rouvikonas logo

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Για την εκδίωξη των εστιακών φοιτητ(ρι)ών

Παρασκευή, 27 Μαρτίου, 2020

Πριν λίγες μέρες, πάρθηκε από την κυβέρνηση απόφαση για απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την απειλή πρστίμου σε περίπτωση παράβασης. Την υπάρχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την ατμόσφαιρα που αυτή δημιουργεί φυσικά, έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα αφεντικά των επιχειρήσεων προχωρώντας σε μαζικές αδικαιολόγητες απολύσεις, ελαστικοποιώντας τα ωράρια των εργατών, δημιουργώντας ή εντείνοντας συνθήκες εργασιακής γαλέρας, μιας που “δυστυχώς έτσι επιβάλλει η κατάσταση”. Δεν έλειψαν βέβαια και οι κλασικοί εργοδότες που χωρίς δισταγμό εκβιάζουν ήδη εργαζόμενους να καταβάλλουν τμήμα του επιδόματος των 800 ευρώ!

Πακέτο με τη σκληρή καθημερινότητα που καλείται να αντιμετωπίσει τις μέρες αυτές ένας φοιτητής της τάξης μας, στην περίπτωση που μένει σε κάποια φοιτητική εστία έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή κατάσταση.. Να παίρνει πόδι από το σπίτι του μαζί με χιλιάδες ακόμα φοιτητές/φοιτήτριες, παρά την εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, η οποία αποτελείται από εμπειρογνώμονες και ειδικούς λοιμωξιολόγους. Δεν πα να λένε οι γιατροί ότι η μετακίνηση των φοιτητών μπορεί να γίνει επικινδυνη για όλους.. Το υπουργείο παιδείας και η Κεραμεως έχουν πάλι την καλύτερη λύση για όλους μας κι έτσι αρνήθηκαν τη σύσταση της επιτροπής, να παραμείνουν οι φοιτητές στις εστίες, και συνοπτικά αποφάσισαν να πάψουν αυτές να λειτουργούν από 25/3 μέχρι νεοτέρας και οι οικότροφοι να εγκαταλείψουν τη μοναδική στέγη που ενδεχομένως να έχουν ή να αναγκαστούν να γυρίσουν στα πατρικά τους σπίτια με τα περισσότερα εξ αυτών να βρίσκονται σε άλλες πόλεις ή ακόμη και χώρες, την ώρα μάλιστα που είναι κλειστά τα σύνορα και οι πάσης φύσεως μη-αναγκαίες μετακινήσεις έχουν απαγορευτεί!

Εξαναγκάζοντας τους να ταξιδέψουν εν μεσώ πανδημίας, το Υπουργείο και το κράτος δείχνει χαρακτηριστικά πόσο αδιαφορεί για την υγειά των εστιακων φοιτητών καθως και για την πιθανή εξάπλωση του ιού. Λες και οι οικότροφοι δεν έχουν συγγενείς σε ευπαθείς ομάδες ή δεν ανήκουν πολλοί από τους ίδιους σε αυτές. Πολλοί φοιτητές δεν έχουν καν την οικονομική δυνατότητα να γυρίσουν στο πατρικό τους, άλλοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους.

Την ιδιά ώρα που όλος ο κόσμος (σχεδόν, υπάρχουν και οι σύγχρονοι σκλάβοι) βρίσκεται σε καραντίνα και μας λένε να μείνουμε σπίτι, πετάνε απ’ τα σπίτια τους χιλιάδες φοιτητές, αντί να δοθεί βάση στην τακτική απολύμανση των εστιών και στη λήψη των απαραίτητων υγιεινής σε αυτές.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με σιγουριά τα κίνητρα της απόφασης αυτής. Σίγουρα το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το υπουργείο και η κυβέρνηση θα ενδιαφέρονταν να γλυτώσουν τα… υπέρογκα για τις τσέπες τους “έξοδα” στέγασης των φοιτητών. Ακόμα και αυτό να μην ήταν γεγονός, είναι χαρακτηριστικη η αδιαφορία των παραπάνω αρμόδιων οργάνων και φυσικά η επικίνδυνη άγνοια για τις συνθήκες ζωής ενός φοιτητή της τάξης μας!

Να σημειωθεί ότι η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σε ψήφισμά της, εξέφρασε τη στήριξή της στον αγώνα γιατρών και νοσοκομειακων καθώς και στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι πληροφορικάριοι για την απευθείας μετάδοση διαδικτυακά των μαθημάτων, ωστόσο τόλμησε να αναφέρει μονάχα κάποια μισόλογα για το θέμα των εστιακών, τους οποίους χαρακτηριστικά “είναι αποφασισμένη να στηρίξει”.

Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο πως το κράτος εκμεταλλεύεται με τον πιο ξεδιάντροπο τρόπο μια κρίσιμη συγκύρια για να χτυπήσει κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος αλλά και των ευρύτερων ταξικών διεκδικήσεων. Η επέμβαση των μπάτσων της ΔΙΑΣ μετά από παρέμβαση φοιτητών στην πρύτανη του πανεπιστήμιου Πατρών είναι τρανταχτό παράδειγμα. Οι συνέχεις περιπολίες μπάτσων για να κόβουν πρόστιμα σε παραβάτες είναι εικόνα του ταξικού πολέμου του σήμερα. Το κράτος έχοντας εστιάσει περισσότερο στην καταστολή των φτωχότερων στρωμάτων μέσω αστυνομικής επιβολής πάρα στην ενίσχυση της δημοσίας υγείας, λαμβάνει μέτρα με βάση το πού έδωσε περισσότερους πόρους και φυσικά με βάση το από πού θα αντλήσει μεγαλύτερη υπεραξία και θα συνεχίσει την επίθεση και μετά το τέλος της πανδημίας.

Καλούμε τον κόσμο των σχολών να καταδικάσει την εγκληματική αυτή απόφαση. Ακόμη και στους δύσκολους καιρούς που ζούμε να θα πρέπει να βρούμε τρόπους να δείξουμε την αλληλεγγύη στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές μας, που απειλούνται να πεταχτούν απ τα σπίτια τους μια τέτοια στιγμή.

Υ.Γ.: Απο τελευταίες ενημερώσεις για τους αγώνες που τρέχουν στις κατά τόπους εστίες ανά τη χώρα, στο Ρέθυμνο και στα Γιάννενα έχουν δοθεί αποφασιστικοί αγώνες που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την έξωση, στην Πάτρα οι φοιτητές αναγκάζονται να αποχωρήσουν, στη ΦΕΠΑ έχει διακοπεί η σίτιση και στις εστίες της Κομοτηνής οι οικότροφοι κατήγγειλαν διακοπή ρεύματος και νερού από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, το οποίο μάλιστα τους προέτρεψε να πάνε να μείνουν σε κατάλυμα για αστέγους!

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΣΤΙΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΤΟΜΙΚΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΤΑΧΤΕΙ ΑΠ ΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΣΤΙΣ ΕΣΤΙΕΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΣΤΙΑΚΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ