Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα: Στο πρόσωπο της Zackie συνυπάρχουν όλα όσα δεν υπακούουν στην κυρίαρχη, επιβαλλόμενη, κανονικότητα

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου, 2020

Δεν ξεχνάμε την ημέρα που ο Ζακ / η Zackie Oh οδηγήθηκε δεμένος και νεκρός στο νοσοκομείο, όταν εγκλωβίστηκε, ξυλοκοπήθηκε άγρια και τελικά δολοφονήθηκε μέρα μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας.

Δεν ξεχνάμε τον δολοφόνο κοσμηματοπώλη και τον δολοφόνο μεσίτη που τσάκιζαν το κεφάλι του με τις κλωτσιές τους. Τους αστυνομικούς που κατέφτασαν και τον αποτελείωσαν, ενώ ήταν ήδη αιμόφυρτος. Το διασώστη του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε δεμένο με χειροπέδες χωρίς την παραμικρή προσπάθεια ανάνηψης. Τους περαστικούς που παρακολουθούσαν και βιντεοσκοπούσαν τη βαρβαρότητα μένοντας αδρανείς.

Τα ΜΜΕ που για την κοινωνική νομιμοποίηση της δολοφονίας του – την προστασία της ιερής ιδιοκτησίας που επιβάλλει και την θανατική ποινή για την υπεράσπισή της -, προσπάθησαν να απενοχοποιήσουν το λιντσάρισμα, ξερνώντας ρατσισμό για τη σεξουαλικότητά του, τη συμπεριφορά του, την εμφάνισή του, τη χρήση ουσιών, τη ζωή του. Τη «Δικαιοσύνη», που αφού κωλυσιέργησε την εισαγωγή της υπόθεσης σε δίκη, παρέβλεψε την ουσία της υπόθεσης, τη στυγνή δολοφονία, και όρισε τις κατηγορίες ως βαριά σωματική βλάβη.

Στο πρόσωπο της Zackie συνυπάρχουν όλα όσα δεν υπακούουν στην κυρίαρχη, επιβαλλόμενη, κανονικότητα και όσα εξορκίζονται ως περιθώριο από όσους την έχουν αποδεχθεί. Όλους αυτούς τους «νοικοκύρηδες», που για τη διασφάλιση του status quo και των προνομίων τους, δεν διστάζουν να τραμπουκίσουν, να λοιδορήσουν, να μείνουν απαθείς μπροστά στη βία όταν αυτή δεν τους απειλεί, ή ακόμα και να λιντσάρουν ή να δολοφονήσουν, οτιδήποτε ανήκει στο δικό τους «περιθώριο».

Από τις ΗΠΑ, την Πολωνία ως την Ελλάδα, οι ζωές μας έχουν αξία. Σε πείσμα όλων όσων μας επιβάλλονται να είμαστε, εμείς δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από (ετερο)κανονικότητες, εξουσιαστικές σχέσεις και ιεραρχικές δομές. Σε πείσμα του καιρού μας, θα προτάσσουμε την ελευθερία και τη χειραφέτηση.

Φεμινιστικός Τομέας Ρουβίκωνα

* Η δίκη συνεχίζεται αύριο, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (Δέγλερη 4).

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ