Παρέμβαση στο Υπουργείο Υγείας ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κώστα Καταραχιά

Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021

Στα μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα όπου η πληθυσμιακή πυκνότητα και η συγκέντρωση του ιικού φορτίου είναι μεγάλη, η διασπορά της νόσου έχει ξεφύγει με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ. Χιλιάδες άνθρωποι κάθε μέρα στοιβάζονται στα ΜΜΜ για να μετακινηθούν από και προς την εργασία τους. Εδώ και μήνες επιβάλλονται στα τυφλά περιορισμοί μετακινήσεων που στερούνται λογικής και έχουν φέρει αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά. Η κυβέρνηση συμμορία αποφάσισε ότι δε χρειάζονται περισσότερα οχήματα μαζικής μετακίνησης, προσωπικό για να τα οδηγήσει και συχνότερα δρομολόγια, δε χρειάζονται καινούργιες κλίνες ΜΕΘ, γιατροί και μηχανήματα για την πρόληψη και αντιμετώπιση του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια δημόσιου χρήματος κατασπαταλήθηκαν στα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα για «μένουμε σπίτι» και ξέπλυμα, σε προσλήψεις ακόμα περισσότερων μπάτσων για πανεπιστημιακή αστυνομία και καταστολή κοινωνικών αντιστάσεων και σε απευθείας αναθέσεις προς ιδιώτες κολλητούς και ημετέρους.

Καθημερινά παρακολουθούμε, βλέπουμε και ακούμε για την εφιαλτική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας. Τα κρούσματα και οι εισαγωγές ασθενών με Covid πολλαπλασιάζονται, οι επισκέψεις στα τακτικά ιατρεία και τα προγραμματισμένα χειρουργεία για μη-Covid περιστατικά, αναβάλλονται. Το παραμύθι για την ατομική ευθύνη και τους «απείθαρχους πολίτες» πείθει ελάχιστους πια. Η μαγική εικόνα της κρατικής διαχείρισης της πανδημίας είναι κατασκευασμένη και δοσμένη μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των ΜΜΕ. Υπάρχει όμως και η πραγματική εικόνα δεκάδων ασθενών στους διαδρόμους νοσοκομείων που περιμένουν για κενό κρεββάτι ΜΕΘ κι αυτό είναι κάτι που μας αφορά όλες και όλους. Για όσους νόσησαν και για όσους θα νοσήσουν και ξέρουν από πριν τι τους περιμένει.

Οι εργαζόμενοι υγειονομικοί αγωνίζονται να σώσουν τις ζωές συμπολιτών μας χωρίς τις απαιτούμενες δομές, χωρίς βασικό εξοπλισμό, χωρίς προσλήψεις νέου και μόνιμου προσωπικού. Το ήδη αποδεκατισμένο ΕΣΥ, με κρατικές εντολές, «ανακυκλώνει» το ήδη εξουθενωμένο προσωπικό του, μετακινώντας το από κλινική σε κλινική, από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Οι κλίνες Covid, είτε ΜΕΘ είτε απλές, δε στελεχώνονται με νέες προσλήψεις αλλά με αναγκαστικές μετακινήσεις γιατρών από άλλες, εξίσου υποστελεχωμένες, κλινικές. Η πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των υπόλοιπων ασθενών που πάσχουν από νοσήματα το ίδιο ή και πιο σοβαρά, είναι εκ των πραγμάτων από ελλιπής μέχρι ανύπαρκτη, κάτι που στο μέλλον θα αποτυπωθεί σε νούμερα και τραγικές στατιστικές. Οι νοσοκομειακοί γιατροί και νοσηλευτές, είχαν από την αρχή προειδοποιήσει για τις σοβαρότατες ελλείψεις του συστήματος υγείας και στο σήμερα είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν εξοντωτικά, σε εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, με καθυστερημένη καταβολή δεδουλευμένων και απλήρωτες αργίες-νυχτερινά, με ρίσκο της ζωής τους και των οικογενειών τους. Οι άνθρωποι της πρώτης γραμμής, αυτοί που η Μαρέβα Μητσοτάκη μας καλούσε να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια με δάκρυα συγκίνησης, έχουν να αντιμετωπίσουν έναν πόλεμο ταυτόχρονο με αυτόν ενάντια στη φονική πανδημία. Τον πόλεμο στοχοποίησης και απαξίωσής τους από την κυβέρνηση.

Ο Κ. Καταραχιάς εργαζόταν για 5 χρόνια στο ογκολογικό νοσοκομείο του Αγ. Σάββα ως επικουρικός συμβασιούχος γιατρός με την ειδικότητα του ακτινολόγου. Για συνεχόμενα χρόνια εκλεγόταν πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Αγ. Σάββα κι αυτή του η ιδιότητα ήταν η αρχή του νήματος προς την εκδικητική απόλυσή του από τη διοίκηση. Το σωματείο είχε καταγγείλει την ΕΔΕ που διατάχθηκε με εντολή διοικήτριας του νοσοκομείου Όλγας Μπαλαούρα, ενάντια σε συναδέλφους που νόσησαν από τον ιό και κατηγορήθηκαν για την διασπορά του. Μετά την καταγγελία ξαφνικά ο Κ. Καταραχιάς μετακινήθηκε, με εντολή διοικητή υγειονομικής περιφέρειας Κ. Στάθη, στο νοσοκομείο Σωτηρία με πρόσχημα «υπηρεσιακές ανάγκες». Όταν το σωματείο εργαζομένων το οποίο εκπροσωπούσε σήκωσε κεφάλι στη διοίκηση, τον έδιωξαν από τον Αγ. Σάββα με αφορμή την πανδημία και με την αιτιολόγηση ότι στο νοσοκομείο υπάρχει πλεόνασμα ακτινολόγων. Ο Κ.Κ. υπέβαλε αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής για την αναστολή της απόλυσής του το οποίο δεν έγινε δεκτό, και η μη ανανέωση σύμβασης – απόλυσής του, έγινε τελικά στις 31/3/21.

Παρόλη τη στήριξη που έλαβε από συναδέλφους ιατρικά σωματεία, ομοσπονδίες και τον ιατρικό σύλλογο, η κυβερνητική γραμμή είναι σαφής: Όποιο κεφάλι σηκώνεται, θα κόβεται. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν αποτέλεσμα ωμής πολιτικής παρέμβασης κατά την εκδίκαση της υπόθεσης. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ωμή ειρωνεία και έπαρση απέναντι σε μια κοινωνία ρημαγμένη, και προσωποποιείται σε κάθε υγειονομικό που καταγγέλλει και διεκδικεί, σε κάθε πολίτη που καταγγέλλει και διεκδικεί. Ο βουλευτής Μαραβέγιας, στέλεχος ενός κόμματος που απολύει όποιον διαφωνεί, τόλμησε να κλαφτεί για φίμωση της άποψής του όταν ήρθε σε αντιπαράθεση με το σωματείο εργαζομένων του Αγ. Σάββα. Θα ήταν ενδιαφέρον να απαντήσει ο Μαραβέγιας με ποιον τρόπο ακριβώς η απόλυση αυτού που διαφωνεί είναι χώρος στην αντίθετη άποψη.

Δεν έχουν δώσει καμία απολύτως εξήγηση για το πως αποφάσισαν ότι σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης που πεθαίνουν άνθρωποι στους διαδρόμους, περισσεύει έστω και ένας νοσοκομειακός γιατρός, την ίδια στιγμή που επιτάσσουν ιδιώτες γιατρούς χωρίς νοσοκομειακή εμπειρία (αλλά σε καμία περίπτωση τις ιδιωτικές κλινικές). Απόλυση στην περίπτωση αυτή ισοδυναμεί με πολιτική δίωξη, ισοδυναμεί με φίμωση προς εκφοβισμό όσων τα βλέπουν και τα ζουν και σκέφτονται να μιλήσουν. Μετά τα χειροκροτήματα, η απάντηση του κράτους απέναντι στο αγωνιζόμενο κομμάτι των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών είναι απειλές, απολύσεις, ΕΔΕ, ξύλο και χημικά. Η ΝΔ έχει εξαπολύσει πογκρόμ διώξεων σε γιατρούς που καταγράφουν και καταγγέλλουν δημόσια τα κενά του ΕΣΥ και τις συνέπειες των εγκληματικών επιλογών της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που κάνει πλάτες στους κλινικάρχες που δεν παραχωρούν δομές χωρίς να πάρουν λεφτά.

Ο Κ. Καταραχιάς είναι ένα παράδειγμα πολιτικής δίωξης, αλλά δεν είναι το μόνο. Σύμφωνα με καταγγελία ειδικευόμενου γιατρού του Ευαγγελισμού, ο διοικητής Αναστάσιος Γρηγορόπουλος επέβαλε ποινή προστίμου 15 ημερομισθίων σε 2 ειδικευόμενους νοσοκομειακούς γιατρούς. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εφημερίας τους, σε συζήτηση με τον αναπληρωτή διοικητή, του επισήμαναν μεταξύ άλλων ότι είναι πρακτικά αδύνατος ο φυσικός και χωροταξικός διαχωρισμός ανάμεσα σε covid και μη-covid περιστατικά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ενδονοσοκομειακή διασπορά. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την επιβολή προστίμου για επιθετική συμπεριφορά και απείθεια προς τη διοίκηση, με άλλα λόγια στέρηση μισθού επειδή αντιμίλησαν. Και δεν είναι η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει. Η πολιτική για την διαχείριση της πανδημίας έχει επιλεγεί συνειδητά από την κυβέρνηση αγνοώντας τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών για ενημέρωση και διάλογο. Με διασπορά ψευδών ειδήσεων, non stop προπαγάνδα και φίμωση κάθε φωνής που αντιστέκεται, το αφήγημά τους για τις «καλύτερες μέρες που έρχονται» δε θα μπορεί να στέκεται για πάντα, όσα εκατομμύρια κι αν δώσουν στο μιντιακό συρφετό.

Οι αγώνες των υγειονομικών είναι στο τώρα πιο σημαντικοί από ποτέ. Η οργάνωση και η μαζικότητα στο δρόμο είναι η μόνη και υπολογίσιμη απάντηση από τον εχθρό. Εμείς έχουμε διαλέξει πλευρά. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όλους όσους υψώνουν ανάστημα μπροστά στην εξουσία, για μια κοινωνία ισότητας, δικαιοσύνης και αλληλοφροντίδας.

ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΣΗΣ ΤΟΥ Κ. ΚΑΤΑΡΑΧΙΑ

ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ