Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα: Παρέμβαση στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, 2021

Η ολοένα εντεινόμενη αστυνομοκρατία, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η βάναυση κρατική καταστολή σε σχολές και φοιτητικές εστίες δεν έρχονται από τα σύννεφα και φυσικά δεν είναι ξεκομμένες από τις ανάγκες του κεφαλαίου, των επιχειρήσεων και εργολάβων να θησαυρίσουν στις πλάτες μας. Αντ’ αυτού, οι κερδοσκοπικές αυτές βλέψεις αποτελούν καταλυτικό παράγοντα για τη χάραξη της κρατικής διαχείρισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις φοιτητικές εστίες.

Οι φοιτητές/-τριες και ειδικά οι εστιακοί/-ές έχουμε μετατραπεί σε πειραματόζωα, με πολιτικές πειθάρχησης να εφαρμόζονται πάνω μας και με εργολάβους κοράκια να μας κοιτάνε στην τσέπη. Αυτή, προφανώς, δεν είναι μια νέα κατάσταση. Οι συνθήκες διαβίωσης στις φοιτητικές εστίες δεν είναι αξιοπρεπείς χρόνια τώρα… Η σίτιση περιλαμβάνει ελάχιστες μερίδες που οριακά φτάνουν για το σύνολο όσων «δικαιούνται» να φάνε, με βάση τα κριτήριά που θέτουν οι από πάνω, άθλιας ποιότητας στην πλειοψηφία των εστιατορίων. Κατά τ’ άλλα, ως προς τη διαβίωση στις εστίες (ή τουλάχιστον στις περισσότερες), η θέρμανση το χειμώνα είναι ελλιπέστατη, το νερό σε πολλές περιπτώσεις βρώμικο, τα κτίρια παρατημένα από φροντίδα.

Τη φοιτητική μέριμνα έχει αναλάβει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, που εντάσσεται ευρύτερα στο δημόσιο τομέα. Με λίγα λόγια, αυτό σημαίνει πως οτιδήποτε αφορά τις σχολές και τις εστίες μας, από φοιτητικές παροχές μέχρι εγκαταστάσεις, λίγο ή πολύ περνάει από τα «χέρια» του ιδρύματος, μέσω ανάθεσης από το Υπουργείο Παιδείας, είτε με την κάλυψη λειτουργικών αναγκών, π.χ. κτιρίων Α.Ε.Ι., Τ.Ε.Ι. και εστιών, είτε με την προμήθεια με υλικά για τα φοιτητικά εστιατόρια, είτε με τη διαχείριση προγραμμάτων για φοιτητές/-τριες.

Όσον αφορά τις δύο πρώτες αρμοδιότητές του, να πούμε στο σημείο αυτό ότι δεν τα έχει πάει και πολύ καλά. Η εικόνα της Φ.Ε.Ε.Μ.Π. μας δείχνει του λόγου το αληθές. Σχεδόν όλα τα ασανσέρ χαλασμένα, εδώ και μήνες, ορισμένα λειτουργούν αλλά δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία εξαιτίας γραφειοκρατικών κωλυμάτων, ενώ ένα ασανσέρ είχε προκαλέσει μικρή έκρηξη λόγω έλλειψης συντήρησης (άλλωστε γιατί να ενδιαφέρει το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. το πώς θα μετακινηθεί ένα άτομο με κινητικές δυσκολίες ή πώς θα κάνει τη δουλειά του/της ένας/μία εργαζόμενος/-η στον καθαρισμό του κτιρίου;), απολύσεις εργαζομένων στη σίτιση (5 τον αριθμό έγιναν τον τελευταίο Σεπτέμβρη από την εργολαβική εταιρεία στην οποία ανατέθηκε το παραπάνω έργο), τα ήδη γνωστά προβλήματα με θέρμανση, νερό, διαλυμένες εγκαταστάσεις.

Σε όλα αυτά προστίθεται η παντελής απουσία σύνδεσης στο ίντερνετ παρά μόνο στο ισόγειο, σε μία περίοδο που οι φοιτητές/-τριες αναγκάζονται να παρακολουθούν/εξετάζονται τηλε-μαθήματα/με τηλε-εξεταστική και φυσικά αρκετοί/-ές να δουλεύουν με τηλε-εργασία. Κι όμως υποστηρίζουν ότι η φοιτητική μέριμνα που παρέχουν είναι αξιοπρεπής, την ώρα που στη Φ.Ε.Ε.Μ.Π. υπάρχουν τόσα δωμάτια χωρίς νερό! Και όλα αυτά με μια πανδημία πάνω απ’ τα κεφάλια όλων μας. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, σε πόσο δεινή θέση βρίσκονται όσοι κι όσες από τους φοιτητές/τριες της τάξης μας, διαμένουν σε μια τέτοια εστία, εν μέσω αυτής της κατάστασης. Προφανώς και έχουν παρθεί μηδενικά μέτρα για τη μη εξάπλωση του COVID-19, πράγμα για το οποίο οι οικότροφοι/-ες φωνάζουν καιρό τώρα και κινητοποιούνται. Με την απάντηση από το κράτος να είναι φυσικά η αγαπημένη του: καταστολή απέναντι στους οικότροφους, όπως συνέβη στη Φ.Ε.Π.Α. πριν λίγες μέρες και απειλές στην προηγούμενη καραντίνα για εξώσεις οικοτρόφων εν μέσω lockdown!

Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. φαίνεται κάθε άλλο παρά να αφουγκράζεται τις ανάγκες των φοιτητών/-τριών της τάξης μας. Όσες φορές έχει μπει στο στόχαστρο του φοιτητικού κινήματος, έχουν κερδηθεί πράγματα, έχουν παρθεί υλικές νίκες, ωστόσο όταν βλέπει μειωμένες αντιδράσεις, δεν πρόκειται να παραχωρήσει ούτε καν τις αυτονόητες παροχές που εγγράφονται στα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Σε αγαστή συνεργασία με εργολάβους θα φροντίσει να μεταφερθεί το κέρδος στις τσέπες τους, με το κόστος φοίτησης να βαραίνει εμάς, σαν να μη μας έφταναν τα υπόλοιπα βάρη που κουβαλάμε στην αρένα του ανταγωνισμού που κράτος και κεφάλαιο έχουν επιβάλει.

Μάλιστα, δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα! Αν ψάξουμε λίγο τα πεπραγμένα του ιδρύματος σε σχέση με το πώς προκρίνει εργολαβικές επιχειρήσεις για ανάληψη υπηρεσιών και έργων όπως η σίτιση, η φύλαξη και η συντήρηση κτιρίων, δε θα δυσκολευτούμε να βρούμε αρκετές και εξοργιστικές ατασθαλίες: απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους, «μαγειρέματα», εικονικοί διαγωνισμοί. Όλοι κι όλες θυμόμαστε τα νταραβέρια πρυτάνεων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και στελεχών του ιδρύματος με τον εργολάβο Χούτο, που είχε κάνει «κατάληψη» στον τομέα της σίτισης των φοιτητών/-τριών στο πανεπιστημιακό αυτό ίδρυμα για έτη. Αυτή και αρκετές άλλες υποθέσεις είναι εύκολο να διαλευκανθούν από τον καθένα και την καθεμία μέσω του συστήματος «Διαύγεια» όπου δημοσιεύονται προϋπολογισμοί, διαγωνισμοί και γενικώς ό,τι αφορά δημόσια έργα. Το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., ειδικά υπό την προεδρία του Δέρβου, πρώην προέδρου της Ο.Ν.ΝΕ.Δ. και προσωπικής επιλογής της Κεραμέως για τη θέση, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα, μας δείχνει πώς αντιλαμβάνεται τις φοιτητικές παροχές: ως πεδίο κερδοσκοπίας των αφεντικών σε βάρος των φοιτητών/-τριών, ως μία πίτα που θα χωριστεί στους ευνοούμενους του προέδρου, του υπουργείου, των πρυτάνεων κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστά χρόνια τώρα, γι’ αυτό και το ίδρυμα αυτό αποτελεί στόχο διαμαρτυριών, παρεμβάσεων, καταλήψεων κλπ. Από τον κόσμο που πλήττεται από τα «φαγοπότια» αυτά.

Το να περιοριστούμε σε μία σκανδαλολογία για το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. δε θεωρούμε ότι θα φέρει τα επιθυμητά συμπεράσματα από μόνο του. Δε θα μπορούσε να υπάρξει εξορθολογισμός της διοίκησης ή της προεδρίας του ιδρύματος από τη στιγμή που ο θεσμικός ρόλος του είναι να αναθέτει αυτά που δικαιούμαστε σε εργολάβους-αρπακτικά, με τους οποίους οι προαναφερθέντες είχαν, έχουν και θα έχουν επαφές, γιατί ακριβώς διορίζονται από ένα υπουργείο που μας έχει δείξει εμφατικά τη διάθεσή του: να γίνουν τα πανεπιστήμια τσιφλίκι των εργολάβων, μία κατάσταση στην οποία δίνουν αλλά παίρνουν και πίσω.

Το παιχνίδι που παίζεται στις πλάτες μας είναι αμείλικτο και η πανεπιστημιακή αστυνομία αποτελεί σημαντικό «παίκτη» για το κράτος, ώστε να πετύχει την απρόσκοπτη ανάπτυξη του κεφαλαίου εντός των πανεπιστημιακών χώρων. Το υπουργείο, το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ., οι εργολάβοι και όλοι οι αρμόδιοι για την κατάσταση που επικρατεί στα πανεπιστημιακά ιδρύματα καλούνται να δώσουν απαντήσεις. Θα τις δώσουν αν τους αναγκάσουμε, δυναμώνοντας τους αγώνες μας εντός κι εκτός σχολών. Όλοι θα τις δώσουν, καθώς αποτελούν ένα κοινό κύκλωμα!

Γι’ αυτούς τους λόγους και κυρίως για την προκλητική αδιαφορία που επιδεικνύει στο ζήτημα της Φ.Ε.Ε.Μ.Π., την Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση με μπογιές στην είσοδο του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΝΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ Φ.Ε.Ε.Μ.Π.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ Φ.Ε.Π.Α.

ΟΥΤΕ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ ΓΙΑ ΜΠΑΤΣΟΥΣ ΣΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ