rouvikonas logo

Φοιτητική Ομάδα Ρουβίκωνα: Για τους μικρούς αστερίσκους ** που δε χώρεσαν στην τηλε-εκπαίδευση

Δευτέρα, 29 Ιουνίου, 2020

Απόγευμα Τρίτης 10 Μαρτίου, ο υπουργός υγείας ανακοινώνει ότι θα κλείσουν προληπτικά όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα για 14 ημέρες για να αποφευχθεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2. Στη συνέχεια, η θρησκόληπτη υπουργός παιδείας, η οποία λογικά με τη σειρά της τηρεί τα μέτρα και θα βρεθεί στις μεταφυσικά ασφαλείς εκκλησίες για ατομική λατρεία, σε μια συνεχή προσπάθεια να μας πείσει πως η σχολική και ακαδημαϊκή χρονιά δεν πρόκειται να “χαθούν”, παρά την παράταση των μέτρων, ανακοινώνει ότι θα αρχίσουν τα μαθήματα εξ αποστασεως, και φυσικά μπαίνει στο παιχνίδι και η “εκπαιδευτική τηλεόραση”, γιατί ποιο άλλο παράθυρο στο σαλόνι κάθε νοικοκυριού θα μπορούσε να επιτελέσει καλύτερα έναν τέτοιο ρόλο παρά το παράθυρο του βόθρου. Χωρίς να λείψει η συνδρομή του υπουργού ανάπτυξης, αρχίζουν να βγαίνουν και να διαφημίζονται κι όλα τα ωραία διαδραστικά επί πληρωμή εκπαιδευτικά προγράμματα -κλέφτες θα γίνουν;- για να μας θυμίσουν πως η δημόσια δωρεάν παιδεία ήταν πάντοτε ένα ψέμα κι ένα ψέμα θα παραμείνει. Και δίνουν διορία στους εκπαιδευτικούς να προσαρμοστούν και τα μαθήματα εξ αποστάσεως ξεκινάνε. Καλά ως εδώ.

*
Για να πιάσουμε λοιπόν τα πράγματα ένα ένα, φοιτάς σε ένα δημόσιο πανεπιστήμιο και αν έχεις τα απαραίτητα εργαλεία, μπορείς να συνδεθείς σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα και να συνεχίσεις στον καιρό της δυστοπίας να κάνεις ό,τι έκανες και πριν. Εκτός βέβαια αν μένεις σε φοιτητική εστία, όπου τότε τα πράγματα γίνονται λίγο πιο περίπλοκα, γιατί η υπουργός αποφάσισε να σε στείλει σε άλλη πόλη να μεταδώσεις τον ιό που ίσως φέρεις στην οικογένειά σου (τι κι αν είναι ευπαθή τα άτομα με τα οποία θα συγκατοικήσεις;) ή σε κάποιο ξενοδοχείο με κοριούς στο κρεβάτι, που τότε το μικρότερο σου πρόβλημα είναι το αν θα χάσεις τις παρακολουθήσεις του εξαμήνου. Εκτός πάλι αν είσαι στη φυλακή, και η διεκδίκηση καλύτερων υγειονομικών συνθηκών εντός της, οδηγήσει σε εκδικητικές μεταγωγές-απαγωγές μακριά από οποιοδήποτε εργαλείο απαραίτητο για τις εξ αποστάσεως σπουδές σου, ακόμα και συγγράμματα-σημειώσεις.

*
Λήγει η καραντίνα και σιγά-σιγά βγαίνουμε από τα σπίτια μας. Ενώ πλέον είμαστε ασφαλείς να γυρίσουμε στη δουλειά μας, να πιούμε καφέ έξω (αλλά μόνο σε μαγαζί και όχι βέβαια σε πλατεία) οι σχολές παραμένουν κλειστές και η εξεταστική στα περισσότερα εκπαιδευτικά ιδρύματα αποφασίζεται να γίνει εξ αποστάσεως. Ανανεώνεται λοιπόν μια ήδη δυσβάσταχτη κατάσταση για τους/τις φοιτητ(ρι)ες της τάξης μας, άτομα τα οποία αν πριν έπρεπε να αγοράσουν τεχνολογικό υλικό σε περίπτωση που θέλανε να παρακολουθήσουν τα τηλεμαθήματα, τώρα είναι αναγκασμένα να το κάνουν για να τα περάσουν. Αυτή η παράταση της καραντίνας για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε κάποια από τα οποία είναι απόλυτη (δεν λειτουργεί τίποτα), στερεί από φοιτητ(ρι)ες το δικαίωμα στη σίτιση, ενώ μάλιστα στις περιπτώσεις μαθημάτων που θα εξεταστούν δια ζώσης, όπως όλα δείχνουν, το κόστος των μέσων προστασίας από τον ιό (μάσκες, γάντια κλπ) θα βαραίνει εμάς τους ίδιους!

*
Μια πρώτη εντύπωση που μας αφήνει το νέο αυτό σύστημα αποθέωσης της τεχνολογίας στην εκπαίδευση- μια “καινοτομία που ήρθε για να μείνει, παρακαταθήκη για μελλοντική αξιοποίηση”- είναι η αυτοματοποίηση και η αποστείρωση που προκαλεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο επειδή ούτε τεχνοφοβικοί είμαστε, ούτε το ενδιαφέρον μας για την εκπαίδευση είναι κατά κύριο λόγο φιλοσοφικό, αλλά βιοποριστικό, επιλέγουμε να ρίξουμε το κέντρο βάρους στην ταξική σκοπιά της απόφασης αυτής. Διαδικτυακή πλατφόρμα τηλε-εξετασης σημαίνει σε πολλές περιπτώσεις αγορά κάμερας από την τσέπη όλων όσων δεν έχουν ούτε για τα βασικά.

*
Μας προετοιμάζει λοιπόν, το υπουργείο Παιδείας και τα εκάστοτε πανεπιστημιακα ιδρύματα (πολλά το έχουν κάνει ήδη χρόνια τώρα, με εξαναγκασμό των φοιτητ(ρι)ών να πληρώσουν βιβλία) για ένα πανεπιστήμιο ιδιωτικοποιημένο που θα κοιτάει τους φοιτητές στην τσέπη. Ήδη η σίτιση στα περισσότερα πανεπιστήμια τελεί υπό εργολαβία και δεν συμμαζεύεται…

*
Ας φανταστούμε για λίγο το πανεπιστήμιο σε μερικά εξάμηνα από τώρα που η πανδημία του κορονοϊού θα είναι παρελθόν κι ας δούμε τι παρακαταθήκη έχει αφήσει. Φοιτητές και φοιτήτριες της τάξης μας έχουν μείνει έξω από τα αμφιθέατρα ή έχουν ελλιπή πρόσβαση σε απαραίτητα εργαλεία για την λήψη πτυχίου και δεν έχει ανοίξει ούτε ρουθούνι. Παράλληλα, μια τακτική που μέχρι πρότινος ελάχιστοι καθηγητές είχαν το θράσος να ξεστομίσουν, παρά την αποφασισμένη από τη γενική συνέλευση των φοιτητ(ρι)ών κατάληψη να κάνουν κανονικά μάθημα και παράδοση ύλης, θα είναι πλέον στη διακριτική τους ευχέρεια το αν θα χρησιμοποιήσουν τον “plan b” της τηλε-διάσκεψης.

*
Το κράτος κατάφερε, χωρίς την παραμικρή αμφισβήτηση ή αντίσταση, να δώσει αυτό το σύγχρονο εργαλείο σε όσους εκπαιδευτικούς για χρόνια ωρύονταν για τις αναπληρώσεις μαθημάτων, την παράταση εξαμήνων, τις “μειοψηφίες” που κλείνουν τις σχολές, ένα χρήσιμο εργαλείο ενάντια σε κάθε φωνή αντίστασης κι αγώνα εντός των σχολών, ένα εργαλείο με το οποίο κάθε “συντηρητικός” καθηγητής μπορεί να παρακάμψει αποφάσεις της ΓΣ, ένα εργαλείο για την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος μιας κατάληψης.

*
Η αγωνιστική σκοπιά, για τους ταξικούς αγώνες του κοντινού μέλλοντος διαγράφεται εξαιρετικά δυσοίωνη. Από τον Οκτώβρη, η φοιτητική κοινότητα ενδεχομένως, να ξεσηκωθεί, ενάντια σε ένα ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο-έκτρωμα της Κεραμέως. Θα κάνουν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες θα συμμετέχει ένα πολύ μικρό, ήδη πεπεισμένο για την αποτελεσματικότητα των αγώνων, κομμάτι, γιατί πολύ απλά το μάθημα θα είναι στην ευχέρεια της πρυτανείας ή και του καθηγητή, αν θα μπορεί να γίνει κανονικά διαδικτυακά. Θέλετε να κάνετε κατάληψη ως μέσο πίεσης για να διεκδικήσετε τα αυτονόητα; Στην ΑΣΟΕΕ σας φέρναμε τα ΜΑΤ. Φέτος δεν θα χρειαστεί… Έχουμε στη φαρέτρα μας τα όπλα που θα εκφυλίσουν οποιαδήποτε διεκδίκησή σας. Κάντε την κατάληψη σας κανονικά… Η νέα ιντερνετική πλατφόρμα (από ιδιωτική εταιρεία φυσικά) δοκιμάστηκε και πέτυχε, οπότε όλες οι εκπαιδευτικές λειτουργίες του πανεπιστημίου θα συνεχιστούν κανονικά από τα σπίτια…

Αυτό πρέπει να το σκεφτούμε καλά, σαν εικόνα από το κοντινό μέλλον,όχι μία, αλλά δύο και τρεις φορές… Και να εναντιωθούμε με κάθε τρόπο στην τηλε-εξεταστικη και την τηλεκπαίδευση. Μαζί με τους μαθητές που θα αντιμετωπίσουν την κατάσταση αυτή σε λίγο καιρό και ήδη χτίζουν εστίες αντίστασης ενάντια στο πολυνομοσχέδιο. Μαζί με τους εκπαιδευτικούς που πλήττονται εξίσου από την τηλεκπαίδευση, για αυτούς τηλε-εργασία, αφού πολλοί δεν έχουν την τεχνολογική κατάρτιση ή/και εξοπλισμό και φυσικά δεν είναι εξοικειωμένοι σ’αυτό τον τρόπο διδασκαλίας κι εξέτασης.

Να συγκροτήσουμε ένα ταξικό μέτωπο των πληττόμενων υποκειμένων στο χώρο της Παιδείας, με το κέντρο βάρους να πέφτει στα όσα χάνουμε και στα όσα θα διεκδικήσουμε.

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΨΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΤΑΞΙΚΟΥΣ ΦΡΑΓΜΟΥΣ, ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΑΝΑΧΩΜΑ

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΦΟΙΤΗΤ(ΡΙ)ΩΝ- ΜΑΘΗΤ(ΡΙ)ΩΝ- ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ