Κάλεσμα στη διαδήλωση στη Νέα Σμύρνη. Πλατεία Νέας Σμύρνης, Τρίτη 9/3 στις 18:00

Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Δεν θα τους περάσει.

Το κράτος και η σημερινή του κυβέρνηση είναι φανερό πως χάνουν τον έλεγχο. Κατάφεραν το ακατόρθωτο: μια συνθήκη γενικευμένου υγειονομικού κινδύνου, μια πανδημία με χιλιάδες νεκρούς, να περνάει σε δεύτερη μοίρα καθώς ο κίνδυνος εκφασισμού εμφανίζεται πιο απειλητικός για όλη την κοινωνία. Χωρίς περιστροφές η προιούσα χούντα είναι πιο επικίνδυνη από τον COVID. Ζούμε έναν καταιγισμό περιστατικών ωμής αστυνομικής βίας ενάμιση χρόνο τώρα. Η καταστολή, η καραντίνα και οι ρητορικές κρατικής επιβολής έχουν γίνει το μοναδικό εργαλείο υλικής απεύθυνσης της κορυφής προς την βάση. Πλάι στην Βορειοκορεατικού επιπέδου κάλυψη της Νέας Δημοκρατίας από τα διάφορα ιδιωτικά και κρατικά ΜΜΕ δημιουργείται ένα τοπίο ασύμμετρου διχασμού. Από την μία κομματική κλίκα που δημοκρατικά καταλαμβάνει «αρμούς της εξουσίας» προσπαθώντας να παγιώσει την θέση της, και τη θέση των συμφερόντων που υπηρετεί, με προοπτική πολλών ετών. Από την άλλη μια όλο και διογκούμενη ετερόκλητη μειοψηφία όσων πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων είτε αντιστέκονται ενεργά, είτε στέκονται εμπόδιο, είτε απλά δεν πειθαρχούν και δέχονται την επίθεση του στρατού αυτής της κλίκας. Στο μέσο μια κοινωνική πλειοψηφία που σε συνθήκες αταβιστικού όσο και ορθολογικού φόβου για την υγεία της, με το φάντασμα της ανεργίας, της μείωσης των συντάξεων, της απώλειας του σπιτιού της πάνω από το κεφάλι της, προσπαθεί να διαλέξει αν θα εμπιστευτεί τα μάτια της (που βλέπουν όσα δείχνει η τηλεόραση) ή κάτι «φήμες» στο ιντερνετ και κάτι «ψίθυρους» από γνωστούς.

Γεγονότα όπως αυτά στην Νέα Σμύρνη συνιστούν βήμα αποθράσυνσης του κράτους σε σχέση με αντίστοιχα περιστατικά μετά την πρώτη καραντίνα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου στην κυψέλη και πλατεία Αγίας Παρασκευής). Γιατί στην πλατεία Νέας Σμύρνης δεν υπήρξε καν η όποια απειλή ενός πλήθους. Και τελικά δεν υπήρξε ούτε αντίσταση. Με όρους επίθεσης συμμορίας για έλεγχο περιοχής, η ελληνική αστυνομία τραμπούκισε κόσμο, δημιούργησε χάος σε ένα περιβάλλον δημόσιου χώρου για οικογενειακές βόλτες. Και αυτό είναι επίθεση σε ένα κομμάτι της κοινωνικής πλειοψηφίας. Να γιατί βγήκαν στο δρόμο άνθρωποι της γειτονιάς μετά από καιρό. Να γιατί τα πιο «φωτισμένα» κομμάτια του καθεστώτος φωνάζουν. Σταματάει όμως ο κατήφορος;

Μόνος του όχι. Η συγκεκριμένη κομματική κλίκα δεν δουλεύει μόνο για τον εαυτό της. Δουλεύει και για τους καπιταλιστές που ανησυχούν για το μέλλον τους και θα προσπαθήσουν να αρμέξουν τον κόσμο της εργασίας όσο περισσότερο μπορούν μετά την πανδημία. Δουλεύει για τους καπιταλιστές που θέλουν να λεηλατήσουν υγεία, παιδεία και ασφάλιση. Για τις κατασκευαστικές εταιρείες. Για τις πολυεθνικές του τουρισμού, για τις πολεμικές βιομηχανίες, τις πετρελαϊκές. Δουλεύει για πολλούς μέσα κι έξω από την Ελλάδα, που όλοι τους έχουν ένα κοινό. Θέλουν κοινωνική ειρήνη για να κάνουν τη δουλειά τους. Κοινωνική ειρήνη όχι σε μια εποχή δανεικής αφθονίας όπως κάποτε, αλλά φτώχειας, ανεργίας, απουσίας δημόσιων αγαθών. Δεν γίνεται μόνο με προπαγάνδα από τον ΣΚΑΙ κάτι τέτοιο. Θέλει και κλομπ. Να γιατί τελικά δεν είναι θέμα δέκα «αλητήριων μπάτσων» που έτυχε και βρέθηκαν εκεί. Είναι κεντρική γραμμή του κράτους, είναι ο λόγος που πολλαπλασιάζουν τα σώματα των «αλητήριων μπάτσων», που προσλαμβάνουν χιλιάδες. Υπάρχει ένα νήμα που συνδέει τα στρατοκρατούμενα Εξάρχεια, την πανεπιστημιακή αστυνομία, το σπάσιμο καταλήψεων, την συγκάλυψη στην υπόθεση Λιγνάδη, την λογοκρισία στο facebook, τον Κουφοντίνα, την πλατεία Νέας Σμύρνης.

Ο κατήφορος σταματάει και μπορεί να αντιστραφεί, ακόμα και τώρα που η πανδημία μας απειλεί.

Από εμάς.

Πρέπει να πάρουμε την απόφαση και να απαντήσουμε με μαζικότητα και ισχύ σε κάθε μια και σε όλες μαζί τις επιθέσεις της καταστολής. Πρέπει να απειθαρχήσουμε και να βγαίνουμε στο δρόμο κάθε φορά που το κράτος δοκιμάζει τα όρια μας. Γιατί αυτό έγινε στην πλατεία Νέας Σμύρνης. Δοκίμασαν τα όρια. Αν τους περάσει χωρίς απάντηση που να υπολογίσουν τότε αυτό το σκηνικό στις πλατείες μας «το παντρευτήκαμε». Θα κάνουμε στους εαυτούς μας κάτι τέτοιο;

Δεν θα τους περάσει.

Και την Τρίτη 9/3/2021, στις 18.00 συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Νέας Σμύρνης για να απαντήσουμε στην πρόκληση της κρατικής καταστολής. Για να τους υποχρεώσουμε να το ξανασκεφτούν αν όντως «τους παίρνει» να ακολουθήσουν το μονοπάτι της χούντας.

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ