Παρεμβάσεις σε σχολεία για στήριξη των μαθητικών καταλήψεων

Τρίτη, 6 Οκτωβρίου, 2020

Οι μαθητικοί αγώνες συνεχίζονται κι εμείς δείχνουμε έμπρακτα τη στήριξή μας μοιράζοντας και σήμερα κείμενα σε υπό κατάληψη σχολεία (5ο ΓΕΛ Πετρούπολης, Πειραματικό γυμνάσιο Αγίων Αναργύρων, Ενιαίο Λύκειο Νέας Χαλκηδόνας, 59ο Λύκειο Αθηνών).

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

Προς τους μαθητές, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς. Προς όλους!

Αν κάτι μάθαμε όλον αυτό τον καιρό είναι ότι όσο αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους αυτά θα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Αξίζει να πούμε ότι οι σημερινοί μαθητές είναι μια γενιά που κατάλαβε τον εαυτό της όταν η κρίση των μνημονίων είχε ήδη ξεκινήσει. Μια γενιά που δεν έχει ζήσει εκτός κρίσης. Και σε μεγάλο βαθμό δεν έχει ζήσει ούτε μαζική κοινωνική αντίσταση αφού μια επταετία σχεδόν ο κόσμος κάθεται στα αβγά του περιμένοντας είτε λύσεις από ψηλά είτε κάποιο ατομικό θαύμα.

Μια σύνοψη του τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή:

1. Υπάρχει απειλή πολέμου και το κράτος πληρώνει δανεικά δισεκατομμύρια σε όπλα που θα παραλάβει μετά από χρόνια. Ενώ όλοι ξέρουμε πως είτε θα σύρουν σε μακελειό Έλληνες και Τούρκους 18χρονους για τα κέρδη των πετρελαϊκών εταιρειών είτε, το πιθανότερο, θα τα βρουν στις συνομιλίες κατά τα γούστα των πετρελαϊκών εταιρειών, των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

2. Αν και πρακτικά οι μεταναστευτικές ροές έχουν σταματήσει, έχουν στήσει υπερπαραγωγή τρόμου και προπαγάνδας. Οι χιλιάδες μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί εδώ φυλακίζονται σε Νταχάου, ζουν σαν τα ζώα, τους χρεώνουν κάθε απίθανο έγκλημα, ορδές φασιστών εμποδίζουν ακόμα και τη μεταφορά τροφής σε ανήλικα στα Καμένα Βούρλα, η πανδημία θερίζει στα camp, η ακροδεξιά προτείνει τη μεταφορά τους σε ξερονήσια, μπροστά στα μάτια μας διαδραματίζεται ένα μαζικό έγκλημα.

3. 10 χρόνια μνημόνια εξάντλησαν κάθε δυνατότητα της βάσης να αντέξει άλλη επιπλέον οικονομική πίεση και αμέσως μετά ήρθε η πανδημία. Περάσαμε ήδη μια καραντίνα με επιδόματα, ενώ λογαριασμοί τρέχουν, ενώ νοίκια καθυστερούνται, ενώ εισπρακτικές παίρνουν τηλέφωνα, ενώ κάθε μέρα προστίθενται άνεργοι, ενώ σπίτια πλειστηριάζονται. Οι υποχρεώσεις μένουν οι ίδιες τα έσοδα εξαφανίζονται.

4. Η πανδημία τους έχει ξεφύγει όσο κι αν χειραγωγούν τα νούμερα. Δεν έχει περάσει ο Σεπτέμβρης και μετράμε ήδη αντίστροφα πόσες ΜΕΘ έχουν μείνει. Το κράτος, που υποτίθεται χωρίς αυτό θα γίνει χάος, αποτυγχάνει και στα πιο απλά. Δεν είχε καν την πρόνοια να εκμεταλλευτεί τους μήνες μετά την καραντίνα για να αποσοβήσει τουλάχιστον τα χειρότερα, αντίθετα έβαλε χύμα τον τουρισμό με τις συνέπειες που βλέπουμε.

Και σε αυτές τις συνθήκες ανοίγουν τα σχολεία.

…Κι έπρεπε να γίνει χαμός από διαμαρτυρίες για να μοιράσουν αυτό που ξαφνικά απαιτούν από όλους τους μαθητές να φορούν. Τη μάσκα. Κι αφού αξιώθηκαν να κάνουν το αυτονόητο, κάνουν λάθος στο μέγεθος. Ίσως για να δικαιολογήσουν την υπέρογκη τιμή αγοράς από έναν ιδιώτη επιχειρηματία που μεσολαβεί και για τις φρεγάτες από τη Γαλλία. Και έδωσαν και παγούρια, δώρο άλλου περίεργου επιχειρηματία. Και ενώ στις ανοιχτές πλατείες η αστυνομία διώχνει τους μαθητές αν μαζευτούν πάνω από 10, στην τάξη μαντρώνει αυτούς τους μαθητές ανά 25άδες σε κλειστό χώρο. Χωρίς αποστάσεις, χωρίς τίποτα που οι ίδιοι οι άνθρωποι του κράτους μας λένε στα media ότι απαιτείται για τη συλλογική προστασία. Το πιο απλό δεν έκαναν, να σπάσουν τα τμήματα στα δύο. Να προσλάβουν νέους εκπαιδευτικούς για τις έκτακτες ανάγκες και μόνιμους για τις μόνιμες ανάγκες σχολείων που ήταν ήδη υποστελεχωμένα.. Καθημερινά κλείνουν σχολεία γιατί παρουσιάζονται κρούσματα, έχουν ήδη γίνει εκατοντάδες. Το κράτος, τα έχει κάνει μαντάρα.

Κι επιτέλους κάτι κινείται στην Ελληνική κοινωνία, οι μαθητές αρχίζουν τις καταλήψεις.

Δε ζητάνε τίποτα το επαναστατικό. Ζητάνε αυτονόητα πράγματα, μέτρα ασφάλειας. Για να μην γυρίζουν σπίτι τα παιδιά και κολλάνε τους γονείς και τους παππούδες τους. Κι ας λέει ότι θέλει ο συρφετός των ΜΜΕ και των καθεστωτικών. Ας συκοφαντεί, ας διαβάλει, ας λέει κάθε ψέμα. Προσπάθησαν να ταυτίσουν τα αιτήματα των μαθητών με διάφορους ψεκασμένους ανάμεσα στους οποίους έχουν διεισδύσει οι φασίστες με πρώτη τη χρυσή αυγή. Απέτυχαν. Θα αποτύχουν και στα καινούρια ψέματα περί υποκίνησης από πολιτικές δυνάμεις. Οι καταλήψεις γεννιούνται μέσα στα σχολεία και πουθενά αλλού, το ξέρουν, δυσκολεύονται όμως να το χωνέψουν.

Ο Ρουβίκωνας, και όλο το ριζοσπαστικό κίνημα, στέκεται αλληλέγγυος στον αγώνα των μαθητών και εκτιμούμε ότι μπορεί να νικήσει αν επεκταθεί σε πολύ περισσότερα σχολεία και αν στηριχθεί ευρύτερα κοινωνικά. Γιατί μην ξεχνάμε πως αυτό το κύμα καταλήψεων ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια της εκπαιδευτικής κοινότητας. Αν τα σχολεία γίνουν εστίες μετάδοσης κινδυνεύουν οι πάντες…

Δυσκολεύεται όμως να χωνέψει η κυβέρνηση το γεγονός ότι αρχίζουν οι κοινωνικές αντιδράσεις στο χάος που απειλεί να δημιουργήσει. Κι εκτός από τα ΜΜΕ και την βιομηχανία δυσφήμισης, άρχισαν και την βία. Αυτό που έγινε στον Άλιμο, θυμίζει άλλες εποχές, όταν κομματικοί μπράβοι δολοφονούσαν προσπαθώντας να σπάσουν μαθητικές καταλήψεις. Την απάντηση που πήρε το κράτος εκείνες τις εποχές είναι καλό να μην την ξεχάσει. Γιατί θα την πάρει και τώρα.

Οι καταλήψεις είναι και οφείλουν να είναι αυτόνομες. Είναι δουλειά των μαθητών να αρχίσουν ή όχι μια κατάληψη ή να την σταματήσουν όποτε κρίνουν. Κανείς δεν επιτρέπεται να παρέμβει εξωτερικά. Αν πολιτικές δυνάμεις κινητοποιούνται έξω από τα σχολεία στην κατεύθυνση της καταστολής τους θα ήταν μεγάλη αφέλεια να φαντάζονται ότι δε θα βρουν απέναντί τους άλλες πολιτικές δυνάμεις που θα τις υπερασπίσουν. Ο Ρουβίκωνας χωρίς αμφιβολία θα είναι και αυτός εκεί, είμαστε σίγουροι μαζί με πολλούς άλλους. Οι επίδοξοι Κένταυροι του 2021 καλά θα κάνουν να μετρήσουν καλά τις δυνάμεις τους και τις συνέπειες αν θέλουν σοβαρά να ανοίξουν αυτόν τον κύκλο. Ο Ρουβίκωνας επίσης μαζί με πολλούς άλλους θα είναι στο πλευρό των καταλήψεων και στην περίπτωση που το κράτος θελήσει να τις σπάσει και μέσα από την «νόμιμη» οδό. Θα είμαστε στο πλευρό αυτού του αγώνα με όσα μέσα διαθέτουμε.

Καλούμε όλη την κοινωνική βάση να σταθεί στο πλευρό των καταλήψεων. Να εξευτελίσει τις συκοφαντίες των ΜΜΕ, να εμποδίσει την καταστολή τους όποια μορφή κι αν αυτή πάρει, να πιέσει για την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των μαθητών.

Καιρός για χάσιμο μέσα σε αυτή την καταιγίδα κρίσεων δεν υπάρχει. Πολυτέλεια να επιτρέψουμε να γίνουν τα σχολεία κέντρο μετάδοσης του ιού δεν υπάρχει. Οι μαθητές είναι στην πρώτη γραμμή. Πρέπει να στηριχθούν.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

ΝΙΚΗ ΣΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΡΟΥΒΙΚΩΝΑΣ

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ