Παρέμβαση στο σπίτι του επικεφαλής της CVC Capital στην Ελλάδα, Άλεξ Φωτακίδη, στην Κηφισιά

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου, 2021

CVC Capital Partners και Άλεξ Φωτακίδης, ή αλλιώς ο αφανής αρχηγός του καιροσκοπισμού στην Ελλάδα σήμερα, το νέο μεγάλο αφεντικό.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με μπροστάρη την εθνική καρικατούρα και Υπουργό Ανάπτυξης και επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, το ‘πε και το ‘κανε πράξη. Τον τελευταίο χρόνο οι επενδύσεις στην Ελλάδα έρχονται σωρηδόν, επενδύσεις σε διάφορους τομείς που, όπως μας υπόσχονται, θα βγάλουν την «Ελλάδα μας» από το οικονομικό τέλμα, που διογκώθηκε μάλιστα εν μέσω πανδημίας, θα την αναδείξουν σε σημαντικό και αξιόπιστο οικονομικό παίκτη στην ευρωπαϊκή αρένα των αγορών, θα γίνει επιτέλους το καλό παιδί που θέλουν τόσα χρόνια να δουν οι ευρωπαίοι “εταίροι μας” και φυσικά η εγχώρια αστική τάξη. Μόνο που η δική τους “ανάπτυξη” είναι η δική μας εξαθλίωση.

Ένας νέος για τα ελληνικά δεδομένα, επενδυτικός παίκτης που έχει κάνει υπερβολικά αισθητή την παρουσία του τον τελευταίο καιρό, με πρώτα δείγματα γραφής ήδη από εποχής ΣΥΡΙΖΑ, είναι η εταιρεία CVC Capital Partners. Πρόκειται για έναν επενδυτικό αμερικανικό κολοσσό (fund) με έδρα το Λουξεμβούργο που κάνει μπίζνες τα τελευταία 40 χρόνια σε χώρες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ πλέον μπήκε δυναμικά στο παιχνίδι των επενδυτικών τοποθετήσεων και εξαγορών ελληνικών εταιρειών.

Ο όμιλος CVC Capital Partners, με ηγετικό στέλεχος στην Ελλάδα και υπεύθυνο επενδύσεων στην Ευρώπη, τον Άλεξ Φωτακίδη, έχει κάνει άνοιγμα σε κάθε λογής κερδοσκοπικά πεδία, σε αγαστή πάντα συνεργασία με το ντόπιο κεφάλαιο και την κυβέρνηση, και τίποτα δεν φαίνεται να το σταματά. Μέσω της ανεξέλεγκτης κούρσας εξαγορών που εξελίσσεται, μπαίνει καθημερινά στα σπίτια μας μέσα από τις δεκάδες επιχειρήσεις που ελέγχει σε πολλαπλούς τομείς όπως η ιατρική περίθαλψη, η διατροφή, οι ασφάλειες, το ρεύμα, το ηλεκτρονικό εμπόριο και έχει βάλει πλέον στο στόχαστρο τον κλάδο λιανικής πώλησης τροφίμων και βασικών αγαθών. Ο “εθνικός επενδυτής”, έχει συμμετάσχει στην εξαγορά του μεγαλύτερου ομίλου ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα μέσω της Hellenic Healthcare Group (νοσοκομεία Υγεία, Metropolitan, Μητέρα, Metropolitan General, Ιασώ General, Λητώ, Creta InterClinic, διαγνωστικά κέντρα HealthSpot, εταιρεία Y-Logimed, Κέντρο Γενετικής ΆλφαLAB, εταιρεία Business Care, Κέντρο Heal Academy), του μεγαλύτερου ομίλου τροφίμων και εστίασης Vivartia (ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάμπα Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Flocafe, La Pasteria, Ελληνική Ζύμη, Αλεσις, Olympic Catering, Hellenic Catering), της εταιρείας ΔΩΔΩΝΗ, της Εθνικής Ασφαλιστικής που ξεπουλήθηκε σκανδαλωδώς, της εταιρείας Skroutz.gr και είναι στις μαρίνες του Φλοίσβου και της Ζέας, των Γουβιών της Κέρκυρας και της Λευκάδας. Τελευταίο απόκτημα είναι το 10% της ΔΕΗ, της αποκρατικοποιημένης πλέον εταιρείας που μας πουλάει το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη, μέσω μάλιστα μιας διαδικασίας που χάρισε στις τράπεζες 38 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μαντέψτε ποιος θα κληθεί αύριο να πληρώσει. Τώρα ετοιμάζεται το επόμενο μεγάλο χτύπημα στον τομέα του λιανεμπορίου τροφίμων, με την αναμενόμενη εξαγορά του Μασούτη, με στόχο την ακόμα μεγαλύτερη συγκέντρωση του λιανεμπορίου σε όλο και λιγότερες μεγάλες επιχειρήσεις.

Τι σημαίνει όμως όταν ένα κερδοσκοπικό fund αποκτά τόσο μεγάλη ισχύ στην Ελλάδα, όταν αποκτά υπερβάλλουσα παρέμβαση στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα; Μήπως η CVC Capital πέραν από επενδυτής εξελίσσεται σε ρυθμιστή ευρύτερων καταστάσεων; Αν διερωτάται κανείς που είναι το πρόβλημα στις λεγόμενες επενδύσεις και αν διατηρεί φρούδες ελπίδες περί ενίσχυσης της κρατικής οικονομίας, πλανάται πλάνην οικτρά. Δυστυχώς γνωρίζουμε πολύ καλά, μετά την σκληρή εμπειρία της μνημονιακής περιόδου, που τέλος δεν έχει, τι σημαίνει η εισβολή των fund, των παγκόσμιων επενδυτικών κεφαλαίων σε μια αδύναμη χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, σαν την Ελλάδα. Κέρδη και χρήμα στα ταμεία των μεγαλοκεφαλαιούχων, εγχώριων και μη, και αφαίμαξη και φτωχοποίηση του λαού. Εξαθλίωση χιλιάδων εργαζομένων στις δεκάδες μεγαλοεπιχειρήσεις (άλλωστε η ονείρωξη τους είναι να επιβάλλουν μισθούς Βουλγαρίας), κατάργηση εργατικής νομοθεσίας μέσω παρεμβάσεων στο κράτος, αύξηση τιμών σε τρόφιμα και βασικά αγαθά, ρεύμα ως είδος πολυτελείας που όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν θα τους κυνηγάνε τα κοράκια των εισπρακτικών.

Για αυτή την άνευ προηγουμένου οικονομική και εδαφική συγκέντρωση και επέκταση μιας επενδυτικής εταιρείας, η κοινωνική βάση ξέρει μία λέξη: ξεπούλημα. Και τη χαρακτηρίζουμε ξεπούλημα, όχι γιατί μας ενδιαφέρουν τα κέρδη των καπιταλιστών και των κρατούντων, όσο γιατί με τις εθνικιστικές κορώνες τους πουλάνε στον λαό φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Ότι τάχα από τις επενδύσεις θα επωφεληθούμε όλοι, ενώ στην πραγματικότητα οι μόνοι κερδισμένοι είναι το παγκόσμιο κεφάλαιο, με την κοινωνική βάση να πληρώνει πάντα τη ζημιά. Κι όλα αυτά με την κάλυψη που παρέχει το κράτος στο κεφάλαιο, με τις εκδουλεύσεις των εκπροσώπων του, που πάντα έχουν κάτι να λαμβάνουν, όπως πιθανότατα η κόρη του πρωθυπουργού, Σοφία Μητσοτάκη, η οποία στα 24 της χρόνια ανέλαβε επικεφαλής επενδυτικών σχέσεων της CVC, γεγονός τουλάχιστον ειρωνικό.

Η τραγική συνθήκη της πανδημίας που ζούμε, αποτελεί πρώτης τάξεως αφορμή για να πουλήσει  το κράτος άλλη μία εκδούλευση προς τη CVC Capital, για την οποία στήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για να θησαυρίσει ακόμη περισσότερο. Το κράτος, εν μέσω φονικής πανδημίας, μείωσε τον προϋπολογισμό του 2021 για τη δημόσια υγεία κατά 587 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με το 2020 και έκοψε 655 εκατ. ευρώ για τις προσλήψεις έκτακτου προσωπικού στην υγεία, με τους κυβερνητικούς λακέδες να μας ειρωνεύονται ότι δε χρειαζόμαστε ένα “πολυτελές” σύστημα υγείας. Το μοναδικό πολυτελές σύστημα υγείας στην Ελλάδα είναι το ιδιωτικό, και ο μεγαλύτερος πάροχος είναι η CVC. Όποιος λοιπόν έχει πρόβλημα υγείας, είτε θα πεθάνει περιμένοντας να μπει σε δημόσιο νοσοκομείο ή θα ξεπουλήσει ό,τι έχει και δεν έχει για να μπει σε ιδιωτικό. Και φυσικά ο ιδιωτικός τομέας δεν επιτάσσεται από κράτος για κανένα λόγο, καθώς οι ζωές μας δε μετράνε για αυτούς.

Τον Φωτακίδη τον καταδεικνύουμε ως υπεύθυνο της νέας ληστρικής καπιταλιστικής επέλασης και αποικιοποίησης στην Ελλάδα, ως το νέο πολιορκητικό κριό του διεθνούς κεφαλαίου, που ανοίγει ένα ακόμη κεφάλαιο περιπετειών για τη βάση και η κυβέρνηση της ΝΔ χαιρετίζει περήφανα. Ο Φωτακίδης δηλώνει πως έχει πολλά επιπλέον σχέδια για την Ελλάδα και υπόσχεται περισσότερες επενδύσεις, οι οποίες βρωμάνε από μακριά. Σε κάθε τους βήμα, CVC, κράτος και ντόπια αστική τάξη θα μας βρίσκουν απέναντί τους.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ

ΔΕΝ ΘΑ ΚΕΡΔΙΖΕΤΕ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΜΑΣ

Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΗΣ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

* Το βίντεο της παρέμβασης εδώ

Ρουβίκωνας

Τελευταία άρθρα

Τελευταία Άρθρα

Αρθρα ανά μήνα

ΑΡΧΕΙΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ