Παρέμβαση στην οικία της Όλγας Μπαλαούρα -διοικήτριας ‘Αγίου Σάββα’- στον Γέρακα

Τρίτη, 15 Δεκεμβρίου, 2020

Το αντικαρκινικό νοσοκομείο Άγιος Σάββας ήταν πάντα ένα μέρος που κανείς δεν ήθελε να καταλήξει. Ένα μέρος που άνθρωποι έδιναν τη μεγάλη μάχη για να κρατηθούν στη ζωή. Σήμερα ο Άγιος Σάββας είναι το μέρος όπου κανείς δεν πρέπει να καταλήξει. Γιατί εκεί πλέον η μάχη για τη ζωή είναι σαμποταρισμένη, εκεί ο θάνατος έχει βρει ένα δυνατό σύμμαχο: το κράτος.

Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουμε τον ηρωικό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας κι ακόμα περισσότερο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Όσοι αναρωτιούνταν αν έχει μείνει τίποτα «κοινωνικά υγιές» στην Ελληνική κοινωνία πήραν την απάντησή τους. Και δε θα πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι αυτοί που τώρα ρισκάρουν κάθε μέρα τη ζωή τους για να σώσουν τη δική μας είναι οι ίδιοι που οι πολιτικοί υπόνομοι συκοφαντούν κάθε φορά που απεργούν ή διαδηλώνουν, είναι αυτοί που αν τα αιτήματά τους είχαν ικανοποιηθεί σήμερα χιλιάδες άνθρωποι θα είχαν γλιτώσει και η καταστροφή της πανδημίας θα ήταν πολύ μικρότερη.

Δε χωράνε μισόλογα. Το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφερε μαζί του και ένα μεγάλο κρατικό έγκλημα. Αν τώρα, με 100 νεκρούς τη μέρα δεν είναι όλη η κοινωνική βάση στα «κάγκελα» είναι γιατί η δικτατορία των ΜΜΕ δεν έστειλε ούτε μια κάμερα σε κηδεία, δε ζούμαρε ούτε μια στιγμή σε ένα δάκρυ, δεν πήραν συνεντεύξεις από ούτε ένα συγγενή νεκρού, από το μικρό χωριό που πεθαίνει κάθε μέρα, όπως θα έκανε σε κάθε άλλη περίπτωση. Τόσο απλά και τόσο κυνικά, το θάβουν μπροστά στα μάτια μας. Το κράτος καλύπτει τα ίχνη των εγκλημάτων του, αυτό είναι που συμβαίνει.

Θα ήταν λογικό να αναρωτηθεί κανείς μήπως υπερβάλλουμε. Μήπως άδικα χρεώνουμε ένα κράτος και την κυβέρνησή του για ένα έκτακτο καταστροφικό γεγονός που δε θα μπορούσε να είχε προβλέψει; Οι συνθήκες και τα όσα έγιναν εκεί κρίνουμε πως αρκούν για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα από όποιον/α βέβαια δεν έχει ιδιωτικό συμφέρον να υπερασπίσει τις «Αρχές».

Ο Άγιος Σάββας, υπό τη διοίκηση της συζύγου του φιλοκυβερνητικού αρχισυντάκτη και μεγαλοδημοσιογράφου Κου Παπαχρήστου, δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς. Παρόλα αυτά φιλοξενεί δεκάδες περιστατικά covid. Σήμερα μπορούν να λειτουργούν 270 κλίνες σύνολο. Άλλες 180 διαθέσιμες είναι κλειστές γιατί δεν έχουν πόρους και προσωπικό. Από τις 30 εγχειρήσεις την ημέρα στην ειδίκευσή του τώρα μετα βίας φτάνει τις 7, κι αυτές τα ελαφρότερα περιστατικά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, κι ενώ το νοσοκομείο φιλοξενεί ασθενείς με covid εκτός από καρκινοπαθείς, με τη δικαιολογία ότι δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς, δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας. Υπάρχουν ελλείψεις υλικών όπως γάντια και μάσκες. Δεν κάνουν ούτε συνεχή τεστ σε γιατρούς, νοσηλευτές, καθαριστές ή στους εργαζόμενους της ιδιωτικής εταιρείας catering που ανέλαβε την κουζίνα του νοσοκομείου γιατί δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό.

Αποτέλεσμα; Οι μισοί εργαζόμενοι στο νοσοκομείο έχουν κολλήσει και πολλοί ήταν ασθενείς ενόσω ασκούσαν τα καθήκοντά τους και έρχονταν σε επαφή με καρκινοπαθείς. Κι ενώ το προσωπικό αρρώσταινε ή επέστρεφε στη δουλειά του χωρίς καν να του έχουν επιτρέψει 14ήμερη καραντίνα, διατάχθηκαν ΕΔΕ για γιατρούς που αρρώστησαν από covid…

Σε αυτό το περιβάλλον η διοικήτρια του νοσοκομείου κα Όλγα Μπαλαούρα, με απίστευτο θράσος βγήκε να πανηγυρίζει για την παραδειγματική λειτουργία του Αγίου Σάββα. Κι όταν το σωματείο εργαζομένων αγανάκτησε και φώναξε, η διοίκηση προσπάθησε να διώξει τον πρόεδρό του!

Μη ξεχνάμε βέβαια, κάθε φορά που αναφερόμαστε σε διοίκηση νοσοκομείου, να φέρνουμε στο μυαλό μας εκείνο το αμίμητο 80 χρονο κομματόσκυλο που πριν ενάμιση χρόνο παραλίγο να παραμείνει διοικητής του νοσοκομείου Καρδίτσας. Τέτοιες είναι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πολλές φορές και η σημερινή του Αγίου Σάββα είναι το παράδειγμα. Πολιτική καριερίστα στους κρατικούς διαδρόμους η κα Μπαλαούρα είναι κι αυτή κυβερνητική υπάλληλος και μέρος των κομματικών ανταγωνισμών νομής δημόσιων αγαθών. Προφανώς η δουλειά της, η δουλειά όλων αυτών, ποτέ δε μπορεί να είναι η δημόσια υγεία.

Επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για κρατικό έγκλημα και μάλιστα διαρκείας. Ο φετινός προϋπολογισμός για την υγεία είναι μικρότερος από τον περσινό και το κυριότερο, ο Άγιος Σάββας δεν είναι εξαίρεση από τον κανόνα, είναι ο κανόνας στη δημόσια υγεία κατά το 2ο κύμα covid.

Ας ζουμάρουν όσο θέλουν στις βελόνες μελλοντικών εμβολίων. Το γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι η ευθύνη τους έχει χρεωθεί. Αλλού όμως είναι το θέμα. Όχι αν το κράτος εγκληματεί, αλλά αν πρόκειται να πληρώσει για τα εγκλήματά του. Κι ακόμα σημαντικότερο αν η βάση αποφασίσει να προστατευτεί από αυτά τα εγκλήματα που, στην υπόθεση της πανδημίας, φαίνεται πως θα συνεχιστούν για καιρό…

Αυτό είναι το στοίχημα.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ