Το νέο Κοινωνικό Κέντρο του

Το νέο Κοινωνικό Κέντρο του Ρουβικωνα στα Δυτικά – «Μπλοκ 15»

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Το νέο Κοινωνικό Κέντρο του Ρουβικωνα στα Δυτικά, στο Χαϊδάρι

Κοινωνικό κέντρο «Μπλοκ 15»

Ο Ρουβίκωνας ανακοινώνει την δημιουργία και έναρξη λειτουργίας μιας νέας εστίας αγώνα και αλληλεγγύης. Το Κοινωνικό Κέντρο «Μπλοκ 15» στην οδό Κουμουνδούρου 5 & Νικομήδειας στο Χαϊδάρι ανοίγει τις πόρτες του. Με την επιλογή του ονόματος «Μπλοκ 15» θελουμε να αποτίνουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες αγωνιστές και αγωνίστριες που φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν και οδηγήθηκαν για εκτελέση από το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης την περίοδο της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα, αυτό του Χαϊδαρίου, κομμάτι του οποίου υπήρξε και το περιβόητο Μπλοκ 15.

Το συγκεκριμένο στρατόπεδο αποτέλεσε θάλαμο ομηρίας αγωνιστών και αγωνιστριών, μεταξύ αυτών και χιλιάδων Εβραίων. Πιο συγκεκριμένα, το Μπλοκ 15 αποτελούσε χώρο αυστηρής απομόνωσης, καθώς και τον προθάλαμο αποστολής φυλακισμένων είτε στο εκτελεστικό απόσπασμα είτε σε άλλα στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Το “κτήριο των μελλοθάνατων”, όπως συνήθιζαν να το λένε, κατέστησε το Χαϊδάρι ως το κεντρικό πεδίο εφαρμογής της ναζιστικής θανατοπολιτικής. Η διατήρηση και διάσωση της ιστορικής μνήμης είναι ύψιστο καθήκον των αγωνιζόμενων, καθώς οι αγώνες του παρελθόντος είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με εκείνους του σήμερα. Έτσι, θεωρούμε πως με την απόδοση του ονόματος «Μπλοκ 15» για το νέο μας κοινωνικό κέντρο, βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στη διατήρηση του ιστορικού βάθους της αγωνιστικής παράδοσης της κοινωνικής βάσης.

Το «Μπλοκ 15» θα λειτουργήσει ως εστία αγώνα που θα βάλει στο επίκεντρο ζητήματα που απασχολούν όλη τη βάση, αποτελώντας παράλληλα την έδρα του Δυτικού τομέα του Ρουβίκωνα, με απώτερο σκοπό να γίνει κομμάτι των αγώνων της τοπικής κοινωνικής βάσης για ζωή με αξιοπρέπεια.

Θεωρούμε πως η ακρίβεια, τα υψηλά ενοίκια, οι εξώσεις, οι διακοπές ρεύματος κλπ είναι ζητήματα που οφείλουν να γίνουν αιχμές του αγώνα μας. Το «Μπλοκ 15» επίσης θα λειτουργήσει ως κόμβος αλληλεγγύης, στην κατεύθυνση της άμεσης και έμπρακτης ανταπόκρισης στις εκάστοτε λαϊκές ανάγκες. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν στον χώρο συλλογές ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, όπως και συλλογή σχολικών ειδών για οικογένειες μαθητών που αδυνατούν να καλύψουν τα σχολικά έξοδα της χρονιάς. Επίσης, το «Μπλοκ 15» θέλουμε να ενταχθεί στο ευρύτερο δίκτυο δασοπυρόσβεσης που με σταθερά βήματα οργανώνει ο Ρουβίκωνας τα τελευταία χρόνια, με την εμφάνιση της ομάδας των εθελοντών δασοπυροσβεστών στην περιοχή, μιας και το Χαϊδάρι περιτριγυρίζεται από διάφορες δασικές εκτάσεις.

Πέραν αυτών, θεωρούμε ότι το «Μπλοκ 15» θα δώσει ένα αντιφασιστικό σινιάλο στη περιοχή των δυτικών και με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα παρθούν, θα δείξει ότι οι φασίστες δεν χωράνε στις γειτονιές μας.

Για εμάς η επέκταση των πεδίων τοπικής αναφοράς είναι στρατηγική επιλογή και αυτός ο νέος χώρος υπηρετεί ακριβώς αυτό το σχέδιο και έρχεται ως συνέχεια των δυο άλλων κοινωνικών κέντρων που διαθέτει ο Ρουβίκωνας, του Κ*ΒΟΞ στα Εξάρχεια και του Κοινωνικού Κέντρου «Σκοπευτήριο» στην Καισαριανή.

Κρίνουμε ότι μια τέτοιου τύπου εδαφικοποίηση αποτελεί επιτακτική ανάγκη, γι’ αυτό και κάνουμε διαρκώς βήματα μπροστά προς αυτήν την κατεύθυνση.

Απέναντι στις προκλήσεις των καιρών, κόντρα στις επιθέσεις της καταστολής, συνεχίζουμε με σχέδιο και τόλμη να βουτάμε στα βαθιά νερά της ταξικής μας οικογένειας, της κοινωνικής βάσης, κρατώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ιστορικά είναι μέρος της ελευθεριακής στρατηγικής η αποκέντρωση, η άμεση και σταθερή προσέγγιση της βάσης εκεί που δουλεύει ή εκεί που ζει. Όσο οι δυνάμεις μας πολλαπλασιάζονται, το καθεστώς θα μας βρίσκει μπροστά του σε όλο και περισσότερα σημεία.

Ρουβίκωνας

Κοινωνικό Κέντρο «Μπλοκ 15»

(Κουμουνδούρου 5 & Νικομήδειας, Χαϊδάρι)

*** Για επαφή και οργάνωση με τον Δυτικό Τομέα του Ρουβίκωνα κάθε Τετάρτη 20:00 – 22:00 στο «Μπλοκ 15» ή στις διάφορες εκδηλώσεις που θα ανακοινώνονται.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ