Από τη συμμετοχή του Ρουβίκωνα στην παράσταση διαμαρτυρίας στο Κρυστάλλειο Δημοτικό

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου, 2024

Από τη συμμετοχή του Ρουβίκωνα στην παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Κρυστάλλειου Δημοτικού Σχολείου και της Ένωσης Γονέων Δήμου Πεντέλης, για τις καμμένες κτηριακές εγκαταστάσεις του σχολείου μετά τις τελευταίες πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΡΙΧΝΕΙ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΥΡΑ

Η επικινδυνότητα του επιτελικού κράτους, που για πολλοστή φορά απέδειξε όχι μόνο την ανικανότητα αλλά και την εγκληματική αδιαφορία του, αυτή τη φορά έκαψε και σχολεία μέσα στον αστικό ιστό.

Οχι, δεν ευθύνεται η κλιματική αλλαγή για όλες τις πυρκαγιές ούτε οι «πανίσχυροι, απρόβλεπτοι» παράγοντες της φύσης, η μορφολογία του εδάφους και η κακή συγκυρία.

Εμπρηστής είναι η κυβέρνηση και οι πολιτικές της, και θύματα της είμαστε όλοι εμείς.

Με την καταστροφή του τελευταίου σημαντικού χώρου πρασίνου πέριξ της Αττικής και με τους συνανθρώπους μας να καίγονται ζωντανοί, να χάνουν τα σπίτια τους και το βιός τους, με τα χιλιάδες ζώα και δέντρα να καταστρέφονται, και όλους εμάς να παρακολουθούμε, για άλλη μια φορά, απροστάτευτοι τις ζωές μας να διαβρώνονται, βλέπουμε την κυβέρνηση να επενδύει ακόμα περισσότερα στον έλεγχο της εξουσίας και στην καταστολή παρά στην ενίσχυση ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και πυρόσβεσης.

Παρόμοια πολιτική ακολουθείται και στην εκπαίδευση, με τις επερχόμενες αλλαγές της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας που συγχωνεύει εκατοντάδες τμήματα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Περίπου 1000 τμήματα σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται και τα παιδιά στοιβάζονται σε τάξεις των 27-28 μαθητών.

Παρά τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών, των οποίων το έργο δυσχεραίνεται εώς παρακωλύεται (πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός να εντοπίσει ή να ανταποκριθεί επαρκώς στις εκπαιδευτικές ανάγκες 28 διαφορετικών μαθητών;), η κυβέρνηση συνεχίζει την σαρωτική και ισοπεδωτική πολιτική της στην εκπαίδευση.

Στην περίπτωση της Πεντέλης μάλιστα, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή εργαλειοποιούν τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην περιοχή, προκειμένου να δρομολογήσουν ταχύτατα τις προβλέψεις σχετικά με την περικοπή σχολικών τμημάτων, αλλά και την κατάργηση ολόκληρων κτηριακών εγκαταστάσεων. Στην Πεντέλη, λοιπόν, βρεφονηπιακός σταθμός καταργείται, ενώ στην περίπτωση του Κρυστάλλειου Δημοτικού Σχολείου καταργείται μία καμμένη αίθουσα. Όλα αυτά, παρά τις δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για αποκατάσταση των καταστροφών, με τη δήμαρχο Κοσμοπούλου να ευθυγραμμίζεται πλήρως με την κεντρική “εκπαιδευτική πολιτική” της κυβέρνησης.

Προσλήψεις καθηγητών δεν γίνονται, τα κτίρια (υπό)λειτουργούν χωρίς συντήρηση, οι εκπαιδευτικές υποδομές δεν αναβαθμίζονται, ο οικογενειακός προϋπολογισμός εκτινάσσεται με τα πανάκριβα φροντιστήρια και φυσικά ούτε λόγος για τα παιδιά με διαγνώσεις από τα ΚΕΔΑΣΥ.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση απειλεί με αποβολές όποιον «διαταράσσει την σχολική λειτουργία», εκφοβίζοντας και επιδεικνύοντας την αυταρχική και κατασταλτική τακτική της, προωθώντας παράλληλα τον ατομισμό και τον ανταγωνισμό (ο καθένας για τον εαυτό του).

Επιβεβαιώνουμε για άλλη μια φορά ότι η βοήθεια θα έρθει από την ανταπόκριση ανθρώπων και συλλογικοτήτων και η ελπίδα μας θωρακίζεται μέσα από τον διπλανό μας.

Στον αγώνα για καλύτερες συνθήκες ζωής και εκπαίδευσης, η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας και η οργάνωση το μέσο.

Το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ