρήγορα ο λαός, η κοινωνική βάση, οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες θα ξεφορτωθούν αυτές τις σφηκοφωλιές. Αν δεν το κάνουν είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε σε μια νέα εκδοχή ενός μισάνθρωπου φαιού παρελθόντος που λανθασμένα υπολογίσαμε για χρόνια ότι δεν μπορεί να επανέλθει.

Θα το κάνουν όμως, και ο Ρουβίκωνας, σάρκα από τη σάρκα της βάσης θα ειναι στην πρώτη γραμμή.

Ούτε βήμα πίσω, ο φόβος είναι επιλογή.

 

Υ.Γ. Κάντε κι άλλη αναφορά βάζοντας και αυτό το κείμενο μας μέσα της, θέλουμε πολύ να πάμε σε μια δίκη με όλη τα χαρτιά ανοιχτά.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ