Παρέμβαση στη μητρική εταιρία των Public

Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, 2019

Την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου παρακολουθήσαμε για ακόμα μια χρονιά να τηρείται σε πολλά ελληνικά καταστήματα το αμερικάνικο έθιμο της “Black Friday” (η επομένη της “Ημέρας των Ευχαριστιών”, κατά την οποία γίνονται μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές στις περισσότερες εμπορικές επιχειρήσεις). Οι ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις ζηλεύοντας μάλιστα την αγαπημένη περίοδο των Αμερικάνων για “shopping” και την άνεση τους να το κάνουν καθώς εκμεταλλεύονται και την προηγούμενη μέρα που είναι αργία, εφαρμόζουν το έθιμο αυτό τρεις μέρες νωρίτερα. Έτσι από την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου γίναμε μάρτυρες στις γνωστές σκηνές απείρου κάλλους με ουρές ανθρώπων σε καταναλωτική φρενίτιδα να σπρώχνονται, να μαλώνουν στα ταμεία και να γεμίζουν ασφυκτικά τα καταστήματα για να προλάβουν να προμηθευτούν ένα σκασμό προϊόντων μην τυχόν και χάσουν την έκπτωση (στην πλειοψηφία ανύπαρκτη, μιας και τα περισσότερα καταστήματα ανεβάζουν τις τιμές μερικούς μήνες πριν την Black Friday και απλώς τη μέρα εκείνη τις επαναφέρουν).

Αυτό μονάχα λύπηση (αν όχι γέλιο) θα μπορούσε να μας προσφέρει αν δεν είχε ως αποτέλεσμα την ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση των εργαζομένων με εξαντλητικά ωράρια, μείωση ή και απαγόρευση διαλειμμάτων και υπεραυξημένο φόρτο εργασίας. Ειδικά στην αλυσίδα πολυκαταστημάτων Public, η φετινή Black Friday ήταν πιο μαύρη από ποτέ καθώς ξεκίνησαν απολύσεις, κυρίως χαμηλόμισθων μισθωτών, στα πλαίσια της ενοποίησης με τα Media Markt και την κατάργηση συγκεκριμένων θέσεων. Οι απολύσεις αφορούν τόσο τους εργαζόμενους στα Public όσο και στο Media Markt, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα αυξηθούν κι άλλο στο επόμενο διάστημα, μετά την αγορά των Media Markt από τον όμιλο Olympia group στον οποίο ανήκει η εταιρεία Retail World A.E – Kαταστήματα Public.

Στις απαιτήσεις των εργαζομένων για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, καλύτερη αμοιβή, παροχή επιδομάτων και σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας η εργοδοσία της Retail World A.E απαντά με απολύσεις, ελαστικά ωράρια και με το επιχείρημα ‘’Δεν υπάρχουν λεφτά’’! Ωστόσο τα επίσημα στοιχεία μας δείχνουν ότι τα κέρδη της εταιρείας το 2018 ήταν 9,1 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή σχεδόν τριπλάσια από τα αντίστοιχα του 2017 που ήταν 3,4 εκατομμύρια. Ειδικά μετά τη συνένωση με τα Media Markt η εταιρεία θα γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής στον τομέα της τεχνολογίας, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού και των οικιακών συσκευών. Όμως η τεράστια αυτή ανάπτυξη της Retail World A.E και η αύξηση ρεκόρ των κερδών της συμβαδίζουν με χαμηλούς μισθούς, εποχιακούς εργαζόμενους και απλήρωτες υπερωρίες.

Για εμάς τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες θα νοιαστούν για τους εργάτες αλλά γνωρίζουμε ότι θα τους ξεζουμίσουν όσο περισσότερο μπορούν. Η ταξική μας θέση και συνείδηση μας τοποθετεί στο πλευρό των εργαζομένων και απέναντι σε κάθε αφεντικό, ειδικά όταν παραβιάζει ακόμα και στοιχειώδη, και από χρόνια κατοχυρωμένα, εργατικά δικαιώματα. Θα μας βρουν απέναντι τους. Δεν θα αφήσουμε τους εργαζόμενους μόνους τους απέναντι στην καταπίεση των αφεντικών. Συγχαίρουμε το σωματείο εργαζομένων της Retail World A.E για τον αγώνα του και εκφράζουμε τη συμπαράσταση μας στις κινητοποιήσεις του.

Οργάνωση και αγώνας στους χώρους εργασίας.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ