Παρέμβαση στο κατάστημα ACS courier στην Ευελπίδων

Παρασκευή, 22 Μαΐου, 2020

Σαφώς και δεν τρέφουμε αυταπάτες για τις συνθήκες εργασίας και για τη γενικότερη αντιμετώπιση των εργαζομένων στον καπιταλισμό και ειδικά στις ελληνικές επιχειρήσεις. Παρά τις συνεχόμενες και πολύμορφες εργατικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις και την κατοχύρωση πολλών εργασιακών δικαιωμάτων καθημερινά βιώνουμε, πληροφορούμαστε ή γινόμαστε μάρτυρες εργοδοτικών αυθαιρεσιών και στέρησης βασικών εργατικών δικαιωμάτων. Η παντοδυναμία των κεφαλαιοκρατών και κάθε λογής αφεντικών, τους δίνει το δικαίωμα να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων, να τους ασκούν ακόμα μεγαλύτερη καταπίεση και να παίρνουν σκληρές αποφάσεις γι᾽ αυτούς χωρίς συχνά να δίνουν καμία εξήγηση.

Πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα του κανόνα αυτού είναι ένα συμβάν που πραγματοποιήθηκε στην εταιρεία ACS στην ευελπίδων. Στη συγκεκριμένη εταιρεία ένας άνθρωπος που εργαζόταν ως μεταφορέας με αυτοκίνητο διαγνώστηκε στις 5 Μαρτίου με λοίμωξη του αναπνευστικού και κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης από το Λαϊκό Νοσοκομείο πήρε άδεια για πέντε μέρες. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης εμφάνισε πυρετό οπότε ξαναεπισκέφτηκε το νοσοκομείο και η άδεια του παρατάθηκε ως τις 13 Μαρτίου. Ενημέρωσε τον προϊστάμενο του ότι ΔΕΝ έπασχε από τον Covid-19 (κάτι που ο εν λόγω υπεύθυνος ρωτούσε με ιδιαίτερη επιμονή) αλλά η λοίμωξη και ο πυρετός επέβαλλαν σύμφωνα με το γιατρό την παραμονή του στο σπίτι. Την τελευταία ημέρα της άδειας του, στις 12 Μαρτίου, ο εργαζόμενος βρήκε κολλημένο στην πόρτα του σπιτιού του φάκελο από δικαστικό επιμελητή που περιλάμβανε την απόλυση του! Άρα ένας εργαζόμενος που νόσησε και μετά την ανάρρωσή του ετοιμαζόταν να επιστρέψει στην εργασία του, βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά και χωρίς να δικαιούται το επίδομα των 800 ευρώ (από τη στιγμή που οι εταιρείς courier συνέχισαν κανονικά τη λειτουργία τους εν μέσω πανδημίας).

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι με το πρόσχημα της πανδημίας και κατά τη διάρκεια της λεγόμενης “καραντίνας” δόθηκε ευκαιρία σε επιχειρήσεις που έκαναν χρυσές δουλειές να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους και να προβούν σε εκδικητικές απολύσεις. Το κλείδωμα του κόσμου στα σπίτια του και η παρεμπόδιση συνάθροισης και συνδικαλιστικών ενεργειών, θεωρούν ότι τους έδωσε αυτή την ευκαιρία. Χρέος μας είναι να τους αποδείξουμε ότι η αλληλεγγύη μας προς τους ανθρώπους της τάξης μας και η συνεχής μας δράση θα αποτελεί εμπόδιο στα σχέδια τους.

Είμαστε δίπλα στις διεκδικήσεις των εργαζομένων και στηρίζουμε τα πρωτοβάθμια σωματεία. Απαιτούμε την άμεση επαναπρόσληψη του εργαζόμενου στην ACS της Ευελπίδων.

Θα μας βρουν απέναντι τους.

Αναρχική συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ