Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο ιατρείο του καρδιολόγου Γεώργιου Λειβαδίτη

Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου, 2020

Πριν από περίπου ένα μήνα δημοσιεύτηκε μια καταγγελία γυναίκας που κατά τη διάρκεια ραντεβού της με τον καρδιολόγο Γεώργιο Λειβαδίτη, υπέστη σεξουαλική παρενόχληση υπο την μορφή «εξέτασης», τόσο κατά την τυπική καρδιολογική εξέταση όσο και όταν αυτός αποφάσισε να προβεί σε επιμέρους εξετάσεις άσχετες με το αντικείμενο της επίσκεψης.

Αναδημοσιεύουμε αυτούσια την καταγγελία: Επισκέφτηκα το ιατρείο του καρδιολόγου Γεώργιου Λειβαδίτη στην οδό Δημητρίου Σούτσου 38 τον μήνα Ιανουάριο. Ο λόγος της επίσκεψης μου ήταν ένα τυπικό χαρτί γυμναστηρίου που περιελάμβανε ένα καρδιογράφημα. Ο γιατρός υπέγραψε το χαρτί πρωτού με εξετάσει, λέγοντας μου χαρακτηριστικά “Θεωρώ πως θα είσαι υγιής”. Αφού μου έκανε το καρδιογράφημα αλλά και ένα τρίπλεξ καρδίας κατά το οποίο έκανε σχόλια για το σώμα μου του τύπου “είσαι αδυνατούλα και γυμνασμένη για αυτό φαίνεται τόσο καλά η καρδιά σου”. Τελειώνοντας αυτή την εξέταση πήρε την πρωτοβουλία να σκουπίσει ο ίδιος το τζελ και στη συνέχεια ενώ μου τόνισε πως δεν είδε κανένα πρόβλημα στις εξετάσεις μου, επέλεξε να συνεχίσει να ”εξετάζει” στην περιοχή της κοιλιάς και στη συνέχεια μου κατέβασε το παντελόνι και το εσώρουχο με πρόσχημα να κοιτάξει τα αγγεία μου (χωρίς κανένα απολύτως λόγο) λέγοντας μου συνέχεια πως είμαι το τελευταίο του ραντεβού και έχουμε χρόνο. Μου ζήτησε 2 φορές να κατεβάσω τελείως το εσώρουχο μου ,βάζοντας τζελ γύρω από την περιοχή των γεννητικών οργάνων όπου και πάλι πήρε την πρωτοβουλία να σκουπίσει μόνος του ενώ όταν εγώ πήρα το χαρτί για να το κάνω μόνη μου, μου επισήμανε στη συνέχεια πως δεν είχα σκουπιστεί καλά. Συνέχισε ψηλαφίζοντας στην περιοχή του μπικίνι επίμονα για αρκετή ώρα και έπειτα μου έκανε και “ψηλάφιση” στο στήθος. Όλα αυτά σίγουρα δεν είναι στην αρμοδιότητα του καρδιολόγου.Καθ’ όλη τη διάρκεια μου έλεγε να είμαι χαλαρή, να μην ντρέπομαι και έκλεισε τελείως την κουρτίνα του παραθύρου που βρισκόταν δίπλα μου.Όλο αυτό τελείωσε όταν ζήτησε να σηκωθώ όρθια όπως ήμουν (χωρίς ρούχα) όπου εγώ επιτόπου ντύθηκα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σταμάτησε όλη αυτή την πολύωρη “εξέταση” και επέστρεψε στο γραφείο του.

Ας πάρουμε τα πράγματα από λίγο παλιότερα το 2017, όταν ο επίσημος εκφραστής της ιατρικής κοινότητας σήμερα, ο ιατρικός σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζήτησε πραξικοπηματικά να πάψει η προβολή ενός ενημερωτικού σποτ σχετικά με τις παρενοχλήσεις από άνδρες γιατρούς. Για το σποτ αυτό, στάθηκε αφορμή η παρενόχληση που είχε δεχτεί γυναίκα από οφθαλμίατρο το 2010.
Δεν είναι στην πολιτική μας κουλτούρα ως αναρχικές-οί να τσουβαλιάζουμε έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο και τους επιστήμονες συλλήβδην, η λογική της συλλογικής ευθύνης είναι μακριά από τη δική μας ανάλυση.
Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση, αναγνωρίζουμε την ύπαρξη ανθρώπων που τιμούν το επάγγελμά τους, αντιστέκονται ενεργά και διεκδικούν μέσα από συλλογικούς αγώνες, και αυτό το τονίζουμε και σε άλλα κείμενά μας που καταπιάνονται με αυτό το ζήτημα. Οι δράσεις μας επίσης έχουν συγκεκριμένη στόχευση και κάνουν ακριβώς αυτό που τα κείμενα δεν έχουν την ισχύ να κάνουν: Φουντώνουν επικοινωνιακά τα ζητήματα που συστηματικά αποσιωπούνται απο την κατασκευασμένη επικαιρότητα των καθεστωτικών ΜΜΕ ή απαξιώνονται στον δημόσιο διάλογο με αυταρχικά διαβήματα όπως αυτό του ιατρικού συλλόγου Αθηνών.

Η ῾τιμή᾽ και η ᾽υπόληψη᾽ ενός γιατρού θίγονται απο τα φακελάκια, τις μαϊμού γνωματεύσεις, τις μίζες απο τις φαρμακευτικές, θίγονται απο τις διακρίσεις ασθενών με βάση τη φυλή, το φύλο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τον σεξουαλικό προσανατολισμό, θίγονται απο τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις/επιθέσεις σε ασθενείς, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που αντλούν οι ίδιοι οι γιατροί απο τη φύση του επαγγέλματός τους.
Οι γιατροί που τιμούν το λειτούργημά τους εκτός απο το ότι δεν παρενοχλούν τις ασθενείς τους, αναγνωρίζουν το πρόβλημα ως υπαρκτό και συχνό και αν μη τι άλλο δε ρίχνουν ῾μαύρο῾ σε σποτάκια που κάνουν ορατή την παρενόχληση μέσα στα ιατρεία. Τα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης από γιατρούς σε γυναίκες ασθενείς, δεν είναι ούτε ακραία ούτε μεμονωμένα όπως αναφέρει κατα λέξη στην εξώδικη διαμαρτυρία του ο ΙΣΑ. Το γεγονός οτι ο ιατρικός σύλλογος χρησιμοποιεί το θεσμικό του κύρος και κατεβάζει σποτ ενημέρωσης για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κρίνοντάς το αυθαίρετα ως συκοφαντικό και επικίνδυνο αποτελεί συνειδητή αποσιώπηση και στυγνή συγκάλυψη με επίσημη σφραγίδα.
Το ότι δεν καταγγέλονται οι περισσότερες παρενοχλήσεις και οι βιασμοί δεν σημαίνει ότι δεν συμβαίνουν. Τα περιστατικά είναι πολλά, σίγουρα πολλά περισσότερα από αυτά που φτάνουν τελικά στη δημοσιότητα και αν δεν αγωνιζόμαστε για ν’αλλάξουμε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, οφείλουμε τουλάχιστον να βγάλουμε το σκασμό και να μη στεκόμαστε εμπόδιο στην ανάδειξη τέτοιων γεγονότων. Επίσης, το οτι κάποιος έχει πτυχίο ιατρικής σχολής δεν σημαίνει απαραίτητα οτι έχει παιδεία ή επαγγελματική ευσυνειδησία. Η παροχή της ιατρικής υπηρεσίας είναι λειτούργημα που θα έπρεπε να ασκείται με σεβασμό στη ζωή και την αξιοπρέπεια του ασθενούς. Ενας γιατρός που βασίζεται στην άγνοια της ασθενούς επί της διαδικασίας, ενίοτε και στον φόβο που μπορεί νιώθει για την υγεία και τη ζωή της, προκειμένου να την εκμεταλλευτεί σεξουαλικά ή οικονομικά, είναι στεγνά και με απλά λόγια ένα σκουπίδι που με κάποιο τρόπο πρέπει να λογοδοτήσει στα θύματά του και να απονομιμοποιηθεί στην κοινωνική συνείδηση, χωρίς «ναι μεν, αλλά».

Από τους μπάτσους μέχρι τους δικαστές και κάθε ενδιάμεσο θεσμικό φορέα όπως είναι ο ΙΣΑ, το δόγμα της υποτίμησης της σεξιστικής διάκρισης είναι πανίσχυρο και αποδεκτό δυστυχώς σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, αυτή είναι η σημερινή κοινωνική πραγματικότητα.
Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία για τον καρδιολόγο Λειβαδίτη στάθηκε η αφορμή για εμάς, ως κομμάτι των γυναικών που παραβιάζεται και υποτιμάται καθημερινά από την πατριαρχία, ως κομμάτι της βάσης μέσα στην ελληνική κοινωνία, να έρθουμε για μία φιλική επίσκεψη στον ευηπόληπτο Έλληνα αστό ιατρό που άπλωσε τα ξερά του παραβιαστικά πάνω στο σώμα μιας γυναίκας. Θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση της, η κάθε θηλυκότητα που διαβάζει αυτό το κείμενο θα μπορούσε να βιώσει κάτι τέτοιο, κάτι παρόμοιο ή και ίδιο, είτε μέσα σε ιατρείο, είτε σε άλλο επαγγελματικό χώρο, στο δρόμο, στα μέσα μεταφοράς, ενδεχομένως και στην πιο απλοική κοινωνική της συναναστροφή.
Η επίσκεψη μας σήμερα εδώ, είναι μια υπενθύμιση ότι η κοινωνία αντιδρά και επιστρέφει ένα μικρό ποσοστό της βίας που δέχεται. Η βία ψυχολογική ή σωματική που δέχεται μια θηλυκότητα εξαιτίας του φύλου της και μόνο είναι ολοκληρωτική, παρόλο που πολλές φορές εκείνη την στιγμή αντιδρά άνευρα, σαστίζει και δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει άμεσα αυτό που της συνέβη: Κι όμως συνέβη, συμβαίνει και θα συμβαίνει, αν δεν αντιδρούμε, αν δεν καταγγέλουμε, αν δεν δημοσιοποιούμε τα βιώματά μας.

Ο εκλεπτυσμένος σεξισμός του ιατρικού κατεστημένου είναι ακόμα ένα απόστημα που καλούμαστε να σπάσουμε, με συμμάχους μας κάθε γιατρό και κάθε άνθρωπο που οραματίζεται μια κοινωνία χωρίς έμφυλες, φυλετικές και ταξικές ανισότητες.

Αν δεν μας σέβεστε, θα μας φοβάστε.

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα

 

[arve url=”https://athens.indymedia.org/media/upload/2020/02/15/gl.mp4″ /]

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ