Παρέμβαση στο σπίτι του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ

Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, 2020

Ο Όμιλος ΟΤΕ κατέχοντας την πρώτη θέση εταιριών τεχνολογίας, δε θα μπορούσε παρά να κατέχει μια περίοπτη θέση ανάμεσα στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα. Ο παρόν όμιλος είναι υπεύθυνος για το ξεζούμισμα και την υπερ-εκμετάλλευση του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού, τα εργατικά «ατυχήματα» εν ώρα δουλειάς, την απόπειρα αλλαγής των Σ.Σ.Ε από τριετής σε μονοετής, τις πολλές και εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που δεν δέχτηκαν να υπογράψουν την «εθελούσια» έξοδό τους έπειτα από εντολή της διοίκησης, την εργοδοτική αυθαιρεσία και την μείωση των μισθών πολλών εργαζομένων, κι όλα αυτά στο βωμό της εύκολης και γρήγορης καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Ενδεικτικά αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ του 2012-2018 η παραγωγικότητα των εργαζομένων του ΟΤΕ αυξήθηκε κατά 55%, την ίδια στιγμή που το μισθολογικό κόστος μειώθηκε κατά το ίδιο ποσοστό και με τους μεγαλομετόχους της εταιρίας να κάνουν δημόσιες δηλώσεις ότι τα κέρδη τους έχουν υπερτριπλασιαστεί (τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 88%). Είναι πασιφανές λοιπόν ότι η αύξηση της κερδοφορίας των αφεντικών και τα ζητούμενα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα είναι συνυφασμένα με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, το χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα, ελευθερίες και κεκτημένα, την υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, την έλλειψη προστατευτικών μέτρων και την μη τήρηση βασικών κανόνων ασφαλείας εκ μέρους της εργοδοσίας, την ποινικοποίηση των εργατικών αγώνων και τον εκφοβισμό των συνδικαλιστών/ριων.

Από τον ΟΤΕ δε λείπουν βέβαια, και τα πολύ συχνά εργατικά ατυχήματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΤΕ τα δηλωμένα εργατικά ατυχήματα για το 2018 ήταν 113! Αριθμός αρκετά μεγάλος, ο οποίος αποκρύπτεται πάντα από τα μέσα ενημέρωσης.Ένα ακόμη σοβαρό εργατικό ατύχημα συνέβη στο Κολωνάκι στις 5 Δεκέμβρη, όπου ο εργαζόμενος ήταν μόνος του και πεσμένος στο έδαφος για αρκετή ώρα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η ζωή του. Αυτό δεν θα είχε συμβεί αν ο ΟΤΕ δεν είχε σταματήσει να βγάζει στον δρόμο διπλά συνεργεία.ΟΙ διευθυντές όχι μόνο δεν εφαρμόζουν την εργατική νομοθεσία , αλλά και αδιαφορούν για τις ποινές που ρίχνει η επιθεώρηση εργασίας για τα μονομελή συνεργεία (που είναι ένας από τους κύριους λόγους των εργατικών ατυχημάτων), και όλα αυτά για να αυξήσουν τα κέρδη της DeutscheTelekom αλλά και για να τσιμπήσουν οι ίδιοι ένα πολύ καλό πρίμ. Πολλές φορές οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σκύβουν το κεφάλι αποφεύγοντας να ορθώσουν το ανάστημα τους και να καταθέσουν την εργατική μαρτυρία τους για τους επικίνδυνους και εξαντλητικούς όρους δουλειάς μπροστά στο ενδεχόμενο της εκδικητικής απόλυσης. Η εργοδοσία εκβιάζει τους εργαζόμενους ότι μπορούν να βρεθούν πολύ εύκολα διαθέσιμα φθηνά εργατικά χέρια (σύγχρονα σκλαβοπάζαρα), και εννοούν τις εργολαβικές εταιρείες όπως είναι η INTRAKAT, INTRACOM, ΑΚΤΩΡ. Αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η τραγική υποβάθμιση στα ζητήματα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζόμενων καθημερινά στους χώρους εργασίας.

Η διοίκηση του ΟΤΕ και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Για τους λόγους αυτούς αποφασίσαμε να επισκεφθούμε την οικία του Κυρίου Μιχάλη Τσαμάζ , ενός ανθρώπου του οποίου ο μισθός από 1,48 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, που ήταν το 2018 ανέβηκε στα 1,62 εκατομμύρια ευρώ.

Στηρίζουμε την απεργία διαρκείας των εργαζομένων του ΟΤΕ, μια απεργία που υπό τον φόβο απώλειας διαφημίσεων τα ΜΜΕ θάβουν!Η πετυχημένη αυτή απεργία διανύει την τρίτη της εβδομάδα και διεκδικεί υπογραφή συλλογικής σύμβασης για όλους/ες, αύξηση μισθών και την άμεση ανάκληση των 5 απολυμένων εργαζομένων!

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

Υ.Γ.

Ο Ρουβίκωνας ξεκινά μια σειρά συζητήσεων-εκδηλώσεων στις γειτονιές της Αθήνας. Σκοπός μας είναι να γίνουν συζητήσεις-εκδηλώσεις σε όλες τις περιοχές της Αθήνας. Η αρχή θα γίνει σε Κορυδαλλό στις 24/1 και Χαλάνδρι στις 31/1. Θέλουμε να έρθουμε σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο πολιτικοποιημένο και μη. Επίσης επιδιώκουμε να οργανωθούν μαζί μας ακόμα περισσότεροι άνθρωποι της τάξης μας. Παράλληλα θα ξεκινήσει μια προσπάθεια ανοίγματος καινούριων χώρων-στεκιών της ομάδας. Ο πρώτος από αυτούς τους χώρους θα ανακοινωθεί μέχρι το τέλος του χειμώνα.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ