Παρέμβαση στο κατάστημα Σκλαβενίτη Πολυγώνου

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2020

Η επικινδυνότητα και η ακαταλληλότητα στους χώρους φορτοεκφόρτωσης είναι ένα γεγονός που κάνει στατιστικά απίθανο να μη προκύψει κάποιο εργατικό ατύχημα. Αυτές οι πιθανότητες αυξάνονται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου έχουν γίνει μετατροπές των καταστημάτων, χωρίς να γίνει η παραμικρή πρόβλεψη για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας εργασίας.

Επιλέξαμε να παρέμβουμε στο κατάστημα του Σκλαβενίτη στο Πολύγωνο, με αφορμή το δεύτερο εργατικό ατύχημα μέσα σε 1,5 χρόνο που επιβεβαιώνει την ανυπαρξία χώρου παραλαβών και μέτρων ασφαλείας του εν λόγω καταστήματος, καθώς και την εντατικοποίηση της δουλείας. Ο άτυχος εργαζόμενος χρειάστηκε βαρύ χειρουργείο μετά τη πτώση μεγάλης πλατφόρμας στο πόδι του. Ο τεχνικός ασφαλείας είχε το θράσος, μετά απο παρέμβαση εργαζομένων, να πεί “ότι ο εργαζόμενος δεν έπρεπε να ήταν εκεί”, ορίζοντάς το στη “κακια στιγμή”. Παντα θα είμαστε σε λάθος μέρος όταν προηγείται ατύχημα και προφανώς θα είναι η κακιά στιγμή. Αν δεν υπάρχει ατύχημα απο την άλλη, θα είμαστε στο σωστό μέρος με καλές στιγμές, δουλεύοντας με το ρίσκο της τελευταίας μας στιγμής. Ο υπεύθυνος φυσικά του καταστήματος διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους ότι “ο χώρος είναι μια χαρά και ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει”. Ποδοπατώντας λοιπόν και εμείς τέτοιες λογικές, του απαντάμε οτι στο πεζοδρόμιο που φορτοεκφορτώνει θα μπορούσε να είχε νεκρό, αντί για σχεδόν ανάπηρο και οτι τέτοιοι χώροι δεν κάνουν ούτε για να βάλεις τα ψώνια σου στο αυτοκίνητο.

Τα ατυχήματα έχουν ευθύνες και δεν πρέπει να συγχωρούνται. Οι εργαζόμενοι δεν είναι ξεσκονόπανα να τους εξαντλείς, να τους ξεζουμίζεις και να τους ξαναπετάς στη δουλειά. Ούτε είναι υποχρεωμένοι να τζογάρουν τη ζωή τους για κάθε ανεύθυνο υπεύθυνο που δε φροντίζει ούτε τις βασικές προδιαγραφές. Καθήκον μας λοιπόν είναι να πάρουμε τις ζωές στα χέρια μας. Να γίνουμε η συντέλεια των άθλιων συνθηκών της εκμετάλλευσης και ο όλεθρος όσων μας καταδυναστεύουν . Σπάζοντας την ανάθεση με τη ενεργή διάθεση να διεκδικουμε ό,τι μας αξίζει και να δώσουμε το μήνυμα..

Όσο οι εργάτες θα κινδυνεύουν απο τις αυθαιρεσίες σας, θα μας βρίσκετε μπροστά σας.

Ασφάλεια θα υπάρχει όταν τη νιώσουμε εμείς.

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ