Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα: Για την εισβολή αστυνομίας στο ΑΠΘ

Τετάρτη, 17 Μαρτίου, 2021

Την Πέμπτη 11/3/2021 είδαμε για άλλη μια φορά το κατασταλτικό όργιο της αστυνομίας και πώς αυτό εκφράζεται -και θέλει να κανονικοποιηθεί με το νέο νομοσχέδιο- μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους. Ασφαλίτες με πολιτικά ρούχα και κουκουλωμένοι μπήκαν ξημερώματα στην κατάληψη του ΑΠΘ συλλαμβάνοντας φοιτητές δένοντας σφιχτά με δεματικά τα χεριά τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι αρνούνταν να δείξουν τις αστυνομικές τους ταυτότητες, χωρίς να ξεκαθαρίζουν τι είναι αυτοί οι τύποι με κρυμμένα χαρακτηριστικά και όπλα, δίνοντας την αίσθηση παρακρατικής ομάδας. Στη συνέχεια, ισχυρές δυνάμεις των MAT, με συνοδεία της αντιτρομοκρατικής, προχώρησαν σε βίαιη εκκένωση της αποφασισμένης από το σύλλογο του ΑΠΘ κατάληψης της Πρυτανείας. Στο αίτημα των φοιτητ(ρι)ών να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα μέτρα προστασίας απ’ τον ιό, να μη συσταθεί μόνιμο αστυνομικό σώμα στο χώρο που σπουδάζουμε και παρεμβαίνουμε πολιτικά, η κυβέρνηση για άλλη μια φορά απαντάει με καταστολή και συλλήψεις. Εδώ και μέρες το κέντρο της Θεσσαλονίκης θυμίζει κατεχόμενη πόλη από την πρώτη επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης όπου απωθήθηκε με την άμεση αντίδραση των φοιτητ(ρι)ών που ήταν μέσα και των αλληλέγγυων, με ντρόουνς να πετάνε πάνω από την κατειλλημένη πρυτανεία και με ισχυρή αστυνομική παρουσία να έχει περικυκλώσει όλο το κέντρο. Από την εκκένωση υπήρξαν 33 συλλήψεις, βάσει λίστας που υπέδειξε ποιοι πάνε για σύλληψη και ποιοι για προσαγωγή, ενώ για άλλη μια φορά οι δυνάμεις καταστολής δε δίστασαν ακόμα και να απαγορεύσουν την είσοδο των δημοσιογράφων στο ΑΠΘ και να επιτεθούν σε όσους ήταν μέσα (εικόνες που είδαμε στις πορείες για τον απεργό πείνας Δ.Κ., στη Νέα Σμύρνη κλπ) δίνοντάς μας μια γεύση από Γαλλία.

Όλα αυτά είναι λίγες μέρες μετά από την πρόσφατη προσπάθεια εκκένωσης της ίδιας κατάληψης, πάλι αποφασισμένη από συλλόγους, με εικόνες όπου έσερναν φοιτητή με το κεφάλι στην άσφαλτο και ψέκαζαν πάνω του χημικά, του φοιτητή που κινδυνεύει να έχει μόνιμο πρόβλημα στο γόνατο από τον ξυλοδαρμό του και τους δεκάδες φοιτητές να συλλαμβάνονται και να στοιβάζονται σε κλούβες. Κι όλα συνέβησαν ενώ ανακοινώνεται ότι σε ένα μήνα από τώρα η πανεπιστημιακή αστυνομία θα μπει στις ζωές μας, στελεχωμένη από τους υπάρχοντες αστυνομικούς του σώματος. Για μας καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι η επιχείρηση έγινε την ίδια μέρα που θα έληγε η κατάληψη. Η κυβέρνηση, θέλοντας να διατηρήσει το γόητρό της μετά την απώθηση της πρώτης επιχείρησης, των μεγάλων φοιτητικών πορειών, την αντικατασταλτική απάντηση με τη μαζική σύγκρουση στη γειτονιά της Νέας Σμύρνης και τη στήριξη στον απεργό πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, δε μπορούσε να αφήσει την κατάληψη να λήξει αναίμακτα και να επιτρέψει να πλανάται η εντύπωση πως είμαστε ένα κίνημα ικανό να παίρνει νίκες.

Ως υποκείμενα που δραστηριοποιούμαστε στο πανεπιστήμιο δε σκοπεύουμε να ανεχτούμε παρουσία μπάτσων στις σχολές, μπάρες εισόδου στις πύλες και κάμερες στους χώρους που κοινωνικοποιούμαστε, εργαζόμαστε, σπουδάζουμε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαγραφούν συμφοιτητ(ρι)ες μας ούτε να περάσουμε πειθαρχικό επειδή συμμετείχαμε σε αγώνες, διεκδικήσεις και καταλήψεις προάσπισης των συμφερόντων μας, όπως και όσων υποτιμημένων κομματιών του πανεπιστημίου είναι έτοιμα να συνεχίζουν να αγωνίζονται για όσα αντιμετωπίζουν κι όσα πρόκειται να έρθουν. Να στηρίξουμε, λοιπόν, έμπρακτα τις εστίες αγώνα στις σχολές, τις φοιτητικές εστίες και τους χώρους δουλειάς, μέχρι να καταλάβουν οι από τα πάνω ότι στις σχολές δεν είναι ευπρόσδεκτος κανένας βασανιστής με στολή και ότι τον Απρίλιο -αν επιχειρήσουν να εγκατασταθούν- θα μας βρουν αυτοί μπροστά τους, όχι εμείς αυτούς. Να πλαισιώσουμε όλες κι όλοι τις καταλήψεις και τις μαζικές πορείες πανελλαδικά, να οργανωθούμε σε συνελεύσεις βάσης και να συνεχίσουμε να διεκδικούμε τα πάντα ενάντια στη συνεχή υποτίμηση των ζωών μας.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες των πανεκπαιδευτικών διαδηλώσεων και των εκκενωμένων καταλήψεων.

Κοινότητες αγώνα να γίνουν οι σχολές

Φοιτητική ομάδα Ρουβίκωνα

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ