Παρέμβαση στο κατάστημα Pizza Fan στο Κερατσίνι

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου, 2020

Έχοντας ήδη την εμπειρία του πρώτου lockdown που είχε επιβάλει το κράτος πριν κάποιους μήνες, θα ήταν αφελές εκ μέρους μας, εκ μέρους της βάσης, να μην κατανοήσουμε, αναδείξουμε και αγωνιστούμε ενάντια στο ξεζούμισμα των εργατών/-τριών από τα αφεντικά, ειδικά με την «ευκαιρία» της πανδημίας.

Το κεφάλαιο, μαζί με το κράτος που το στηρίζει, ό,τι «δυσκολία» και να αντιμετωπίζει σε κάθε έκτακτη κοινωνική συνθήκη (όπως αυτή της πανδημίας) ποτέ δε θα βρεθεί ζημιωμένο. Δε μας πείθουν ούτε λίγο τα «κροκοδείλια δάκρυα» των αφεντικών για το πόσο τους έχει «πονέσει» η κρίση, που εντείνεται με την καταλυτική επίδραση της πανδημίας και τις τροποποιήσεις και «ντρίμπλες» που η κυβέρνηση αναγκάζεται να κάνει εξαιτίας της, ειδικά στον τριτογενή τομέα της παραγωγής. Έχουν αυτοί τρόπους να ξεπερνάνε τη «χασούρα», που το ιδιότυπο lockdown στην εστίαση τους έχει φέρει.

Βρίσκουν τέτοιους δρόμους, οι οποίοι πάντα περνάνε μέσα από τις τσέπες των εργαζομένων (με τις απλήρωτες υπερωρίες, τη «μαύρη» αδήλωτη εργασία, τα μεροκάματα «πείνας» και αρκετά άλλα) και μέσα από τον ιδρώτα τους (με τα εξαντλητικά και ελαστικά ωράρια, τις άθλιες συνθήκες εργασιακής γαλέρας, την αυξανόμενη εντατικοποίηση της εργασίας, τις απειλές, τους εκβιασμούς). Η πανδημία ανέδειξε άλλο ένα «μονοπάτι» απρόσκοπτης συνέχισης της κερδοσκοπίας των εργοδοτών σε βάρος των εργατών/-τριών. Ακόμα κι αν οι τελευταίοι/-ες διαγνωστούν θετικοί/-ές, ακόμα και αν νοσήσουν από τον covid-19, ο εργοδότης συνεχίζει να κρατάει την επιχείρηση ανοιχτή με ελλιπείς, στην καλύτερη, απολυμάνσεις, θέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους ίδιους τους/τις εργαζόμενους/-ες και τους πελάτες, για χάρη των κερδών του!

Το «μονοπάτι» αυτό … αποφάσισε να ακολουθήσει η Pizza Fan στο Κερατσίνι. Όπως αναφέρουν και οι ίδιοι/-ες οι εργαζόμενοι/-ες στο κατάστημα, υπήρχαν διαγνωσμένα κρούσματα μέσω rapid test και περιπτώσεις τεστ που βγήκαν αρνητικά, αλλά πάντα με την επιφύλαξη της ανακρίβειας των τεστ αυτών για τη διάγνωση. Το μαγαζί παρέμεινε ανοιχτό (!) παρά τα ήδη επιβεβαιώμενα κρούσματα και τη σχετική πρόβλεψη, περί κλεισίματος επιχείρησης με τέτοιο περιστατικό, την ώρα που επιλεγμένα άτομα που εργάζονται στο κατάστημα και όχι όλα (!) κλήθηκαν να κάνουν μοριακό τεστ. Δεν είναι να απορούμε που μια επιχείρηση «αλωνίζει» και παρακάμπτει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προκύπτουν από τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άλλωστε αυτά είτε δεν είναι σαφώς διατυπωμένα, είτε ακόμα και όταν είναι, εφαρμόζονται μόνο ενάντιον της κοινωνικής βάσης, στο δρόμο, στη δουλειά, στους ταξικούς αγώνες.

Δεν είναι είναι να απορούμε, αλλά, σίγουρα, είναι να μην αφήνουμε να πέσει κάτω η παραμικρή ενέργεια των αφεντικών να υπονομεύσουν τα κεκτημένα και να παίξουν με την υγεία μας. Γιατί ό,τι έχουμε κερδίσει μέχρι σήμερα στους χώρους δουλειάς το οφείλουμε σε διαρκείς και επίμονους αγώνες που δόθηκαν και δίνονται ακόμα.

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ «PIZZA FAN» ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

Ρουβίκωνας

Εργατική Πτέρυγα

Πολιτική ανυπακοή

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ