Παρέμβαση στην εταιρεία αιολικών EREN HELLAS, θυγατρική της πολυεθνικής TOTAL

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, 2021

Αυτό που γίνεται στην Βόρεια Εύβοια πάνω στις στάχτες των καμένων (και ήδη ξεχασμένων) δασικών εκτάσεων και κατεστραμμένων τοπικών κοινοτήτων, είναι ένα ακόμα μνημείο κρατικού θράσους.

Μια εταιρεία, η EREN HELLAS, θυγατρική του γαλλικού πολυεθνικού κολοσσού εξορύξεων και πετρελαιοειδών TOTAL, ανέλαβε την «αναδοχή» για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα σε ένα τμήμα των καμένων στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας. Ένα εκατομμύριο θα δώσει η EREN και άλλα δύο η ΔΕΗ για τέτοια έργα αποκατάστασης.

Αξιέπαινη πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα θα μας πουν οι καθεστωτικοί και λαμπρό δείγμα «εταιρικής ευθύνης».

Τι δουλειά έχει η αλεπού στο παζάρι, θα αναρωτηθούμε εμείς.

Πρέπει κανείς να είναι αφελής για να πιστέψει ότι μπορεί ποτέ να πάρει ο πόνος τις εταιρείες και να αρχίσουν φιλανθρωπίες εκατομμυρίων. Και στην υπόθεση της EREN τα πάντα είναι φανερά. Η εταιρεία είναι από τους μεγαλύτερους διεθνείς «παίχτες» στην Ελλάδα στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Και η Βόρεια Εύβοια ήταν το προνομιακό πεδίο παραχώρησης αιολικών πάρκων κι έγινε ακόμα πιο προνομιακό με την «εκκαθάριση» εδάφους και κοινωνικών αντιστάσεων που επέβαλλε η καταστροφή του καλοκαιριού. Οι εταιρείες ενέργειας από απλοί εισβολείς στα βουνά μετατρέπονται σε φεουδάρχες. Ακόμα και η αποκατάσταση των ζημιών περνάει στα χέρια τους. Τα όποια μεροκάματα μοιραστούν στις τοπικές κοινωνίες που αγωνίζονται να μην πάρουν τον δρόμο της εσωτερικής προσφυγιάς, θα λειτουργήσουν ως σχέση εξάρτησης με ένα μπλοκ συμφερόντων που στοχεύει όλη την περιοχή τους. Και επίσης να πούμε ότι τα σχέδια της «αποκατάστασης» θα παραχθούν και θα υλοποιηθούν από τις ίδιες τις ανάδοχες εταιρείες, με το τοπικό δασαρχείο στο τέλος απλά να δίνει «έγκριση». Ποιος ξέρει τι έργα θα κάνουν και ποια μελλοντικά σχέδια επέκτασής τους θα εξυπηρετήσουν…

Γενικά η λογική των «αναδοχών» από καπιταλιστές για αναπλάσεις και αποκαταστάσεις δημόσιων χώρων και εκτάσεων είναι μια νέα πρακτική που έγινε κανόνας τα τελευταία λίγα χρόνια. Δεν είναι άλλο από το ύπουλο χρύσωμα του χαπιού για την εκποίηση δημόσιων εδαφών και χώρων σε ιδιώτες είτε αφορά την Βόρεια Εύβοια, είτε τον λόφο του Στρέφη στην Αθήνα. Δεν είναι παρά άλλο ένα βήμα στην παραχώρηση σε λίγους, πλούτου που ανήκε σε όλους μας. Και που πάντα πίσω τους θα βρεις όχι μόνο το κεφάλαιο αλλά και τις κρατικές ελίτ και τα δικά τους πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

Να σταθούμε απέναντι στα σχέδια κράτους και κεφαλαίου, που με ύπουλο τρόπο και εκμεταλλευόμενα τις παράλληλες καταστροφές που βιώνουμε, πλιατσικολογούν ότι μπορούν.

Να σταθούμε στο πλευρό των κατοίκων της Β. Εύβοιας για πλήρη και σοβαρή αποκατάσταση των ζημιών, να στηρίξουμε τις διεκδικήσεις τους για μπορέσουν να μείνουν στον τόπο τους.

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.

* Το βίντεο της παρέμβασης εδώ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ