Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους συλληφθέντες της παρέμβασης στο τουρκικό προξενείο | Πέμπτη 23/9, 10:00, Δικαστήρια Θεσσαλονίκης

Κυριακή, 19 Σεπτεμβρίου, 2021

Την Τετάρτη 9/10/2019, το τουρκικό κράτος ξεκίνησε την επιχείρηση της γενικευμένης πολεμικής επίθεσης και στρατιωτικής εισβολής στα εδάφη της Βόρειας Συρίας υπό την κυνική, κωδικοποιημένη ονομασία «Πηγή Ειρήνης», χτυπώντας με εναέριους βομβαρδισμούς και βολές πυροβολικού τις θέσεις των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Το πρόσχημα που επικαλέστηκε το τουρκικό κράτος, για να δικαιολογήσει την ιμπεριαλιστική του επέμβαση, ήταν η δημιουργία μιας υποτιθέμενης «ζώνης ασφαλείας», η οποία θα εκτείνεται σε πλάτος 480 χιλιομέτρων και βάθος 40 χιλιομέτρων μέσα στα κουρδικά εδάφη της Ροζάβα. Αυτό ήταν το κατασκευασμένο επικοινωνιακό σενάριο που ενορχήστρωσε το τουρκικό κράτος, για να υπερασπιστεί πολιτικά τη στρατιωτικά σχεδιαζόμενη σφαγή του κουρδικού λαού. Στην πραγματικότητα, φυσικά, δεν ήταν κάτι άλλο από μία προσπάθεια αναβάθμισης της στρατηγικής θέσης της τουρκικής αστικής τάξης στους μαινόμενους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς και τη διεθνή ιμπεριαλιστική αλυσίδα, εξασφαλίζοντάς της την επικερδή εκμετάλλευση νέων αγορών και την απομύζηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και εργατικού δυναμικού, αλλά παράλληλα και μία προσπάθεια να θαφτεί, μέσα σε ποταμούς αίματος, η επανάσταση στη Ροζάβα. Την επιχείρηση αυτή ενέκριναν όλες οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που εποφθαλμιούν τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Μέσης Ανατολής (ΗΠΑ, Ρωσία, Ιράν). Μάλιστα, στις 20/1/2018 είχε προηγηθεί η εισβολή του τουρκικού στρατού στο κουρδικό καντόνι του Αφρίν, το οποίο κατέλαβε λίγους μήνες αργότερα.

Στις 17/10/2019 μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης και της Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας πραγματοποίησαν παρέμβαση αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό. Δώδεκα σύντροφοι/συντρόφισσες εισήλθαν στον χώρο του τουρκικού προξενείου, έβγαλαν πανό και φώναξαν συνθήματα υπέρ της κουρδικής αντίστασης. Οι σύντροφοι και συντρόφισσες συνελήφθησαν μετά από την επέμβαση των μελών της φύλαξης του προξενείου και έπειτα από μια παλινωδία σύγχυσης μεταξύ των ελληνικών αστυνομικών αρχών και της τουρκικής φύλαξης του χώρου, του τουρκικού και του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Την ίδια μέρα μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης, της Αναρχικής Συλλογικότητας Pueblo και της Αναρχικής Συλλογικότητας Ρουβίκωνας , πραγματοποίησαν συμβολική παρέμβαση για τον ίδιο λόγο στα γκισέ της Turkish Airlines στο Αεροδρόμιο Μακεδονία. Έπειτα από κινητοποίηση της αστυνομίας συνελήφθησαν και αθωώθηκαν πέρσι στο δικαστήριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις αλληλεγγύης στον αγωνιζόμενο κουρδικό λαό πραγματοποιήθηκαν πανελλαδικά, αλλά και σε διεθνή κλίμακα σε άμεση ανταπόκριση στο διεθνές κάλεσμα στήριξης που απηύθυναν οι οργανώσεις της κουρδικής αντίστασης.

Στους συντρόφους/συντρόφισσες που πραγματοποίησαν την παρέμβαση στο τουρκικό προξενείο αποδίδονται οι εξής κατηγορίες: α/ διατάραξη της λειτουργίας υπηρεσίας και β/ απείθεια λόγω της άρνησης των συλληφθέντων/συλληφθεισών να συμμετέχουν στη διαδικασία της δακτυλοσκόπησης και φωτογράφησης (σήμανση). Η κατηγορία της διατάραξης των φιλικών σχέσεων της Ελλάδας ή συμμάχου της με ξένο κράτος με σύμμαχο κράτος, που αρχικά τους είχε αποδοθεί, δεν συμπεριλήφθηκε τελικά στη δικογραφία από την εισαγγελία. Για την κατηγορία αυτή διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για άσκηση δίωξης στο μέλλον.
Η δίκη τους θα γίνει την Πέμπτη 23/9, στις 09:00, στα δικαστήρια Θεσσαλονίκης.

Στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα, τον αγώνα του PKK στην Τουρκία, τον αγώνα των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και των Μονάδων Προστασίας των Γυναικών (YPJ) στη Συρία. Η κοινωνική επανάσταση στη Ροζάβα είναι μια αχτίδα φωτός στο μέρος που κυριαρχεί το απόλυτο σκοτάδι του πολέμου που προκαλούν ο ιμπεριαλισμός και ο φονταμεταλισμός. Είναι μια ελπίδα για όλο τον κόσμο. Η ελπίδα ότι μπορείς να κατανικήσεις τις εθνικοθρησκευτικές καταπιέσεις, χωρίς να τις αναπαράγεις, η ελπίδα που δίνουν οι ελευθεριακές ιδέες, από τις οποίες το κουρδικό απελευθερωτικό κίνημα εμπνεύστηκε τη στρατηγική του, ότι μπορούν να λύσουν τα δολοφονικά αδιέξοδα που παράγουν οι ιδέες και οι πρακτικές της εξουσίας. Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε έμπρακτα αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες στον αγώνα τους.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΤΗ ΡΟΖΑΒΑ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΛΑΩΝ – ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ/ΙΣ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ/ΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ/ΙΣΣΕΣ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ:
ΠΕΜΠΤΗ 23/9,
10:00 ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης
Ρουβίκωνας
(Μέλη της Αναρχικής Ομοσπονδίας)

 

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ