Επίθεση στο δημαρχείο του Αλίμου για τον θάνατο εργάτη

Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου, 2018

[arve url=”//www.liveleak.com/e/CMA74_1544427051″ /]

Στις 16 του Νοέμβρη στις 05:00 το ξημέρωμα ένας ακόμη άνθρωπος, ο Πέτρος Χατζημιχαηλίδης, οδηγός σε απορριμματοφόρο του δήμου Αλίμου, χάνει τη ζωή του στην μάχη για το μεροκάματο. Αδιευκρίνιστες, λένε, οι συνθήκες του “ατυχήματος”. Οι αιτίες όμως που τα τελευταία τρία χρόνια οδήγησαν στον θάνατο σχεδόν 50 εργαζόμενους στους ΟΤΑ και καμιά 150αρια τραυματίες, αρκετοί πολύ σοβαρά, είναι σαφείς και ξεκάθαρες.

Σαραβαλιασμένα οχήματα, εργοτάξια παγίδες θανάτου, διπλοβάρδιες & εντατικοποίηση της δουλειάς, μη εκπαιδευμένο προσωπικό που εργάζεται με “ελαστικές μορφές απασχόλησης”, σε εργασίες που απαιτούν εμπειρία και εξειδίκευση. Οι 6μηνες ή οι 8μηνες συμβάσεις είναι παγιωμένο καθεστώς σε όλους τους δήμους, το προσωπικό μόνιμα ελλιπές και τα είδη προστασίας κοστίζουν…

Η αδιαφορία δημαρχαίων και λοιπών παρατρεχάμενων για την ασφάλεια ή τις συνθήκες δουλειάς είναι κανόνας στους περισσότερους δήμους, χωρίς ο Αλιμος να αποτελεί εξαίρεση.

Το κεντρικό κράτος και οι μηχανισμοί του δεν θα κάνουν τίποτε και αυτήν τη φορά όπως δεν έκαναν και τόσα χρόνια. Βολεύει αυτή η κατάσταση καθώς βοηθάει στις ψηφοθηρικές πρακτικές των δημοτικών παρατάξεων και των κατά τόπους κομματαρχών. Ειδικά τα τελευταία χρόνια των μνημονίων, με δεδομένη την υποχρηματοδότηση των ΟΤΑ και τα κάθε λογής αντεργατικά μέτρα τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο. Από την άλλη οι ανακοινώσεις των εργατοπατέρων της ΠΟΕ-ΟΤΑ κάθε φορά που ένας εργάτης χάνει την ζωή του η σακατεύεται μόνο οργή προκαλούν.

Ας μην ξεχνάμε ότι πλησιάζουν εκλογές, και όλα αυτά τα τομάρια θα βγούνε στα μπαλκόνια και στα τηλεπαράθυρα να ζητήσουν για ακόμη μια φορά την ψήφο σας. Ήδη έχουν εξαγγείλει προσλήψεις για μόνιμο προσωπικό στους δήμους που για μια φορά ακόμη θα μείνουν στα χαρτιά και τα κενά στις υπηρεσίες θα καλυφθούν από 8μηνητες, ομήρους του μεροκάματου. Θα τους δούμε να αλληλοκατηγορούνται για ποιος έφαγε τα περισσότερα, για τον ποιον εργολάβο εχει κολλητό ο κάθε ένας και του δίνει δουλείες του δήμου, όπως και για το ποιος βόλεψε τους περισσότερους συγγενείς και φίλους.

Δυστυχώς συνολική λύση η πρόταση για την κατ ευφημισμό αυτοδιοίκηση στα πλαίσια του καπιταλισμού, της αστικής δημοκρατίας και των θεσμών της δεν μπορεί να υπάρξει και όσο ποιο γρήγορα αυτό γίνει αντιληπτό από πλατύτερα κοινωνικά στρώματα τόσο το καλύτερο για όλους.

Εν το μεταξύ, αυτοί που φέρουν την άμεση ευθύνη για συγκεκριμένα περιστατικά όπως αυτό που έστειλε στον θάνατο τον Πέτρο είναι γνωστοί, έχουν ονόματα και διευθύνσεις και κυρίως έχουν πολιτικούς πάτρωνες καθώς ανήκουν σε συγκεκριμένες κλίκες.

  • Είναι ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης που ενώ έχει περάσει από τρεις δημοτικές παρατάξεις, τώρα το παίζει ανεξάρτητος, ωστόσο φωτογραφίζεται σε κομματικές εκδηλώσεις της ΝΔ με τον Μπουμπούκο και τον Γιακουμάτο.
  • Είναι σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο που αρκείται στον διακοσμητικό του ρόλο, και που τα μέλη του περιμένουν υπομονετικά να έρθει η σειρά τους να βάλουν, άμεσα η έμμεσα, το δάχτυλο στο μέλι.
  • Τέλος είναι η Ανδρομάχη Μούσια διευθύντρια της διεύθυνσης περιβάλλοντος και ο Κώστας Προκάκης προϊστάμενος του τομέα καθαριότητας που βολεύονται με τους παχυλούς μισθούς τους.

Σε λίγους μήνες θα ζητήσουν ξανά να τους νομιμοποιήσετε με την ψήφο σας, κι αν δεν είναι τα ίδια πρόσωπα θα είναι κάποια άλλα που θα κάνουν ακριβώς τα ίδια.

Εμείς από τη μεριά μας και στο μέτρο που μας αναλογεί δεν θα δεχτούμε να γίνει κανονικότητα το τσάκισμα των ανθρώπων, βλέπουμε τα εργατικά “ατυχήματα” σαν εργοδοτικά εγκλήματα και αυτούς που σχεδιάζουν και υλοποιούν τις πολιτικές που οδηγούν σε αυτά σαν εγκληματίες.

Με το να καταστρέψουμε τις τζαμαρίες και να βάψουμε το δημαρχείου στον Αλιμο, κίνηση καθαρά συμβολική, σπάμε τη βιτρίνα ενός από τους ποιο διεφθαρμένους και αναποτελεσματικούς θεσμούς, αυτού των ΟΤΑ, που από τον ποιο μεγάλο δήμο μέχρι την τελευταία κοινότητα δε κάνουν άλλο από το να αναπαράγουν πελατειακές σχέσεις, ευνοιοκρατία, κομματισμό και φυσικά αναρίθμητα οικονομικά σκάνδαλα που αν είχαν αποφευχθεί μπορεί και να λύναμε το δημοσιονομικό της χώρας.

Ας μην έχουμε καμιά αμφιβολία ότι όποια λύση δοθεί είτε σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης είτε σε αυτό του κεντρικού σχεδιασμού αν δεν προέρχεται από την κοινωνική βάση δεν θα είναι προς το συμφέρον της. Όσο για τις εκλογές, τις αυτοδιοικητικές η τις άλλες που κι αυτές δεν θα αργήσουν πολύ, ένα έχουμε να πούμε:

Αν υπήρχε έστω και η παραμικρή πιθανότητα να αλλάξουν τα πράγματα θα ήταν παράνομες…

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

ΥΓ: Η σημερινή ενέργεια μας εντάσσεται στην 1η παγκόσμια ημέρα δράσης στην οποία συμμετέχουμε μαζί με άλλες αναρχικές, αυτόνομες & αντιεξουσιαστικές ομάδες από 17 χώρες, σε πάνω από 60 πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ