Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα: Κινήσεις αλληλεγγύης στον αγώνα των εστιακών

Κυριακή, 13 Δεκεμβρίου, 2020

Διαχρονικά, οι φοιτητικές εστίες αντιμετωπίζουν ζητήματα τα οποία προκύπτουν από αδιαφορία και υποχρηματοδότηση. Εν μέσω πανδημίας, κάποια από τα ήδη υπάρχοντα ζητήματα εντάθηκαν αλλά και νέα προστέθηκαν, με αποκορύφωμα την προσπάθεια εκκένωσής τους εν μέσω lockdown, αλλά και την ελλιπή μέριμνα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού σε οικότροφους και εργαζόμενους της εστίας. Το τελευταίο διάστημα οικότροφοι της εστίας του ΕΚΠΑ έχουν κινητοποιηθεί μέσω του συλλόγου τους με τις απαντήσεις από την πρυτανεία/διεύθυνση να απέχουν κατά πολύ από το ικανοποιητικό.

Την Πέμπτη 10/12 προχώρησαν σε κατάληψη της διεύθυνσης και της γραμματείας της εστίας, κατάληψη που σκοπεύουν να κρατήσουν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Ενδεικτικά, τα αιτήματα αυτά αφορούν τη διατήρηση του κεκτημένου παρατάσεων διαμονής, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για την πρόληψη διασποράς του covid-19 (απολυμάνσεις, αντισηπτικά, μάσκες, μαζικά τεστ σε όλους και όλες, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος), την επίλυση ζητημάτων σίτισης (διανομή γευμάτων σε όσα άτομα διαμένουν στη φεπα χωρίς αίτηση, μαγείρεμα όλων των μερίδων για τις οποίες υπάρχει χρηματοδότηση και όχι 150 από τις 500, παροχή δεύτερης επιλογής γεύματος που να καλύπτει και ειδικές διατροφικές ανάγκες), την αντίθεση προς τη θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και την κατάργηση της “γραφειοκρατίας” για βεβαίωση εκκένωσης δωματίου πριν την αίτηση ορκωμοσίας, ακόμα και σε περιπτώσεις μετάβασης από το προπτυχιακό σε μεταπτυχιακό, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει μήνες έως ότου ολοκληρωθεί με το μεσοδιάστημα να βρίσκει φοιτητ(ρι)ες στο δρόμο.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ οικοτρόφων και του διευθυντή της εστίας, οι μόνες απαντήσεις που δόθηκαν ήταν απειλές. Απειλές διακοπής όλων των παροχών της εστίας (ρεύμα, νερό, σίτιση, τεχνική συντήρηση, internet) σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η κατάληψη. Απειλές που μεταφέρθηκαν δια στόματος του διευθυντή Βασίλη Ζιάκα, αλλά προέρχονται από την πρυτανεία, η οποία δε διατηρεί απλά σιωπή ιχθύος, αλλά κλείνει τα τηλέφωνα στα μούτρα των οικοτρόφων. Από το Σάββατο 12/12 οι απειλές ξεκίνησαν να πραγματοποιούνται, με κλείσιμο του εστιατορίου και αποκλεισμό των διαμένοντων από την παροχή φαγητού. Φυσικά, η στάση της πρυτανείας δεν έχει αποκλειστικό στόχο τον εκβιασμό των καταληψιών, αλλά και το διχασμό ανάμεσα στους οικότροφους, αλλά και των σχέσεών τους με τους/τις εργαζόμενους/ες.

Εμείς από την πλευρά μας, με τη βοήθεια των συλλογικών κουζινών El Chef και Mano Aperta, παραδώσαμε σήμερα μερίδες μαγειρεμένου φαγητού στα άτομα που διαμένουν στις εστίες, ως ελάχιστη ένδειξη στήριξης και αλληλεγγύης. Με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να σταθούμε, ηθικά, πολιτικά αλλά και υλικά, στο πλευρό των εστιακών φοιτητ(ρι)ών στον αγώνα που κάνουν μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Καμία απαγόρευση κυκλοφορίας δεν πρόκειται να μας σταματήσει από την έμπρακτη στήριξη κομματιών της τάξης μας, που βρίσκονται αντιμέτωπα με αυτούς τους χυδαίους εκβιασμούς.

Να σταθούμε δίπλα στους αγώνες των εστιακών για τη διεκδίκηση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ

Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ